fbpx
Czytasz właśnie
Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Sernik nowojorski, który dziś Wam przedstawiam, jest delikatnym ciastem z kremowego sera. Wilgotna masa otoczona chrupiącą panierką z herbatników digestive, ze śmietankową wierzchnią warstwą. Tradycyjnie podaje się go bez żadnych owocowych dodatków.  Amerykańskie ciasta kojarzą mi się niezmiennie z wilgotnymi wypiekami obłożonymi bitą śmietaną bądź innym kremem. Takimi plackami rzucali w siebie i innych Flip i Flap albo bracia Marx. Skojarzenie na tyle głębokie, że takiej właśnie konsystencji spodziewałam się po tym cieście. Jednak jest nieco bardziej stabilne. Zobaczcie jak zrobić sernik nowojorski.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Sernik new york świetnie nadaje się na deser w letnie dni. Nie jest przesadnie słodki. Jeśli lubicie niewielkie eksperymenty kulinarne, można go dodatkowo udekorować, choć w oryginale jedyną ozdobą jest w nim zapieczona polewa śmietankowa. New York Cheesecake doskonale skomponuje się z  letnimi owocami, karmelem, polewami i koktajlami.

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

New York Cheesecake czyli klasyczny sernik nowojorski na spodzie z chrupiących herbatników, z waniliową masą i polewą śmietankową.
4.86 from 7 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 1 hour 45 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: new york cheesecake, sernik new york, sernik nowojorski, sernik z nowego jorku
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 399kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników digestive (zmielone w blenderze)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa

  • 600 g kremowego sera, np. philadelphia lub mascarpone ((można zastąpić twarogiem sernikowym, twardym, bez dodatku śmietany, trzykrotnie zmielonym))
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (duże; można zastąpić miąższem z połowy laski wanilii)
  • 7 łyżek śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ cytryny (wyciśnięty sok)
  • 1 szczypta soli

Polewa śmietankowa

  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30-36%

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Twaróg domowy - jak zrobić

Jak zrobić

Masa na spód z herbatników, cukru i masła

  • Zmielone herbatniki mieszam z brązowym cukrem i roztopionym masłem.
    Masa na spód z herbatników, cukru i masła
  • Kształt tortownicy odrysowuję na papierze do pieczenia, wycinam.
    Tortownicę smaruję masłem i układam na dnie wycięte z papieru koło. 
    Wykładanie spodu na tortownicy
  • Wylepiam spód ciasta. Odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki.
    Spód sernika nowojorskiego w tortownicy

Masa sernikowa

  • Twaróg, śmietankę kremówkę cukier, mąkę kukurydzianą i jajka ubijam w misce za pomocą trzepaczki. Pod koniec dodaję dużą szczyptę soli i wyciskam sok z połówki cytryny.
    Masa serowa na sernik nowojorski

Pieczenie ciasta

  • Wlewam masę na schłodzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Piekę przez 30 minut, zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.
    W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika.
    Po godzinie sprawdzam wykałaczką lub cienkim patyczkiem czy sernik nie jest w środku zbyt mokry. W razie potrzeby dopiekam.
    Studzę przez ok. 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna.
    Masa śmietankowa wylana na sernik nowojorski

Polewa śmietankowa

  • Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik i wstawiam do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).
  • Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze.
    Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki.
    Upieczony sernik nowojorski
  • Wierzch sernika można ozdobić owocami, polewą lub karmelem. Metod dekoracji i spożywania może być naprawdę wiele :). Ale jeśli chcecie ściśle trzymać się tradycji, sernik nowojorski powinien być podawany tak jak na powyższym zdjęciu. Bez żadnych dodatków.
    Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 399kcal (20%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 100mg (33%) | Sód: 168mg (7%) | Potas: 59mg (2%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 940IU (19%) | Witamina C: 1.9mg (2%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Klasycznie nie ma aż tak żółtego koloru masy. Wasz sernik prawdopodobnie wyjdzie dużo jaśniejszy. To dlatego, że do mojego wykorzystałam jajka od kur dobrze karmionych przez moją babcię. Z pewnością zgodzicie się, że niełatwo o tak dobre jaja w sklepach. Wyobraźcie sobie, jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam go po raz pierwszy po przekrojeniu :).

Zobacz też
Placki z cukinii w cieście

Sernik nowojorski
Sernik nowojorski

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam sernik nowy jork. Bardzo jestem ciekawa, czy podbił Wasze serca!

118 komentarzy
  • Świetny przepis, przepyszny sernik. Zrobił furorę na świętach. Każdy chciał dokładkę:) Podałam go z domowo zrobionym musem malinowym i listkiem mięty i to był strzał w dziesiątkę.

  • Witam, moja tortownica ma troszkę większe wymiary niż ta z przepisu ponieważ jej średnica wynosi 30cm. Czy mogłabym prosić o proporcje pod moja tortownicę? Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam 🙂

    • Proszę bardzo :).

      Spód

      640 g herbatników digestive
      180 g masła
      3,5 łyżki brązowego cukru

      Masa serowa

      1,2 kg kremowego sera, np. philadelphia lub mascarpone
      6 jajek
      2 duże opakowania cukru waniliowego (można zastąpić miąższem z 1,5 laski wanilii)
      13 łyżek śmietanki kremówki 30-36%
      4 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną)
      1 szklanka cukru
      sok z 1 cytryny
      2 szczypty soli

      Polewa śmietankowa

      370 g kwaśnej śmietany 12-18%
      2 łyżki cukru pudru
      6 łyżek śmietanki kremówki 30-36%

  • Sernik niezły, ale jak dla mnie wcale nie smakuje jak nowojorski. Jest zbyt miękki i delikatny, za mało kremowy. Może zrobiłam coś nie tak.

  • Te ciasteczka Digestive są przepyszne! Napewno sernik w smaku będzie się różnił, jeżeli użyjesz innych ciasteczek/herbatników. Szczerze POLECAM DIgestive, a ten sernik w połączeniu z nimi musi być mega bajkowo smaczny! W sobotę zabieram się do pieczenia. 😉

  • Wszystkie składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki na min. 60 minut przed przygotowywaniem masy serowej. Serniki nie lubią zbyt wysokiej temperatury pieczenia – ja mam taką zasadę, że lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze. Chociaż w Twoim przypadku akurat piekarnik nie powinien stanowić problemu, chyba że jakoś nierównomiernie grzeje.

  • czy jest jakiś sposób żeby po upieczeniu sernik był taki równiutki jak Twój ? Mój urósł dosyć wysoko i po opadnięciu nie jest taki płaski…Czy przyczyną może być zbyt nagrzany piekarnik (mniej więcej 40 minut przed pieczeniem)?

  • Właśnie piekę serniczek, po godzinie chciałam sprawdzić patyczkiem czy jest oki a tu okazało się że jest galaretowaty , więc dopiekłam go jeszcze pół godziny nie wiem czy będzie dobrze, ktoś tak miał?

    • Ja w tej chwili piekę ten sernik i piekę go drugą godzinę :/ bo był właśnie taki galaretowaty. Ja myślę że to dlatego że zmiksowałam ten ser i był taki trochę zbyt wodnisty.

  • Właśnie piekę serniczek, po godzinie chciałam sprawdzić patyczkiem czy jest oki a tu okazało się że jest galaretowaty , więc dopiekłam go jeszcze pół godziny nie wiem czy będzie dobrze, ktoś tak miał?

    • Będzie dobrze. Patyczek z sernika nie musi wychodzić całkiem suchy, to nie biszkopt. Nawet jeśli środkowa część sernika delikatnie się trzęsie (oczywiście nie jest całkowicie płynna), po wystudzeniu w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i potem po schłodzeniu w lodówce będzie taki jak trzeba.

  • Przepis fantastyczny:) nigdy nie piekłam ciast a tu proszę…co za satysfakcja widzieć zdumienie w oczach rodziny:) Pozdrawiam!

  • Już sobie poradziłem, dodałem zwykły biały cukier a zamiast mąki kukurydzianej dodałem kaszy manny 🙂 Następnym razem będę lepiej szukał w sklepie tych dwóch składników. Co do sernika jest absolutnie fantastyczny, rózni się od naszego. Przystroiłem go wisienkami z soku przez co nabrał jakiegoś kontrastu oraz zyskał na walorach estetycznych 🙂 Dziękuję za przepis i postaram się skorzystać z innych.

  • [..YouTube..] Już sobie poradziłem, dodałem zwykły biały cukier a zamiast mąki kukurydzianej dodałem kaszy manny 🙂 Następnym razem będę lepiej szukał w sklepie tych dwóch składników. Co do sernika jest absolutnie fantastyczny, rózni się od naszego. Przystroiłem go wisienkami z soku przez co nabrał jakiegoś kontrastu oraz zyskał na walorach estetycznych 🙂 Dziękuję za przepis i postaram się skorzystać z innych.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Już sobie poradziłem, dodałem zwykły biały cukier a zamiast mąki kukurydzianej dodałem kaszy manny 🙂 Następnym razem będę lepiej szukał w sklepie tych dwóch składników. Co do sernika jest absolutnie fantastyczny, rózni się od naszego. Przystroiłem go wisienkami z soku przez co nabrał jakiegoś kontrastu oraz zyskał na walorach estetycznych 🙂 Dziękuję za przepis i postaram się skorzystać z innych.

  • Brązowy cukier śmiało zastąp zwykłym. Mąka kukurydziana powinna być w tych sklepach, o których piszesz, tylko z reguły jest sprzedawana w mniejszych torebkach, więc nie rozglądaj się za opakowaniem o masie 1 kg :). Jeśli nie znajdziesz jej na dziale z mąkami, sprawdź na półce z produktami „eko”. Spróbuj zastąpić ją mąką ziemniaczaną (skrobią ziemniaczaną) w ilości 1-2 łyżek. Nie gwarantuję efektu, bo ziemniaczaną dodawałam na razie tylko do zwykłego sernika waniliowego.

  • Czym mogę zastąpić brązowy cuier oraz mąkę kukurydzianą? Coś nie mogę znaleźć tych produktów ani w Biedronce, ani w Netto czy InterMarche. Moze źle szukam 🙁

  • [..YouTube..] Brązowy cukier śmiało zastąp zwykłym. Mąka kukurydziana powinna być w tych sklepach, o których piszesz, tylko z reguły jest sprzedawana w mniejszych torebkach, więc nie rozglądaj się za opakowaniem o masie 1 kg :). Jeśli nie znajdziesz jej na dziale z mąkami, sprawdź na półce z produktami „eko”. Spróbuj zastąpić ją mąką ziemniaczaną (skrobią ziemniaczaną) w ilości 1-2 łyżek. Nie gwarantuję efektu, bo ziemniaczaną dodawałam na razie tylko do zwykłego sernika waniliowego.

  • [..YouTube..] @BillyPopapraniec007 Brązowy cukier śmiało zastąp zwykłym. Mąka kukurydziana powinna być w tych sklepach, o których piszesz, tylko z reguły jest sprzedawana w mniejszych torebkach, więc nie rozglądaj się za opakowaniem o masie 1 kg :). Jeśli nie znajdziesz jej na dziale z mąkami, sprawdź na półce z produktami „eko”. Spróbuj zastąpić ją mąką ziemniaczaną (skrobią ziemniaczaną) w ilości 1-2 łyżek. Nie gwarantuję efektu, bo ziemniaczaną dodawałam na razie tylko do zwykłego sernika waniliowego.

  • Ajajaj… ten sam problem co Koleżanka przede mną.. herbatniki trochę poodpadały, skruszyły się – stosowałem wszystkie tricki, sposoby, robię identyko wszystko jak w przepisie – ale niestety… poza tym, rewelacja ;D. Jeszcze spróbuje z podłogi i zobaczę czy nie lepszy ;).

  • Z proporcji dla pól: 415 cm^2 * 200 g : 346 cm^2 = 240 g.
    Czyli dla tortownicy o średnicy 23 cm, aby uzyskać tę samą grubość warstwy co w tortownicy o 21 cm średnicy dodajemy jeszcze 40 g śmietany. Następnym razem spróbuję jednak, jak Pani sugeruje, z podwójną porcją składników.

  • Mnie ta górna, biała warstwa wychodzi bardzo cienka, ok. 3 mm. Na filmiku wygląda na grubszą. Stosuję tortownicę o średnicy 23 cm. Czy na pewno podana jest odpowiednia ilość składników w przypadku górnej warstwy?

    • Na pewno :). Większa tortownica – cieńsza warstwa. 2 cm różnicy to wbrew pozorom sporo dla 1 kubka śmietany. Ale dobrze, że zwracasz na to uwagę. Dopiszę komentarz pod przepisem, że przy większej tortownicy można zrobić wierzch z podwójnej porcji.

  • Witam.

    Świetny przepis, sernik właśnie się studzi. Do opisu dodałbym tylko 2 rzeczy:
    – Określenie dokładnej masy 1/2 kostki masła. Jedna osoba może kupić kostkę 200g, inna 400g.
    – Podanie informacji o momencie zdjęcia boku tortownicy – czy lepiej to robić zaraz po wyjęciu z piekarniku czy dopiero po ochłodzeniu w lodówce?

    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.

  • hehe,bez komentarza zawsze dodaje masło(czasem nawet próbowałam więcej niż 1/2 kostki). robiłam juz kilka ciast ze spodem z herbatników i zawsze po ukrojeniu przy podawaniu herbatniki się sypały-część zostawała na blasze, część spadała na stół, a dopiero pozostała część lądowała na talerzu 🙂 dziś będe robić sernik nowojorski i zastosuje trik ze zmniejszaniem temperatury i chłodzeniu. Dzięki za radę:)))

  • [..YouTube..] hehe,bez komentarza zawsze dodaje masło(czasem nawet próbowałam więcej niż 1/2 kostki). robiłam juz kilka ciast ze spodem z herbatników i zawsze po ukrojeniu przy podawaniu herbatniki się sypały-część zostawała na blasze, część spadała na stół, a dopiero pozostała część lądowała na talerzu 🙂 dziś będe robić sernik nowojorski i zastosuje trik ze zmniejszaniem temperatury i chłodzeniu. Dzięki za radę:)))

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia hehe,bez komentarza zawsze dodaje masło(czasem nawet próbowałam więcej niż 1/2 kostki). robiłam juz kilka ciast ze spodem z herbatników i zawsze po ukrojeniu przy podawaniu herbatniki się sypały-część zostawała na blasze, część spadała na stół, a dopiero pozostała część lądowała na talerzu 🙂 dziś będe robić sernik nowojorski i zastosuje trik ze zmniejszaniem temperatury i chłodzeniu. Dzięki za radę:)))

  • Witam, czemu Pani sernik wyszedł taki żółty, czy to zależy od jajek? Ja również piekę sernik nowojorski, ale na parze i jest lekko kremowy, jesli chodzi o kolor, a przepis bardzo podobny. I jeszcze jedno czy z tego przepisu sernik wyjdzie gesty i mazisty? Pozdrawiam

    • Witaj Dario! Tak, ten kolor to za sprawą jajek – te, których użyłam, zostały zniesione przez dobrze wykarmione (podejrzewam, że dostają marchewkę 😉 ) kury mojej babci. Ze zwykłych jajek sklepowych też wychodzi mi kremowy. Sernik jest dość gęsty, nie ma w nim w środku zbyt wielu bąbelków i nie jest puszysty (gąbczasty). Ale nie jest też tak ciężki jak ser z tradycyjnego, gęstego twarogu.

  • Ja sobie chyba w tym tygodniu zacznę robić powtórkę całości, póki aktualnie przeze mnie oglądane seriale mają przerwę wakacyjną ;).

  • 21 cm średnicy. Pod filmem jest link, a w pod linkiem moja strona z przepisem, gdzie zawsze podaję wymiary blaszek :).

  • Pokrusz herbatniki i wymieszaj z pol kostki roztopionego masła, wyłóż tym dno. Będzie dobrze, nic nie odpadnie.

  • Digestive to nie to samo co zwykłe herbatniki, chociaż ze zwykłych, maślanych też kiedyś zrobiłam spód sernika. Digestive są wypiekane z pełnoziarnistej mąki i mają słodko-słony smak. Jak odpadają, po upieczeniu? Może zastosuj trik ze zmniejszaniem temperatury w trakcie pieczenia sernika i chłodzeniem w piekarniku przy otwartych drzwiczkach – powinno pomóc :).

  • czy herbatniki digestive to po prostu zwykłe herbatniki? co zrobić, żeby herbatniki „trzymały się razem”?( zawsze mi odpadają od ciasta)

  • [..YouTube..] Digestive to nie to samo co zwykłe herbatniki, chociaż ze zwykłych, maślanych też kiedyś zrobiłam spód sernika. Digestive są wypiekane z pełnoziarnistej mąki i mają słodko-słony smak. Jak odpadają, po upieczeniu? Może zastosuj trik ze zmniejszaniem temperatury w trakcie pieczenia sernika i chłodzeniem w piekarniku przy otwartych drzwiczkach – powinno pomóc :).

  • [..YouTube..] @justynasmile Digestive to nie to samo co zwykłe herbatniki, chociaż ze zwykłych, maślanych też kiedyś zrobiłam spód sernika. Digestive są wypiekane z pełnoziarnistej mąki i mają słodko-słony smak. Jak odpadają, po upieczeniu? Może zastosuj trik ze zmniejszaniem temperatury w trakcie pieczenia sernika i chłodzeniem w piekarniku przy otwartych drzwiczkach – powinno pomóc :).

  • Pamiętam takie żółtka z czasów jak hodowaliśmy kury w ogródku po drugiej stronie ulicy a ja miałam za zadanie codziennie nazrywać „zielska” dla kur na łąkach…

  • A jajecznica z jajek od babci jest oczywiście najlepsza :). Moja kuzynka, która z babcią mieszka i ma dostęp do tych jajek znacznie częściej ode mnie, zrobiła kiedyś jajecznicę z takich sklepowych i powiedziała, że to jakaś pomyłka a nie jajecznica ;).

  • @Olga tym razem smakował nieco inaczej, ale też dlatego, że zrobiłam go na mascarpone, a rok temu piekłam na zwykłym twarogu. Czy jajka coś tam zmieniły – ciężko stwierdzić.

  • wyglada smakowicie, jak mnie nawiedzi to napewno taki upieke (narazie mam wkreta na drozdzowca bez zagniatania :)) albo przyjedz wkoncu, bo masz juz dwa zalegle ciasta, karpatke i teraz jeszcze ten sernik ;D

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem też wyszło żółciutkie. Szkoda, że nie zrobiłam filmu z jajecznicą, to by dopiero był efekt :).

  • Sernik Nowojorski MUSI być zrobiony z serków kremowych. Cały urok i smak w tych serkach no i oczywiście żadne miodowe herbatniki tylko digestive. Bo inaczej to nie sernik Nowojorski tylko jakaś namiastka 🙂

    Pozdrawiam
    T.

  • tylko że było w tortownicy tylko po wlaniu tej śmietany po prostu cała wypłynęła bokami 🙁 jedyne co zostało to pianka…

      • mogłabyś nie robić ze mnie idiotki? mam powiedzieć towarzyszącym mi przy pieczeniu osobą żeby się wypowiedziały? :/ całe herbatniki nasiąkły i wszystko najnormalniej w świecie wypłynęło! herbatniki były obłożone w koło, musiałam jeszcze ścinać nadmiar…

        • Nie sądzę, żeby wulgaryzmy tu pomogły. Upiekłam w życiu trochę serników, w tym również tego typu, i nie wydaje mi się, żeby miało sens krytykowanie przepisu, jeśli się go źle wypełniło… A musiałaś coś zrobić źle, bo pokruszone herbatniki wymieszane z masłem nie nasiąkają – masło izoluje.

          • Pomagałam Dominice robić ten cholerny sernik i zaręczam, że gorące masło nie izoluje. Wszystko było robione idealnie wg przepisu, do momentu wlania śmietany było idealnie. Nie wyszedł niedobry, ale rzeczywiście cała śmietana wypłynęła spodem. Nadmienię że gotuję od kilkunastu lat, parę ciast w życiu napiekłam i nic nie było „źIe zrobione”.
            Poza tym nie zauważyłam w poście córki żadnego wulgaryzmu. To było jej pierwsze ciasto, zalała śmietaną pół kuchni i była bardzo rozżalona. Wcale się jej nie dziwię. Sernik jest fajny, ale trzeba mieś absolutnie szczelną tortownicę.
            Pozdrawiam i myślę że na tym zakończymy wątek.

          • Wulgaryzmy („idiotka”, „cholerny”) naprawdę nie sprawiają, że wypowiedź ma większą wartość merytoryczną 🙂
            Posiadanie nieszczelnej tortownicy jest kluczowe nie tylko przy tym cieście, ale i przy każdym innym – i to jest właśnie to, co zostało źle przez was zrobione: niewłaściwie wybrałyście tortownicę. Czy to jest wina autorki przepisu?

          • Hmmm… Tortownica tortownicą, ale jak ta śmietana wydostała się najpierw przez upieczone, kruche ciasto? Ilość sera (600 g) sprawia, że ciasto po wyrośnięciu jest odrobinę niższe, nie sięga do samych brzegów tortownicy (a herbatniki sięgają). Na cieście zostaje więc trochę miejsca do wylania śmietany, która powinna się zatrzymać w obrębie kruchego ciasta i potem ściąć się szybko pod wpływem wysokiej temperatury.

          • Droga Doroto, nie mam pojęcia. Myślałam że to może wina ciastek, ale ciasto po pieczeniu wyglądało identycznie jak na zdjęciu. Może w uchylonym piekarniku za szybko się wychłodziło, bo śmietanka na pewno się nie ścięła (musimy uchylać okno jak otwieramy piekarnik) i wyciekła zamiast zostać w herbatnikowym rancie, którego było aż nadto.
            I tak zjedliśmy sernik ze smakiem. Młoda się nie poddaje i spróbuje jeszcze raz 😉

            Olgocecylio, jeśli piszesz wcześniej, że trzeba wyłożyć ciastkami i boki i spód, to robisz z niej idiotkę, która nie umie czytać a w dodatku jest ślepa, bo nie widzi zdjęć. Nie wiedzieć czemu założyłaś ze boki nie były wyłożone. Uwaga po prostu całkowicie nie na miejscu (może lepiej pomyśleć zanim się opublikuje komentarz?) A „idiotka” nie jest wulgaryzmem.

          • Akurat w przepisie nie jest NAPISANE, że trzeba wyłożyć zarówno boki, jak i spód. Jeśli coś wyciekło, to „miseczka” z ciasta nie była szczelna – stąd moje założenie, że jej nie było, bo ja taki spód z ciastek robię do banoffee i nawet go nie zapiekam, i nic mi nie wycieka, a śmiem twierdzić, że banoffee jest nieco bardziej „wyciekającym” deserem niż sernik.

            „Idiotka” jest wulgaryzmem, tak samo jak przymiotnik „cholerny”. Moim zdaniem kulturalni ludzie w kulturalnej dyskusji nie muszą używać takich określeń, zwłaszcza wobec rzekomo stosowanych przez rozmówcę chwytów erystycznych.

          • Chwyt erystyczny właśnie zastosowałaś sama (znowu brak zastanowienia?). Kończę dyskusję bo jest bezcelowa. I życzę udanych wypieków w nowym roku.

  • zmarnowałam 3 godziny na robienie sernika, żeby potem zalać go rzekomą polewą śmietankową, która sie nie ubija i głupia wlałam go na sernik i wypłynęło bokami i tyle miałam z sernika :/ bardzo dokładny przepis, nie ma co…

    • Dominiko, jest wyraźnie napisane, że śmietankę wlewa się na sernik i zapieka, a na zdjęciu widać równie wyraźnie, że śmietankę wlewa się, kiedy sernik jest jeszcze w tortownicy, a nie wyjęty. Przepis jest dokładny, może niedokładnie przeczytałaś?

    • Może zdejmij to co jest na wierzchu sernika, czyli górną warstwę śmietanki, o ile taka została, i wilgotne boki – delikatnie, nożem albo widelcem i polukruj całość. Szkoda wyrzucać, jeśli środek się udał.

    • Ten sernik się piecze przez godzinę, nie wierzę, że 2 godziny zajęło komukolwiek kruszenie herbatników i mieszanie sera… 😀
      Mało precyzyjny jest ten fragment o ubijaniu kwaśnej śmietany – to raczej niemożliwe – ale wszystko poza tym jest dokładnie opisane. Jak zwykle zresztą 😉

      • Ubijanie w powyższym przepisie oznacza pomachanie trzepaczką w śmietanie tak, żeby wymieszać wszystkie składniki i delikatnie je usztywnić. Dla mnie ubijanie do sztywności to „ubijanie na sztywno”. Na szczęście teraz we wszystkich przepisach są już filmy wideo i nie ma wątpliwości, bo wszystko widać :).

        • Kwestia terminologii zawsze sprawia dużo problemów 🙂 „Wymieszać trzepaczką” byłoby moim zdaniem bardziej trafne, ale i tak nikt, kto ma jakiekolwiek pojęcie o kuchni, nie wpadnie na to, że chodzi o ubicie na sztywno – bo kwaśna śmietana się na sztywno po prostu nie ubija 🙂

      • Szczerze mówiąc, to nie wiem, jak wychodzi, bo od lat piekę tylko wiedeński i rosyjski, ale słyszałam, że nowojorski tylko w bain-marie.
        Co do babek wielkanocnych, to pierwsze słyszę, drożdżowe w kąpieli wodnej?

        • Za krótko piekę ciasta, żeby polemizować ;). A co do babek to tak kiedyś od kogoś zasłyszałam, że jest taki sposób, że się je obgotowuje w wielkim garncu. Na żywo niestety nie wypróbowałam czy to prawda.

          • Znam przepis na babkę ucieraną, którą się gotuje w całości w specjalnej formie. O drożdżowych w kąpieli wodnej nigdy nie słyszałam, bain marie jest raczej dla ciast delikatnych, właśnie takich jak serniki czy ciasta typu trufla – chroni przed nadmiernym wzdymaniem i pęknięciem wierzchu. Ale przestudiowałam Twój przepis i widzę, że kąpiel wodna nie jest potrzebna, bo są czary-mary z temperaturą podczas pieczenia i później ze studzeniem 🙂 Dlatego takie śliczne równiutkie wyszło 🙂

          • A to prawda, sernik nie popękał podczas pieczenia. Ale akurat to, co widzisz na zdjęciu, to już jest zapieczona polewa śmietankowa :).

  • Sernik wyglada bosko. Chetnie sprobowalabym kawaleczek 🙂 Ja do konkursu niestety sie nie przylacze, a szkoda, bo nagrody zachecajace 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom