fbpx
Czytasz właśnie
Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub nie mają czasu na doglądanie klasycznego sernika czekoladowego – sernik czekoladowy na zimno. Proponuję „upiec” go na spodzie z ciasta kruchego czekoladowego, ale można przygotować go też np. na spodzie w wersji bezglutenowej. Natomiast twaróg zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką, chociaż to właśnie taki twarogowy sernik z czekoladą bez pieczenia będzie najbardziej przypominać w smaku swojego klasycznego, pieczonego w piekarniku brata.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Najprostszy sernik czekoladowy na zimno to sama masa przelana do tortownicy i schłodzona w lodówce. Będzie pyszny, ale polecam Wam zaszaleć trochę w kuchni i pokusić się o przygotowanie spodu. Upieczcie kruche ciasto lub biszkopt czekoladowy albo po prostu ułóżcie na dnie tortownicy ulubione krakersy czy ciasteczka. Najlepiej takie z nadzieniem, które po pokrojeniu gotowego ciasta utworzy na spodzie piękny wzorek. Jako dekoracja i dodatek smakowy koniecznie polewa czekoladowa oraz świeże owoce. Do pełni szczęścia można dodać też krem czekoladowy lub krem czekoladowy budyniowy. Co Wy na to? Którą wersję wybierzecie?

Bogaty sernik czekoladowy na zimno

Jest to sernik o bogatej konsystencji, nie należy do najlżejszych. Twaróg nadaje mu odrobinę ciężkości i kremowości, a polewa i owoce uszlachetniają i wzbogacają smak, przełamując kremowość i słodycz czekolady. Łyżeczka po łyżeczce, można smakować sernik czekoladowy na zimno, czując nadchodzące powoli uczucie sytości lub cieszyć się delikatną, jogurtową konsystencją, jeśli zdecydujemy się przygotować go na bazie naturalnego jogurtu lub maślanki. Zobaczcie jak zrobić czekoladowy sernik na zimno.

Zobacz też
Babeczki migdałowe

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno z twarogu i śmietanki kremówki i gorzkiej czekolady, na kruchym czekoladowym spodzie, polany polewą czekoladową i udekorowany kremem oraz owocami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowy sernik na zimno, sernik czekoladowy na zimno, sernik na zimno czekoladowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 567kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • szklanki mąki (krupczatka, pszenna lub moja uniwersalna mieszanka bezglutenowa)
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2-4 łyżki cukru pudru (w zdrowszej wersji warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 2 żółtka (lub 50 ml zimnej wody)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu + ½ szklanki śmietanki kremówki (dwukrotnie zmielony; twaróg i śmietankę można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka lub wykorzystać 1 l jogurtu naturalnego albo maślanki)
  • ¾-1 szklanka cukru (w zdrowszej wersji warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 200 g gorzkiej czekolady 60% (2 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 6 łyżek żelatyny (można zastąpić żelatyną rybną lub agarem wg przepisu na opakowaniu (ilość potrzebna do zżelowania 1,5 kg masy))
  • ½ szklanki gorącej wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki)

Krem czekoladowy

  • budyń czekoladowy (ugotowany wg proporcji dla 250 ml (1 szklanka mleka))
  • 100 g masła (½ kostki; o temperaturze pokojowej)

Do dekoracji

  • świeże owoce (np. kiwi, truskawki, maliny, borówka amerykańska, brzoskwinie)
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sernik czekoladowy na zimno przechowuje się w lodówce
  2. Jak zrobić krem czekoladowy
  3. Jak zrobić kruche ciasto czekoladowe
  4. Polewa czekoladowa - przepis
  5. Budyń czekoladowy - przepis
  6. Budyń na krem - przydatne porady
  7. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Jak zrobić

Kruchy spód czekoladowy

  • Składniki na spód zagniatam szybko w kulę ciasta (można wcześniej przesiekać mąkę z twardym masłem za pomocą siekacza do kruchego ciasta lub drewnianej łopatki albo zetrzeć zmrożone masło na tarce o grubych oczkach).
  • Wylepiam ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po upieczeniu studzę.

Czekoladowa masa serowa

  • Twaróg (o temperaturze pokojowej) ze śmietanką lub gotowy twarożek miksuję z rozpuszczoną czekoladą i cukrem, pod koniec dodając żelatynę dokładnie rozpuszczoną w gorącej wodzie.
  • Masę można dodatkowo rozdrobnić za pomocą blendera.
  • Przekładam masę do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.

Polewa czekoladowa na sernik

  • Składniki na polewę czekoladową rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Polewam polewą wierzch sernika i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Krem czekoladowy do dekoracji

  • Rozmiksowuję masło na puch, na najwyższych obrotach miksera.
  • Stopniowo, po 1 łyżce, dodaję budyń o temperaturze pokojowej, za każdym razem rozmiksowując całość na gładko, na niewielkich obrotach miksera.
  • Dekoruję wierzch sernika za pomocą kremu i owoców.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 567kcal (28%) | Węglowodany: 32g (11%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 45g (69%) | Tłuszcze nasycone: 26g (163%) | Cholesterol: 134mg (45%) | Sód: 351mg (15%) | Potas: 253mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 1365IU (27%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 86mg (9%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik czekoladowy na zimno
Sernik czekoladowy na zimno

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze serniki oraz jak smakowały. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie je częściej przygotowywać!

7 komentarzy
  • Upiekłam ten sernik w sylwestra, jako tort urodzinowy mojego synka. Był mocno czekoladowy i niezbyt słodki, bardzo sycący, o silnej konsystencji. Jednym słowem wspaniały. Dość pochwał – teraz kilka uwag co do wykonania. 1. Masa serowa (podwójna porcja) – zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ musiał być wysoki jak średni tort. Uwaga – podwójna porcja tyczyła się składników na masę serową, pozostałe wystarczą przecież w ilości takiej jak w przepisie. 2. Forma – masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 26 cm, następnie wstawiłam tę tortownicę do tortownicy o średnicy 30 cm i całość na płytę w piekarniku. Mimo obkładania większej tortownicy folią alu, woda i tak przeciekła na płytę, ale nie spowodowało to żadnych komplikacji. 3. Kwaskowość – cała masa serowa miała lekko kwaskowy posmak. Najprawdopodobniej zależy to od kwaskowości użytego sera, więc ostrożnie 🙂 Dodanie większej ilości cukru jej nie zlikwiduje. 4. Spód (pojedyncza porcja) – miałam problem z ciastkami digestive. W Polsce chyba nie ma tradycji produkowania kruchych ciasteczek z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, ale udało mi się kupić takie ciasteczka. Przed świętami trafiły na półki sieci Au**an. Ciasteczka tureckiej firmy ETI. Bardzo smaczne i dobrze się sprawdziły – spód wyszedł idealny, wchłonął częściowo wilgoć z masy, ale nadal pozostał nieco kruchy. Muszę zrobić zapas tych ciastek 🙂 5. Polewa (pojedyncza porcja) – zamiast śmietany kremówki (36%) użyłam normalnej śmietany 18% i to był błąd. Polewa natychmiast się ścięła, ale na szczęście nie zważyła. Podgrzałam ją w kąpieli wodnej ponownie, ale jej konsystencja pozwalała już tylko na obsmarowanie całego sernika. Była za gęsta, by wykonać te fikuśne wzory. 6. Strojenie – wykorzystałam wiśnie kandyzowane, bardzo dobre połączenie, polecam. 7. Czas pieczenio-gotowania – wstawiłam do zimnego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. Nie przykrywałam od góry papierem ani folią alu. EFEKT – wspaniały czekoladowy tort sernikowy. Zachwyceni byli wszyscy goście.

  • mozna dodac jedna tabliczke czekolady???jakos kalorycznie przerazaja mnie
    dwie 😛 super sernik wyglada smakowicie:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom