fbpx
Czytasz właśnie
Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

To właśnie od przygotowywania sashimi warto rozpocząć naukę, bo, wbrew pozorom, pokrojenie mięsa na sushi ma równie duże znaczenie co odpowiednie jego zawinięcie. Sashimi z łososia to podstawa, którą warto opanować na samym początku, a dopiero w kolejnym etapie nauczyć się gotować ryż do sushi i rolować maki.

Zobacz też: Więcej przepisów na sushi

Sashimi, dziś jadane w eleganckich restauracjach i barach oferujących sushi, jako potrawa prawdopodobnie zostało wymyślone przez japońskich rybaków. Udając się na wielodniowe połowy, zjadali kawałki surowych ryb.

Zobacz też
Panang curry czerwone

Sashimi, podobnie jak sushi przygotowywane z surowej ryby, nie może być spożywane przez kobiety w ciąży. Surowa ryba może zawierać pasożyty i bakterie szkodliwe dla zdrowia, dlatego jej spożycie warto ograniczyć do minimum, a sashimi z łososia najlepiej przygotowywać z ryby mrożonej lub takiej, która do Polski dotarła w hermetycznych opakowaniach, w które zamknięto ją bezpośrednio po odłowieniu.

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia ułożone w dekoracyjny kształt róży lub ślimaczka.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 1 hour 5 minutes
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sashimi z łososia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 98kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g świeżego łososia (filet; obrany ze skóry; jeśli nie jest to specjalny łosoś zapakowany hermetycznie, z przeznaczeniem na sashimi, należy na 28 godzin przed przygotowaniem sashimi włożyć go do zamrażalnika (-23 st. C w celu pozbycia się bakterii; na 4 godziny przed przygotowaniem sashimi łososia ułożonego w głębokim talerzu lub misce rozmraża się w lodówce))
  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • kiełki fasoli mung, rzodkiewki lub brokuła (opcjonalnie; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W ten sam sposób można przygotować sashimi z innych rodzajów ryb, np. tuńczyka, ryby maślanej, tilapii.

Jak zrobić

  • Z obranej ze skóry ryby odkrawam wyglądające nieapetycznie, ciemniejsze kawałki (można je ugrillować na folii lub tacce i wykorzystać do sushi maki z grillowanym łososiem).
  • Ponieważ filet z łososia jest z reguły dość płaski, za pomocą ostrego noża (najlepiej specjalnego, do sashimi), tnę łososia, wbijając ostrze w rybę pod kątem 45 stopni, na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
  • Cięcie pod kątem umożliwi uwidocznienie pasków na rybie i uzyskanie większych, lepiej wyglądających kawałków.
  • Pokrojone cieniej sashimi można ułożyć dekoracyjnie w kształt kwiatka lub róży. Pokrojone grubiej, najlepiej prezentuje się ułożone na talerzyku podobnie jak wędlina czy pasztet.
  • Sashimi z łososia serwuję z sosem sojowym i pastą wasabi, można też podać obok niego odrobinę kiełków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 60g | Kalorie: 98kcal (5%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 14g (28%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 2033mg (88%) | Potas: 321mg (9%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 13mg (1%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sashimi z łososia
Sashimi z łososia
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom