Ser do naleśników przepis | Dorota Kamińska

Ser do naleśników

Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :). Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do lodówki, żeby zjeść po kryjomu to, co zostało po śniadaniu.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Ser do naleśników można łączyć z wieloma dodatkami: nałożyć go do środka, zawinąć i udekorować miodem, syropem klonowym, konfiturą, polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Najbardziej lubię go w towarzystwie naleśników i świeżych owoców: malin lub truskawek, ale z wytrawnymi dodatkami, bez cukru, może być równie ciekawym dodatkiem.

5 od 1 osoby
Ser do naleśników
Ser do naleśników
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Przepis na ser do naleśników z wanilią lub cynamonem i surowym żółtkiem. Najlepszy ser do naleśników - przepis mojej mamy i babci na twarożek naleśnikowy.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ser do naleśników, serek do naleśników, twarożek do naleśników
Liczba kalorii: 258 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera połówkę bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana)
  • ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ; miąższ z ½ laski wanilii można zastąpić ½ łyżeczki cynamonu)
  • 1 żółtko (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki śmietany (jeśli twaróg jest suchy; opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ser do naleśników - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić naleśniki klasyczne, naleśniki razowe lub naleśniki czekoladowe
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Ser do naleśników bez laktozy można przygotować, zastępując twaróg kremem jogurtowym
  5. Kremowy ser do naleśników uzyskamy, wykorzystując, zamiast klasycznego twarogu, kremowy biały serek, np. mascarpone
Ser do naleśników - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mieszam dokładnie w miseczce, ugniatając widelcem.

Wartości odżywcze
Ser do naleśników
Wielkość porcji (150 g (na 2 duże naleśniki))
Liczba kalorii 258 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 122mg 41%
Sód 464mg 19%
Potas 130mg 4%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 27g
Białko 15g 30%
Witamina A 6.8%
Wapń 12.2%
Żelazo 1.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

A Wam, z czym najlepiej smakuje? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Ser do naleśników
Ser do naleśników
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

46 komentarzy
  1. pyyyyszneeee. Moja mama też taki robiła ale mnie nigdy nie nauczyła więc myślałam, że to jakiś tajemny przepis :). A tu proszę wyszedł mi dooskonale. Dziękuję.

  2. My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
    Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.

  3. [..YouTube..] My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
    Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.

  4. Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.

  5. [..YouTube..] Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.

  6. posypuję naleśniki owocami sezonowymi lub rozmrożonymi( truskawki, wiśnie, jagody) i polewam jogurtem nat.

  7. Moje ulubione nadzienie to: ser biały tłusty, cukier brązowy, pokrojone suszone morele lub śliwki i odrobina śmietany. Uwielbiam ten smak:)

  8. Moja mama też taki twarożek robi i ja również. Często takie naleśniki trafiają na patelnię i są jeszcze przysmażane, wtedy są chrupiące.

    1. Widziałam już w jednym z komentarzy na YouTube, że tak można – osobiście nigdy nie podsmażałam po zawinięciu, ale następnym razem chętnie spróbuję. Ale już bez panierowania jak do krokietów? Po prostu zawinąć naleśniki i z powrotem wrzucić na tłuszcz?

    2. o ile dobrze pamiętam to jest przepis z ‚Kuchni Polskiej’ albo przynajmniej bardzo zbliżony do niego, bo widziałam kiedyś jak moja mama robi dokładnie taki sam z otwartą książką. My też je ponownie smażymy, wtedy twarożek się lekko roztapia

  9. Do końca nie byłam przekonana do tego przepisu, w końcu jednak postanowiłam, że spróbuję. Opłaciło się, odkryłam najlepszy przepis na ser do naleśników. Dziękuję!

  10. A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.

  11. [..YouTube..] A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.

  12. W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).

  13. [..YouTube..] W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).

  14. Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.

  15. [..YouTube..] Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.

  16. Ser jakoś w naleśnikach jest dla mnie zbyt szorstki, ale niedługo znów będę robić podejście do przekonania się do niego. Ciekawi mnie jedno, piszesz, że babcia i mama robła taki. No popatrz, miały szczęście co do laski wanilii, bo mi do dziś nie wpadła w oko w średnim mieście, w którym mieszkam, a moja baba zapewne nie słyszała o niej w ogóle.

  17. Mmm…Mój tata zawsze taki robił a teraz ja robię moim dzieciom. Dokładnie taki przepis. Zawsze zjem więcej sera zanim naleśniki się usmażą. Jeden mój syn lubi i się nim zajada jak ja, a drugi syn woli nutelle…

  18. Tradycyjny serek – pychota. Ja trochę modyfikuję i dodaję jeszcze odrobinę mascarpone i zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder 🙂

  19. duzo przepisów na sieci na twaróg do naleśników ..ale tylko ty zrobiłaś taki jak ja robie ..jak mnie mama nauczyła ..uwielbiam taki 🙂 gęsty i słodki po 2 naleśnikach człowiek już najedzony – ponieważ bardzo zapychający 🙂
    kocham 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)