Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :). Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do lodówki, żeby zjeść po kryjomu to, co zostało po śniadaniu.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Ser do naleśników można łączyć z wieloma dodatkami: nałożyć go do środka, zawinąć i udekorować miodem, syropem klonowym, konfiturą, polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Najbardziej lubię go w towarzystwie naleśników i świeżych owoców: malin lub truskawek, ale z wytrawnymi dodatkami, bez cukru, może być równie ciekawym dodatkiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
- 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera połówkę bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana)
- ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ; miąższ z ½ laski wanilii można zastąpić ½ łyżeczki cynamonu)
- 1 żółtko (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
- 1-2 łyżki śmietany (jeśli twaróg jest suchy; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić naleśniki klasyczne, naleśniki razowe lub naleśniki czekoladowe
- Jak wyparzyć jajko
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Ser do naleśników bez laktozy można przygotować, zastępując twaróg kremem jogurtowym
- Kremowy ser do naleśników uzyskamy, wykorzystując, zamiast klasycznego twarogu, kremowy biały serek, np. mascarpone
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie w miseczce, ugniatając widelcem.
Wartości odżywcze
A Wam, z czym najlepiej smakuje? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
pyyyyszneeee. Moja mama też taki robiła ale mnie nigdy nie nauczyła więc myślałam, że to jakiś tajemny przepis :). A tu proszę wyszedł mi dooskonale. Dziękuję.
Można także podać je z jogurtem a najlepiej t z jogurtem brzoskwiniowym
My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.
[..YouTube..] My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.
Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.
[..YouTube..] Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.
Takie też lubię :). Chyba wszystkie naleśniki lubię :).
[..YouTube..] Takie też lubię :). Chyba wszystkie naleśniki lubię :).
posypuję naleśniki owocami sezonowymi lub rozmrożonymi( truskawki, wiśnie, jagody) i polewam jogurtem nat.
[..YouTube..] posypuję naleśniki owocami sezonowymi lub rozmrożonymi( truskawki, wiśnie, jagody) i polewam jogurtem nat.
Moje ulubione nadzienie to: ser biały tłusty, cukier brązowy, pokrojone suszone morele lub śliwki i odrobina śmietany. Uwielbiam ten smak:)
Pani Doroto a zdradzi Pani skąd pochodzą sztućce? Szukam takich od dawna 🙂 Pozdrawiam
Black Red White, ale nie kupiłam ich w salonie z meblami tylko w ich sklepie z wyposażeniem wnętrz typu talerze, garnki, szkło i sztućce, w Magnolii we Wrocławiu.
Dotąd nawet nie myślałem że dobór odpowiedniego sera może mieć takie znaczenie 🙂
Moja mama też taki twarożek robi i ja również. Często takie naleśniki trafiają na patelnię i są jeszcze przysmażane, wtedy są chrupiące.
Widziałam już w jednym z komentarzy na YouTube, że tak można – osobiście nigdy nie podsmażałam po zawinięciu, ale następnym razem chętnie spróbuję. Ale już bez panierowania jak do krokietów? Po prostu zawinąć naleśniki i z powrotem wrzucić na tłuszcz?
Dokładnie tak.
o ile dobrze pamiętam to jest przepis z 'Kuchni Polskiej’ albo przynajmniej bardzo zbliżony do niego, bo widziałam kiedyś jak moja mama robi dokładnie taki sam z otwartą książką. My też je ponownie smażymy, wtedy twarożek się lekko roztapia
Jest to prawdopodobne, bo moja mama od zawsze korzystała z „Kuchni polskiej” :).
ja twarog cukier vaniliowy i odrobine mleka 🙂 polecam 😀
[..YouTube..] ja twarog cukier vaniliowy i odrobine mleka 🙂 polecam 😀
ja nakesniki z serkiem polewam ubita smietanka i posypouje wiorkami czekoladowymi:) mozna sie zaslodzic, he he
[..YouTube..] ja nakesniki z serkiem polewam ubita smietanka i posypouje wiorkami czekoladowymi:) mozna sie zaslodzic, he he
Do końca nie byłam przekonana do tego przepisu, w końcu jednak postanowiłam, że spróbuję. Opłaciło się, odkryłam najlepszy przepis na ser do naleśników. Dziękuję!
Robię bardzo podobnie tylko nalesniki zwijam w ruloniki i dodatkowo obsmażam je jeszcze na masełku…
[..YouTube..] Robię bardzo podobnie tylko nalesniki zwijam w ruloniki i dodatkowo obsmażam je jeszcze na masełku…
robię tak samo, tylko nie mielę twarogu – lubię taki tylko rozgnieciony widelcem. 🙂
[..YouTube..] robię tak samo, tylko nie mielę twarogu – lubię taki tylko rozgnieciony widelcem. 🙂
ja dodaje serek homogenizowany do sera :p
[..YouTube..] ja dodaje serek homogenizowany do sera :p
A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.
[..YouTube..] A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.
W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).
[..YouTube..] W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).
Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.
[..YouTube..] Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.
pysznosci!!!!!!!!!!!!
[..YouTube..] pysznosci!!!!!!!!!!!!
A Moja mama daje jogurt owocowy z serem białym i dobre 🙂
[..YouTube..] A Moja mama daje jogurt owocowy z serem białym i dobre 🙂
Ser jakoś w naleśnikach jest dla mnie zbyt szorstki, ale niedługo znów będę robić podejście do przekonania się do niego. Ciekawi mnie jedno, piszesz, że babcia i mama robła taki. No popatrz, miały szczęście co do laski wanilii, bo mi do dziś nie wpadła w oko w średnim mieście, w którym mieszkam, a moja baba zapewne nie słyszała o niej w ogóle.
One robiły z cukrem wanilinowym albo z cynamonem, to chyba oczywiste, że wtedy się stosowało smakowe zamienniki, z kwaskiem cytrynowym zamiast soku z cytryny na czele.
Mmm…Mój tata zawsze taki robił a teraz ja robię moim dzieciom. Dokładnie taki przepis. Zawsze zjem więcej sera zanim naleśniki się usmażą. Jeden mój syn lubi i się nim zajada jak ja, a drugi syn woli nutelle…
Tradycyjny serek – pychota. Ja trochę modyfikuję i dodaję jeszcze odrobinę mascarpone i zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder 🙂
To prawda, z mascarpone też smakuje bajecznie :).
duzo przepisów na sieci na twaróg do naleśników ..ale tylko ty zrobiłaś taki jak ja robie ..jak mnie mama nauczyła ..uwielbiam taki 🙂 gęsty i słodki po 2 naleśnikach człowiek już najedzony – ponieważ bardzo zapychający 🙂
kocham 🙂