Sernik kajmakowy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Słodki, odświętny deser można przygotować nawet ze zwykłego sernika. Wystarczy zastąpić cukier kajmakiem, a spód zapiec ze zbożowych ciasteczek. Sernik kajmakowy, polany po wierzchu czystą masą krówkową, delikatnie kremowy za sprawą chudego, sernikowego twarożku. Wszystkie trzy warstwy bardzo elegancko wyglądają na talerzu, a słodki smak wierzchu równoważy delikatnie słonawy posmak ciasteczkowego spodu.

Zobacz też: Więcej przepisów na serniki

Przygotowując sernik kajmakowy, mąkę kukurydzianą można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną. Nadadzą mu nieco bardziej zbitej, stabilnej konsystencji. Zamiast klasycznego kajmaku można spróbować wykorzystać kajmak smakowy, np. kawowy albo czekoladowy.

Sernik kajmakowy

Liczba porcjitortownica o średnicy ok. 24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas3 godz., 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Sernik kajmakowy czyli sernik na chrupiących, zbożowych ciasteczkach, z masą z dodatkiem kajmaku i polewą kajmakową, udekorowany migdałami. Bardzo smaczny sernik z kajmakiem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu (2-3 razy zmielony, delikatnie rozprowadzony kwaśną śmietaną; można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka)
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • ¾ Szklanki kajmaku
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną)
    • szczypta soli

    Wierzch

    • 1-2 Szklanki kajmaku

    Spód

    • 250 g ciastek zbożowych
    • 4 łyżki masła (stopione)
    • 100 g płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Sernik kajmakowy - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Moim zdaniem sernik jest najlepszy drugiego dnia po upieczeniu, wystudzeniu i leżakowaniu w lodówce :).

    Przydatne poradniki:
    1. Jak zrobić kajmak
    2. Jak zrobić sernik idealny

    Sernik kajmakowy - Jak zrobić

    Spód
    Krok 1
    Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
    Krok 2
    Dno tortownicy i zewnętrzną część boku wykładam folią aluminiową.
    Krok 3
    W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.
    Masa serowa
    Krok 4
    Twaróg miksuję na gładko.
    Krok 5
    Do twarogu dodaję mąkę z solą i ucieram mikserem.
    Krok 6
    Do masy twarogowej wbijam 1 jajko, rozmiksowuję całość na gładko, następnie wbijam kolejne i znów rozmiksowuję. Na koniec ucieram masę z żółtkiem.
    Krok 7
    Dodaję do masy kajmak i miksuję partiami, żeby składniki się połączyły, a twaróg nabrał koloru kawy z mlekiem. Ewentualne grudki można postarać się rozetrzeć łyżką lub zostawić – znikną podczas pieczenia sernika.
    Krok 8
    Masę przelewam na zapieczony spód i wstawiam tortownicę do większej brytfanny lub np. do żaroodpornego naczynia czy większej formy do pieczenia tarty.
    Pieczenie sernika
    Krok 9
    Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Do brytfanny wlewam wodę na wysokość ok. 3 cm – w ten sposób sernik upiecze się w kąpieli wodnej.
    Krok 10
    Piekę ciasto przez ok. 60 minut. Sernik powinien być dopieczony po bokach i delikatnie kremowy, „galaretkowaty”, ale jednak ścięty pośrodku.
    Wierzch
    Krok 11
    Delikatnie i ostrożnie, na ciepłym serniku, rozprowadzam wierzchnią warstwę kajmaku. Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, cały czas mieszając.

    Nie polecam podgrzewania masy w kuchence mikrofalowej – zgęstnieje i zrobią się w niej grudki.
    Krok 12
    Odstawiam sernik do wystudzenia, a potem chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.
    Krok 13
    Sernik dodatkowo można udekorować płatkami migdałów – posypać nimi wierzch masy kajmakowej lub dekoracyjnie ułożyć jeden przy drugim, dookoła sernika.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Sernik kajmakowy
    Sernik kajmakowy

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    66 komentarzy
    1. [..YouTube..] Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))

    2. Tzw masa krówkowa (można kupić gotową) lub ugotowane przez 3 godziny
      słodzone mleko skondensowane.

    3. Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))

    4. [..YouTube..] z czym masz problem? najważniejsze, że jest pokazane, jak go wykonać. co z tego że Dorota opowiada o tym serniku?
      mi się filmik bardzo podoba 😉

    5. [..YouTube..] Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).

    6. [..YouTube..] Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
      A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).

    7. z czym masz problem? najważniejsze, że jest pokazane, jak go wykonać. co z tego że Dorota opowiada o tym serniku?
      mi się filmik bardzo podoba 😉

    8. Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).

    9. Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
      A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).

    10. [..YouTube..] Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.

    11. [..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
      No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

    12. Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.

    13. [..YouTube..] Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.

    14. [..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
      No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

    15. Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
      No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

    16. Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.

    17. Ale co się pani denerwuje , przecież to i tak pani ma racje ….
      Wyraziłam sugestie , nie pouczyłam – powtórzę TO kolejny raz .

    18. [..YouTube..] Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂

    19. Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂

    20. [..YouTube..] Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.

    21. Można zamiast mąki kukurydzianej użyć mąki ziemniaczanej albo kaszy manny. Kukurydziana najłatwiejsza do znalezienia w hiper- albo supermarkecie.

    22. Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.

    23. [..YouTube..] Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.

    24. Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.

    25. [..YouTube..] Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik

    26. Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik

    27. Zrobiłem ten sernik i muszę przyznać że jest pyszny, dzięki wielkie za przepis ♥

      ps. Kajmak faktycznie można wyjadać prosto z puszki 😀

    28. Witam! a co jeśli juz po 20 min pieczenia boki sa rumiane a srodek ściety? piec do 40 min czy tak jak w przepisie 60min? Pozdrawiam!

        1. Wyłączyłam po 30 min 🙂 przed „leżakowaniem” sernika w lodówce wyglądał na niedopieczony ale po całej nocy w lodówce jest super! 🙂 Czyli wszystko zależy od piekarnika i trzeba pilnować aż środek się zetnie i wyłączać piekarnik ? 🙂

    29. Napiszę jeszcze jeden komentarz bo często wchodzę na tę stronę. To niezmiennie mój ulubiony sernik, który zawsze wszystkich zachwyca! 🙂

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)