fbpx
Czytasz właśnie
Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Kolejnym powrotem do smaków mojego dzieciństwa jest sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Na okrągłych biszkoptach, przygotowany na bazie serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i bitej śmietany. Jest bardzo delikatny i lekki i nie ma zbyt wielu kalorii. Dodatkowo dość szybko się go przygotowuje, chociaż wymaga cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie poszczególnych składników. I szczelnej tortownicy. To bardzo ważne!

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Ciasto, a raczej typowy deser, jest bardzo delikatne w smaku, o lekko piankowej konsystencji. Rozpływa się w ustach! Jeśli nie położymy na spodzie biszkoptów, uzyskamy smaczny, prosty i efektowny deser dla osób na diecie bezglutenowej lub tych uczulonych na jajka.

Zobacz też
Ciasto piegusek

Sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką w klasycznej wersji czyli sernik na zimno z galaretką i truskawkami, przygotowany na spodzie z biszkoptów, na bazie jogurtu naturalnego.
4.67 from 6 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik bez pieczenia z galaretką, sernik na zimno z galaretką, sernik z galaretką na zimno
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 345kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa sernikowa

  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym (o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu

Spód

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub innych ciastek (opcjonalnie; ok. 200 g)

Wierzch

  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym (na opakowaniu galaretki powinna znajdować się informacja, że wystarcza ono na 500 ml wody)
  • 500 ml wrzątku
  • 300 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa (opcjonalnie; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki - właściwości, walory i witaminy

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiam do wystudzenia.
  • Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijam na sztywno śmietanę za pomocą miksera.
  • Do ubitej śmietany dodaję jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszam całość łyżką.
  • Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układam ściśle biszkopty.
    UWAGA: Szczelność papieru lub folii oraz samej tortownicy odgrywają tutaj najważniejszą rolę. Wysokość papieru lub folii musi sięgać brzegów tortownicy i zapobiegać późniejszemu rozlaniu galaretki po bokach sernika i spłynięciu na jego dno.
  • Na biszkopty wlewam masę jogurtową (na początku niewielką ilość, żeby zdążyła zastygnąć i zapobiec wypłynięciu biszkoptów na powierzchnię galaretki, potem pozostałą część) i odstawiam całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia.
  • Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia.
  • Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układam dekoracyjnie truskawki i zalewam wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała) galaretką. Odstawiam do lodówki na czas tężenia podany na opakowaniu galaretki.
    UWAGA: Pod tortownicą ustawiam miskę, która, w przypadku nieszczelności papieru, folii aluminiowej lub blaszki zapobiegnie rozlaniu się galaretki w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g (bez polewy) | Kalorie: 345kcal (17%) | Węglowodany: 56g (19%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 70mg (23%) | Sód: 248mg (11%) | Potas: 137mg (4%) | Cukier: 43g (48%) | Witamina A: 440IU (9%) | Witamina C: 15mg (18%) | Wapń: 77mg (8%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W prostszej, ekspresowej wersji, można przygotować go bez wierzchniej warstwy galaretki. Wystarczy wtedy dekoracja jedynie ze świeżych truskawek. Można ewentualnie polać każdą porcję ukrojonego ciasta polewą czekoladową lub syropem klonowym. Zamiast truskawek spróbujcie oczywiście wykorzystać inne, sezonowe owoce, dobierając do nich odpowiedni smak galaretki. W ten sposób można przygotować sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami, jeżynami, jagodami, borówką amerykańską czy nawet z kiwi i ananasem, jeśli skorzystamy z galaretek, które tężeją na takich owocach.

Sernik na zimno
Sernik na zimno
88 komentarzy
  • Przy wlewaniu widać, że są grudki. Ja dodaję cukier do bitej śmietany, a żelatynę rozpuszczam w mleku; zimnym, a później podgrzewam.

    • Jeśli biszkopty nie mają nadzienia (są lekkie i niedużę), a masa jest rzadsza, może się zdarzyć, że wypłyną. Dodałam już adnotację w przepisie z informacją, co zrobić, żeby do tego nie dochodziło: masę bezpiecznie jest wlać najpierw tylko na dno, w niedużej ilości, żeby zastygła razem z biszkoptami i przyczepiła je do dna.

  • Witam,bardzo ladne talerze oraz patera do ciasta na zdjeciu, chcialabym sie dowiedziec gdzie je kupilas,pozdrawiam ,Karolina

  • Mam pytanie, ponieważ nie rozumiem do końca zdania:
    „Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia”

    1. ile należy dodać cukru?
    2. studzimy ją w lodówce?

    oraz:
    „Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera”

    3. jak długo masa żelatynowa ma stygnąć?

    Pozdrawiam 😉

    • Cukru 4 łyżki, tyle ile jest podane w przepisie. Jak trzeba wstawić do lodówki to ja zawsze jasno piszę: „wstawić do lodówki” :). Tutaj po prostu trzeba zostawić szklankę na stole i poczekać. Maksymalnie kilka minut, bo taka ilość żelatyny w tak małej ilości wody tężeje dość szybko.

      Powodzenia :).

  • to dlatego, że temp sera i żelatyny nie była zbliżona, ser powinien być w temp pokojowej a żelatyna przestudzona

  • ja mam zelatyne w platkach. mozesz dokladnie powiedziec ile platkow dodac by odpowiednio ciasto sie stezalo? (2,5 lyzki zelatyny to 6 platkow na przyklad?) jak ja namocze w zimnej wodzie, to potem w jakiej ilosci cieplej czy goracej (?) wody rozpuscic? bardzo prosze o opowiedz.

    • Jak robiłam deser panna cotta, to na 1 l płynów czyli na 1 kg zużyłam 12-15 g żelatyny w płatkach. Na opakowaniu Twojej żelatyny powinna być instrukcja oraz proporcje. Myślę, że płatki trzeba namoczyć w zimnej wodzie, której potem już się nie wykorzystuje, więc możesz zużyć jej tyle, żeby je dokładnie przykryć, a potem, jak już zmiękną, rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody lub podgrzewać, na niewielkim ogniu, w rondelku. Zobacz jak sugeruje producent :).

  • Baaardzo się cieszę :). U mnie od przedwczoraj sernik na zimno z twarogu zmiksowanego z truskawkami i wymieszanego z bitą śmietaną i żelatyną. Na czekoladowym spodzie. Zamroziłam sobie osobne porcje i codziennie jem na śniadanie ;).

  • Witam.
    Zrobilam wszystko, jak w przepisie ale z żelatyny powstały grudki twarde. Ciasto do kosza 🙁 co mogłam zrobić nie tak? Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam

    • Widocznie żelatyna musiała za szybko stężeć, np. jeśli masa jogurtowa była bardzo zimna. Nie wiem co mogło być przyczyną, ale do kosza trzeba było nie wyrzucać tylko stężałą masę jogurtową podgrzać i wykorzystać np. jako sos do pierogów czy klusek :).

  • Dorotko, mam pytanie gdzie kupujesz żelatynę rybną, i jaki jest producent i cena? Dzis zrobilam, a raczej jestem w trakcie robienia sernika na zimno. Kupilam zamiast żelatyny -AGAR a jako galaretke Delecty z karagenem (nie jadam zelatyny wieprzowej). Masa serowa wyszla troszke za rzadka, ale jeszcze jest w lodówce, wiec zobaczymy co wyjme za godzinę. Chyba smietana byla za malo ubita. A Agar przed wlaniem juz troszke „zgrutkowial” bo czekalam zeby nie wlac cieplego i go chlodzilam, przelewajac z kubka do kubka, az zaczal tezec, ale mimo to wlalam do masy. Ciekawe co mi wyjdzie????

    • Agar podobno można podgrzać po stężeniu i z powrotem rozpuścić, a potem znowu odstawić do stężenia. Nigdy nie miałam z nim jeszcze do czynienia, ale gdzieś to wyczytałam :). Żelatyny rybnej nigdy nie spotkałam w Polsce – kupuję ją na zapas jak jestem we Włoszech, tam jest dostępna nawet w mniejszych miejscowościach. Albo proszę ciocię i ona mi przywozi. Niestety nie pamiętam nazwy producenta, a nie mam aktualnie zapasu w domu :(. Myślę, że całość powinna Ci stężeć, trzymam kciuki :).

      • Dorotko, niestety NIE WYSZEDL mi moj sernik na zimno. Tzn wyszedl mi deserek serowy z truskawkami, najwazniejsze ze jadalny i do tego zrobilam oddzielnie galaretki owocowe, nie ryzykowlam z wlaniem na tak rzadka masę. Miałabym serdeczna prosbę do Ciebie jako Specjalistki, żebys sie pokusila i zrobiła sernik z takich „trudniejszych” skladników jak moje, czyli zamiast żelatyny rybnej – AGAR i zamiast zwykłej galaretki – galeretkę DELECTY z karagenem. Ja wczesniej nigdy nie robilam sernika na zimno, więc to był pierwszy raz, nieudany. Ale może robiąc taką trudniejszą wersję, zauważyłabyś jakieś cenne wskazówki i mogłabys sie ze mna nimi podzielec. Bedę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie.

          • Ja Agar kupilam w sklepie ze zdrowa zywnością za 15 zl. Probowalam załączyc zdjęcia swoich wyrobów, ale sie nie udało. Pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoją opinie, wrażenia i porady.

  • Poprosze wysłać jednen kawałek na mój adres, a w przyszły weekend wybieram się do Wrocławia odwiedzić najlepsza przyjaciółkę…….. jupiii kocham Wrocław

  • [..YouTube..] Poprosze wysłać jednen kawałek na mój adres, a w przyszły weekend wybieram się do Wrocławia odwiedzić najlepsza przyjaciółkę…….. jupiii kocham Wrocław

  • no to tak wlasnie zrobilam:] uff juz myslalam ze cos zrobilam nie tak:D Natomiast galaretka, mimo ze byla wystudzona oczywiscie mi splynela. Dobrze ze wlewalam po trochu:] i szybko odlalam do miski z powrotem. Wlozylam do lodowki zeby poczekac az baardzo delikatnie zacznie tężeć i tym razem sie udało:D

  • [..YouTube..] no to tak wlasnie zrobilam:] uff juz myslalam ze cos zrobilam nie tak:D Natomiast galaretka, mimo ze byla wystudzona oczywiscie mi splynela. Dobrze ze wlewalam po trochu:] i szybko odlalam do miski z powrotem. Wlozylam do lodowki zeby poczekac az baardzo delikatnie zacznie tężeć i tym razem sie udało:D

  • Też mam czasem podobny problem i po prostu odrywam papier tuż przy brzegach, żeby nie było go widać, a pod spodem zostawiam i usuwam dopiero podczas krojenia ciasta. Nawet zresztą widać papier z przyklejonymi kawałkami biszkoptów w którymś z ujęć :).

  • [..YouTube..] Też mam czasem podobny problem i po prostu odrywam papier tuż przy brzegach, żeby nie było go widać, a pod spodem zostawiam i usuwam dopiero podczas krojenia ciasta. Nawet zresztą widać papier z przyklejonymi kawałkami biszkoptów w którymś z ujęć :).

  • Zrobiłam! Wyszedł super, ale nie wiem jak się pozbyc papieru spod spodu:< Przykleił się i nie da się unieść sernika żeby go wydostać:<

  • Dokładnie, na liście składników jest podana zwykła żelatyna, bo mam świadomość, że taka jest najłatwiej dostępna w polskich sklepach i takiej najczęściej używacie. Ale można oczywiście użyć innego zagęszczacza, np. właśnie żelatyny rybnej w listkach albo agar-agar.

  • [..YouTube..] Dokładnie, na liście składników jest podana zwykła żelatyna, bo mam świadomość, że taka jest najłatwiej dostępna w polskich sklepach i takiej najczęściej używacie. Ale można oczywiście użyć innego zagęszczacza, np. właśnie żelatyny rybnej w listkach albo agar-agar.

  • Ten sernik, przygotowany na jogurcie naturalnym, czy to zwykłym czy greckim, nie jest szczególnie mocno słodki. Jeśli lubisz słodsze desery, najlepiej po prostu spróbować odrobinę masy przed odstawieniem do tężenia i w razie czego dosłodzić cukrem pudrem.

  • [..YouTube..] Ten sernik, przygotowany na jogurcie naturalnym, czy to zwykłym czy greckim, nie jest szczególnie mocno słodki. Jeśli lubisz słodsze desery, najlepiej po prostu spróbować odrobinę masy przed odstawieniem do tężenia i w razie czego dosłodzić cukrem pudrem.

  • Mam pytanie można uzyc jogurtu greckiego??? Czy sernik jest słodki jak robimy go na bazie jogurtu naturalnego?? Wieki nie jadłam takiego sernika i szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie robiłam go sama:))

  • [..YouTube..] Mam pytanie można uzyc jogurtu greckiego??? Czy sernik jest słodki jak robimy go na bazie jogurtu naturalnego?? Wieki nie jadłam takiego sernika i szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie robiłam go sama:))

  • Ładne ułożenie truskawek 🙂
    Moje plany – cóż, sesja się skończyła, więc wreszcie mogę jechać ze znajomymi na grilla 8)

  • Ja też nigdy jej nie widziałam w sklepie, robię sobie raz na jakiś czas zapas jak jestem we Włoszech. Ale może któryś sklep internetowy będzie ją oferował.

  • właśnie dzisiaj, jakiś czas temu, przygotowałam z mamą sernik na zimno ale niestety z tytki.
    szkoda że przepis został później dodany, chociaż na YT jest ich pełno.
    buziaki 🙂

  • [..YouTube..] właśnie dzisiaj, jakiś czas temu, przygotowałam z mamą sernik na zimno ale niestety z tytki.
    szkoda że przepis został później dodany, chociaż na YT jest ich pełno.
    buziaki 🙂

  • gdzie można kupić taką żelatynę w listkach ? w sklepie nigdy jej nie widziałam tylko tą zwykłą w proszku

  • Zrobiłam, wyszło super, nawet mój syn który nie lubi takich ciast bo są mało słodkie poprosił o dokładkę. Jutro robię jeszcze raz póki są truskawki, a potem maliny itp.

  • Właśnie korzystam z Pani przepisu 🙂 Masę jogurtową zrobiłam na bazie jogurtu połączanego z gęstszą smietaną (mój jogurt okazał się być bardzo płynny i chciałam go zagęścić). Póki co masa tężeje w lodówce, ale czuje, ze będzie dobrze 🙂
    Muszę wypróbować resztę przepisów, bo zdjęcia = smakowite stylizacje są pięęęękne :))
    Pozdrawiam, Kasia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom