Sernik toffi to bardzo smaczny i elegancki wypiek, który zaskoczy Was swoją prostotą wykonania. Wystarczy kilka standardowych składników, żeby wyczarować ciasto na kruchym spodzie, o cudownie kremowej konsystencji, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się wykorzystać ser mascarpone.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne ciasta
Jeśli nie przepadacie za sernikami o gładkiej konsystencji, do masy sernikowej polecam dosypać mąkę ziemniaczaną, a jako bazę wykorzystać klasyczny twaróg. Zmieszany pół na pół z mascarpone, uzyska więcej delikatności.
Można upiec sernik toffi, przygotowując wcześniej, samodzielnie, domowy kajmak klasyczny lub gotując mleko skondensowane w puszce, a w wersji ekspresowej kupić masę kajmakową. Polecam poeksperymentować z jej smakiem i wykorzystać waniliową lub kawową, orzechową, czekoladową… Ciekawa jestem, która wersja pojawi się u Was.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruchy spód
- 50 g masła
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kajmaku
- szczypta soli
Masa sernikowa
- 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone)
- ½ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- ¼-½ szklanki śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wierzch
- 400 g kajmaku (2 łyżki odłożone wcześniej do przygotowania ciasta na spód)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kajmak
- Sernik idealny - wskazówki i porady
Jak zrobić
Spód
- Składniki na spód zagniatam szybko w kulę.
- Wylepiam ciastem tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół), do zapieczenia i lekkiego zrumienienia.
Masa sernikowa
- Ser rozmiksowuję z cukrem i wanilią.
- Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed wbiciem kolejnego.
- Dodaję śmietankę kremówkę. Opcjonalnie można też dosypać do masy, na sam koniec miksowania, mąkę ziemniaczaną.
- Przekładam masę do tortownicy, na zapieczony spód. 1-3 łyżki masy zostawiam do dodania do kajmaku.
Dekorowanie sernika
- Mieszam kajmak łyżką z odłożoną masą sernikową.
- Na wyrównaną masę w tortownicy nakładam łyżeczką kropki z masy kajmakowej.
- Za pomocą szpikulca do szaszłyków lub wykałaczki włożonego do masy sernikowej zataczam w cieście większe i mniejsze „ósemki”, cały czas trzymając wykałaczkę w masie.
Pieczenie sernika
- Wstawiam sernik toffi do piekarnika nagrzanego do 150 °C (góra + dół) na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiam w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę.
- Studzę ciasto, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
Bardzo dziękuję za odpowiedź,korzystam już z przepisu na mąkę bezglutenową jest super muszę tam zamieścić komentarz może komuś się przyda. Czy z tą mąką wyjdzie ten kruchy spód? Pozdrawiam
Wyjdzie, ale żeby nie był zbyt sypki, to proponuję dodać 1 łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.
Mam pytanie czy na wierzch odkładamy 400 g kajmaku bo tak jest w przepisie a to nie jest 2 łyżki.Mam wielką ochotę go upiec
Chodzi o to, że do przygotowania tego ciasta wystarcza jedna puszka kajmaku, o wadze 400 g. Po otwarciu puszki 2 łyżki wykorzystuje się jako dodatek do spodu, a pozostałą masę dodaje się na wierzch sernika. Muszę to jakoś inaczej napisać w przepisie, bo faktycznie można to inaczej zrozumieć :).
Z pewnością spróbuję upiec, bo kompozycja smaków jest w moim guście.