Sernik stracciatella przepis | Dorota Kamińska

Sernik stracciatella

Sernik stracciatella, do którego przygotowania zainspirowały mnie lody o tym samym smaku. Trudno mi przypomnieć sobie, kiedy po raz pierwszy ich spróbowałam. Śmietankowe lub waniliowe, zmieszane z kawałkami pokruszonej czekolady, przyjemnie chrupiącymi w zmrożonej, lodowej otoczce. Może to było we Włoszech, tuż obok naszego kempingu, gdzie sprzedawano lody na łopatki? Potrafiłam zjeść ogromną porcję składającą się z… aż trzech! Na takie lody w Polsce jeszcze długo musieliśmy poczekać. Wspominam czasem te dawne smaki, kiedy nie było ich tak wiele do wyboru w polskich lodziarniach. Wtedy, na wakacjach, stałam przed tą włoską, w Lido degli Estenzi. 15-letnia dziewczynka na pierwszym tak dalekim wyjeździe, z rozdziawioną buzią. Teraz lody o różnorodnych smakach są w Polsce praktycznie wszędzie. Przyszedł mi niedawno do głowy przepis na sernik stracciatella, mocno waniliowy, z ciemną czekoladą. Potem znów zamyśliłam się i przeniosłam na chwilę w tamte dawne czasy.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Kremowa, delikatna konsystencja, aksamitna. Takie serniki lubię najbardziej! U mnie nie ma miejsca na przypieczoną skórkę, a klasyczną recepturę na sernik waniliowy modyfikuję na przeróżne sposoby.

Łatwy sernik z drobinkami czekolady

Mój sernik stracciatella jest bajecznie prosty do zrobienia. W jego smaku najważniejszy jest kremowy ser wymieszany pół na pół z twarogiem lub ricottą. Dodatkowo pyszna, gorzka czekolada, pokruszona na nieduże kawałki, koniecznie odrobinę większe niż te w lodach. Wiadomo, że jej część roztopi się w trakcie pieczenia. Można upiec go na spodzie, ale szkoda czasu na komplikacje. W kuchni włoskiej zdecydowana większość przepisów jest prosta i mój pomysł na ciasto też nie potrzebuje żadnych utrudnień.

Sernik stracciatella - przepis

Sernik stracciatella

Prosty, smaczny, kremowy sernik stracciatella z kawałkami czekolady i wanilią, inspirowany smakiem włoskich lodów stracciatella, przygotowany z mieszanki mascarpone z twarogiem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sernik stracciatella
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 216kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu (np. ricotta) lub mieszanka „pół na pół” twarogu i mascarpone (twaróg tłusty i gęsty, dwukrotnie zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka; pokrojona na nieduże kawałki, następnie schłodzona mocno na najwyższej półce lodówki)
  • ½ szklanki cukru (można zastąpić zdrowszym ksylitolem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; nie dodaję, jeśli twaróg jest mało zbity i wilgotny)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Rozmiksowuję ser z cukrem i mąką ziemniaczaną na średnich obrotach miksera.
  • Opcjonalnie dodaję śmietankę i znów mieszam mikserem, do połączenia składników.
  • Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników, na najniższych obrotach miksera.
  • Dodaję do masy wanilię oraz czekoladę i mieszam delikatnie łyżką, do rozprowadzenia wszystkich składników.
  • Sernik przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (albo nasmarowanej tłuszczem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
  • Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Studzę sernik stracciatella w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie przez 2-3 godziny chłodzę w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Sernik stracciatella na zimno można przygotować w wersji bez pieczenia, wykorzystując do niego masę wg przepisu na sernik na zimno z galaretką i dodając do niej kawałki czekolady. Bez galaretki na wierzchu, bez biszkoptu na spodzie, chociaż… to też wcale nie jest zły pomysł :).

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sernik idealny

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 216kcal | Carbohydrates: 12g (4%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sodium: 69mg (3%) | Potassium: 139mg (4%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 8.6% | Calcium: 14.4% | Iron: 6.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do pełni szczęścia zabrakło mi dodatkowej czekolady, którą schłodziłabym w lodówce. Potem wystarczyłoby pokroić nożem w długie wiórki i rozsypać po wierzchu sernika. Może jeszcze kilka listków mięty, ale co tam, może ktoś z Was się skusi? W swojej prostocie sernik też prezentuje się elegancko! Smak kremowej masy i czekolady, która lekko chrupnie, żeby za chwilę rozpuścić się w ustach, przenosi mnie znów na chwilę nad brzeg Adriatyku.

Sernik stracciatella
Sernik stracciatella

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Dzisiaj na rodzinnym grillu na działeczce odbyła się degustacja. Niebo w gębie 🙂 Na wierzch dałam posiekaną czekoladę i świeże listki mięty……smak boski. Dzięki za przepis 🙂 już poszedł dalej w świat.

  2. Właśnie siedzi w piekarniku serniczek wg Twojego przepisu. Faktycznie przygotowuje się go błyskawicznie. Już wylizywanie resztek z miski po miksowaniu daje namiastkę smaku jakiego można się spodziewać. Ślinka mi kapie na samą myśl 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)