fbpx
Czytasz właśnie
Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Najprostszy, klasyczny sernik, od którego warto rozpocząć naukę pieczenia serników. Sernik waniliowy, cudownie prosty, bez spodu, polewy i wyszukanych dodatków. Oraz bez konieczności osobnego ubijania piany z białek, między innymi dlatego jest jednym z moich ulubionych.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze ciasta

Przepis na sernik waniliowy to także moja bazowa receptura. Modyfikuję ją o dodatek owoców, czekolad czy bakalii. Na powierzchni tworzę wzorki z owocowych musów lub wylewam polewy, wykładam pianę na bezę, a czasem bakaliową skórkę. Najpierw opanujcie przygotowywanie jego podstawowej wersji i wybierzecie wariant, który smakuje Wam najlepiej. Potem zobaczycie, że eksperymentowanie z sernikami wcale nie jest skomplikowane. A nawet jeśli opadną lub pękną, bo za mocno wyrosną, to smakować i tak będą wybornie.

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Najlepszy sernik waniliowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej lub bardziej zbitej, gęstszej. Sernik waniliowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 4 hours 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik waniliowy, sernik z wanilią, waniliowy sernik
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21 cm
Kalorie: 155kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce))
  • 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny (dodają sernikowi grudkowatości; można dodać mniej i ciasto będzie bardziej kremowe i wilgotne)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)
  • 4 jajka (można dodać 1 jajko więcej i całkowicie zrezygnować z mąki ziemniaczanej lub kaszy; sernik wyjdzie bardziej kremowy, o mniej zbitej konsystencji)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Sernik o tak intensywnie żółtym kolorze wychodzi po upieczeniu go na jajkach od kur mojej babci, karmionych paszą z dodatkiem marchewki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do masy szczyptę kurkumy, ale ostrożnie - ma charakterystyczny smak i może być wyczuwalna w cieście.

Jak zrobić

  • Ser ucieram z cukrem, pod koniec ucierania dodając mąkę.
  • Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
  • Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 30 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
  • Jeśli ciasto po 1 godzinie, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
  • Studzę sernik w piekarniku przy całkowicie otwartych drzwiczkach, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • Sernik waniliowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 80g | Kalorie: 155kcal (8%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 246mg (11%) | Potas: 95mg (3%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 255IU (5%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja dobra rada: nie dopiekać wierzchu. Polacy są przyzwyczajeni do serników z brązową skórką. Tymczasem te najbardziej eleganckie z wierzchu są równe i jasne, a przy okazji – mają ten najwłaściwszy smak. Ciekawa jestem, czy jesteście faworytami takich przypieczonych i suchych serników, czy może wolicie te jasne, delikatne i kremowe. Mój sernik waniliowy można przygotować w obu wersjach, zobaczcie jak wygląda lista składników i zerknijcie na moje uwagi do niej.

Zobacz też
Modra kapusta

Sernik waniliowy
Sernik waniliowy

Smacznego sernika! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się ten waniliowy sernik upiekł :).

43 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom