Sernik waniliowy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Najprostszy, klasyczny sernik, od którego warto rozpocząć naukę pieczenia serników. Sernik waniliowy, cudownie prosty, bez spodu, polewy i wyszukanych dodatków, bez konieczności osobnego ubijania piany z białek, jest jednym z moich ulubionych.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

Przepis na sernik waniliowy to także moja bazowa receptura. Modyfikuję ją o dodatek owoców, czekolad czy bakalii, na powierzchni tworzę wzorki z owocowych musów lub wylewam polewy, wykładam pianę na bezę, a czasem bakaliową skórkę. Kiedy opanujecie przygotowywanie jego podstawowej wersji i wybierzecie wariant, który smakuje Wam najlepiej, zobaczycie, że eksperymentowanie z sernikami wcale nie jest skomplikowane. A nawet jeśli opadną lub pękną, bo za mocno wyrosną, to smakować i tak będą wybornie.

Moja dobra rada: nie dopiekać wierzchu. Polacy są przyzwyczajeni do serników z brązową skórką, a tymczasem te najbardziej eleganckie z wierzchu są równe i jasne, a przy okazji – mają ten najwłaściwszy smak. Ciekawa jestem, czy jesteście faworytami takich przypieczonych i suchych serników, czy może wolicie te jasne, delikatne i kremowe. Mój sernik waniliowy można przygotować w obu wersjach, zobaczcie jak wygląda lista składników i zerknijcie na moje uwagi do niej. Smacznego sernika!

Sernik waniliowy

Liczba porcjina tortownicę o średnicy ok. 21 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas3 godz., 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Najlepszy sernik waniliowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej lub bardziej zbitej, gęstszej. Sernik waniliowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone), albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce)
  • 1 Szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny (dodają sernikowi grudkowatości; można dodać mniej i ciasto będzie bardziej kremowe i wilgotne)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)
  • 4 jajka (można dodać 1 jajko więcej i całkowicie zrezygnować z mąki ziemniaczanej lub kaszy; sernik wyjdzie bardziej kremowy, o mniej zbitej konsystencji)

opcjonalnie

  • ½ Szklanki śmietanki kremówki (jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Sernik waniliowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Sernik o tak intensywnie żółtym kolorze wychodzi po upieczeniu go na jajkach od kur mojej babci, karmionych paszą z dodatkiem marchewki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do masy szczyptę kurkumy, ale ostrożnie - ma charakterystyczny smak i może być wyczuwalna w cieście.

Sernik waniliowy - Jak zrobić

Krok 1
Ser ucieram z cukrem, pod koniec ucierania dodając mąkę.
Krok 2
Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
Krok 3
Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
Krok 4
Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut.
Krok 6
Zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 30 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
Krok 7
Jeśli ciasto po 1 godzinie, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
Krok 8
Studzę sernik w piekarniku przy całkowicie otwartych drzwiczkach, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Krok 9
Sernik waniliowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Sernik waniliowy
Sernik waniliowy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

43 komentarze
    1. Przepis prosty jan but, nawet facet potrafi zrobic, zwykle zawsze pale ciasta a ten sie udal wysmienicie. Dziekuje z gory za przepis, dziewczyna palce oblizuje !!!!!

  1. właśnie piekę serniczek:-) po 2×30 minut zdecydowanie nie był jeszcze gotowy. czekam więc. a ze mną cały dom, bo pachnie ooobłędnie!:-)

  2. Dziękujemy za nową forme składników , nareszcie cos widać 🙂
    Super alternatywa do tych serników na przeróżnych spodach 🙂

  3. [..YouTube..] @allinbrocade 1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).

  4. [..YouTube..] 1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).

  5. 1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).

  6. [..YouTube..] @2009asiaful Jest podana na liście składników, 21 cm. Ale możesz upiec też na 24 cm tylko sprawdzaj w trakcie pieczenia ciasto, bo jest szansa, że upiecze się szybciej :).

  7. Jest podana na liście składników, 21 cm. Ale możesz upiec też na 24 cm tylko sprawdzaj w trakcie pieczenia ciasto, bo jest szansa, że upiecze się szybciej :).

  8. sernik masakra ,piekl sie 1,5 godziny i nadal sie nie upiekl ,uzylam serka mascarpone szkoda bo jest drogi i teraz do kosza:(**

  9. Zrobiłam w podwójnej wersji, bo robiłam większą blaszkę. Dodałam 1 kg serka Vitello naturalnego (z Biedronki) i 0,8 kg (bo nie mieli więcej :)) twarogu półtłustego. U mnie wersja z brzoskwiniami (pokrojone w kosteczkę), które ułożyłam po około 20 minutach pieczenia (można nawet jeszcze później, albo po upieczeniu). Pycha! 🙂 Dla mnie najważniejsze, że uzyskałam dokładnie taką konsystencję jak chciałam, czyli nie za suchy i nie za mokry. I dodałam trochę mniej cukru. Polecam! 🙂

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)