Nie wiem już sama, przy którym więcej pracy: sernik z malinami trzeba długo piec w nieco niższej niż standardowo temperaturze, z kolei sernik malinowy na zimno potrzebuje czasu na stężenie. Nie mam trochę serca i ręki do ciast z galaretkami, uczę się przy nich cały czas cierpliwości, bo to jeden z koniecznych warunków do uzyskania pięknego, dobrze stężałego ciasta o idealnej konsystencji.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Można go upiec na jasnym lub czekoladowym biszkopcie, nasączonym syropem z malin lub, jeszcze lepiej, jego mieszanką z dodatkiem jasnej, łagodnej herbaty i likieru pomarańczowego lub cytrynowego, limonkowego… To będzie bardzo smaczny dodatek, który przełamie smak malin. Spróbujcie do biszkoptu dorzucić odrobinę płatków migdałów lub maku, chociaż może uznacie to za zbędny dodatek?
Ja wybrałam zwykły, jasny biszkopt klasyczny, a równie elegancki byłby czekoladowy, za to dla zapracowanych polecam wersję z ciasteczkami: kupcie w sklepie takie, które są przekładane kremem lub mają kolorowe dodatki: sernik malinowy na zimno po przekrojeniu zyska dzięki nim dodatkową dekorację i piękny wzorek.
Również sama polewa daje Wam pole do manewru. Jeśli upieczecie czekoladowy spód lub wybierzecie ciemne, kakaowe ciasteczka, może skusicie się na klasyczną polewę czekoladową z gorzkiej czekolady?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- biszkopt jasny lub czekoladowy (z 2-3 jajek; można zastąpić ciasteczkami, najlepiej z dżemem/nadzieniem)
Masa sernikowa
- 500 g twarogu
- 500 g malin (+ kilkanaście do dekoracji)
- 500 ml śmietanki kremówki
- ½-¾ szklanki cukru pudru
- 6 łyżek żelatyny (cukier puder i żelatynę można zastąpić 4 galaretkami o czerwonym kolorze)
- ¾ szklanki gorącej wody
Polewa
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
- 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki 30-36%)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt jasny, biszkopt karmelowy lub biszkopt czekoladowy na spód
Jak zrobić
- Biszkopt układam na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia (zapobiegnie to przeciekaniu masy w trakcie tężenia). Można nasączyć go syropem lub ponczem, chociaż nie jest to konieczny krok, bo uzyska wilgoć z masy sernikowej.
- Galaretki lub żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. Galaretki karagenowe od razu nadają się do dodania do masy sernikowej. Żelatyna lub galaretki na żelatynie, po rozpuszczeniu, muszą się wystudzić, ale nie mogą stężeć.
- Miksuję twaróg, śmietankę i maliny (wszystkie o temperaturze pokojowej) w blenderze, dodając rozpuszczoną żelatynę i cukier / rozpuszczone galaretki.
- Przelewam masę na spód i wyrównuję wierzch za pomocą łopatki do ciasta.
- Odstawiam sernik do stężenia na ok. 2-3 godziny do lodówki.
- Stężały sernik dekoruję polewą z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej ze śmietanką. Kiedy delikatnie przestygnie, układam na wierzchu maliny.
- Odstawiam sernik malinowy na zimno do stężenia w chłodne miejsce na ok. 20-30 minut.
Wartości odżywcze
Czekam na wieści, co wybraliście i jak wyglądają Wasze serniki :). Pożegnajmy nimi w wielkim stylu lato, bo to już jego ostatnie „podrygi”.