Niedzielne popołudnie spędzane z babcią moimi ciociami oznacza spróbowanie wszystkich ciast, a jest to dość duże wyzwanie, bo każda piecze i przywozi coś innego. Jabłecznik cioci Marii, przygotowywany przez ciocię Danutę, smaczny orzechowiec z masą budyniową albo sernik z brzoskwiniami cioci Cecylii, śnieżnobiały, na kruchym spodzie, z pianką i kruszonką.
Zobacz też: Więcej przepisów na serniki
Choć sernik z brzoskwiniami nie jest skomplikowanym ciastem, dla mnie jest to wypiek świąteczny. Aby urozmaicić jego smak, do piany z białek pod koniec ubijania można dodać wiórki kokosowe, a ilość brzoskwiń zwiększać albo zmniejszać według własnych upodobań.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruchy spód
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (1 kostka)
- 5 żółtek
Masa serowa
- 500 g twarożku sernikowego
- 100 g masła (½ kostki; stopione, ostudzone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 1 jajko
- ⅓-½ szklanki cukru
Pianka
- 5 białek
- ½ szklanki cukru pudru
Owoce
- 1-2 puszki brzoskwiń
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić sernik idealny
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- Masło siekam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, za pomocą drewnianej łopatki.
- Do posiekanych składników dodaję żółtka i szybko zagniatam kruche ciasto.
- ¼ ciasta zamrażam. Pozostałe wykładam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i gęsto nakłuwam widelcem.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i zapiekam przez 20 minut na złocisty kolor.
- Masa sernikowa
- Twarożek ucieram z cukrem.
- Cały czas ucierając twarożek, dodaję jajko i miksuję na gładką masę.
- Do masy, nadal cały czas ucierając, dodaję stopione masło, następnie obniżam obroty miksera i dosypuję mąkę ziemniaczaną.
- Pianka
- Białka ubijam na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dosypuję cukier.
- Pieczenie ciasta
- Masę serową przelewam na upieczone ciasto.
- Na masie serowej wykładam pokrojone w plasterki, odcedzone z syropu brzoskwinie i przykrywam pianą z białek.
- Na pianę z białek ucieram zamrożone ciasto.
- Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 45 minut.
- Studzę w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
Rewelacyjne smaczne i wyśmienite ciacho wyszło! Zniknęło w mgnieniu oka! Pozdrawiam serdecznie! Wielkie dzięki!
I jak się udało? Smaczne? 🙂
dziekuje za przepis!ciacho siedzi juz w piekarniku
bardzo przystepny przekaz,gratuluje!ze wszystkich tych internetowych wybralam wlasnie ten
pozdrowionka!
super mniam mniam.
Czy do tego sernika odpowiednia będzie mąka krupczatka?
Tak, można wykorzystać krupczatkę.
wpadłam przypadkowa na twój kanał i już się cieszę . jutro zacznę próbować różne twoje przepisy .; )
pozdrawiam serdecznie .; D
[..YouTube..] wpadłam przypadkowa na twój kanał i już się cieszę . jutro zacznę próbować różne twoje przepisy .; )
pozdrawiam serdecznie .; D
Wygląda wspaniale
[..YouTube..] Wygląda wspaniale
hm… wygląda na to,że rozwiązałaś mój problem! jakoś nie przyszło mi do głowy, że to może być w stereo…
[..YouTube..] hm… wygląda na to,że rozwiązałaś mój problem! jakoś nie przyszło mi do głowy, że to może być w stereo…
A działa Ci lewy głośnik?
[..YouTube..] A działa Ci lewy głośnik?
nie słyszę wstępu 🙁
[..YouTube..] nie słyszę wstępu 🙁
[..YouTube..] nie słyszę wstępu 🙁
O nie…moja dieta:( Kocham serniki!!Dziękuję za przepis, wygląda przepysznie!!:)
[..YouTube..] O nie…moja dieta:( Kocham serniki!!Dziękuję za przepis, wygląda przepysznie!!:)
mmmm, pychotka! :))
[..YouTube..] mmmm, pychotka! :))
To ciasto u mnie w domu też gości od lat:). Jak trzeba coś upiec, a nie ma pomysłów, to zawsze staje na „serniku z brzoskwiniami” :). Pozdrawiam:)
[..YouTube..] To ciasto u mnie w domu też gości od lat:). Jak trzeba coś upiec, a nie ma pomysłów, to zawsze staje na „serniku z brzoskwiniami” :). Pozdrawiam:)
witam .upiekłam własnie dzisiaj taki sam tylko ja do masy serowej daję5 jajek,białka ubijam oddzielnie i na koniec mieszam a zamiast mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe.POZdrawiam Asia:) wesołych świąt!!!
To tylko troszkę inne proporcje, bo budynie śmietankowe to też mąka ziemniaczana :).
Oj, przepraszam, oczywiście, że nie z tego przepisu 🙂 Nie wiem czy będę miałą jeszcze tyle samozaparcia,żeby kolejny raz próbować robić ten sernik 🙂
@Dominika ale to chyba nie z tego przepisu? Publikowałam go w nocy :). Spróbuj następnym razem odlać serwatkę z twarożku po otwarciu wiaderka i dodać więcej mąki ziemniaczanej. I brzoskwinie dobrze trzeba osączyć z syropu.
Robiłam wczoraj – pierwszy raz w swoim życiu – sernik można jeść łyżką z blachy, bo masa wyszła za rzadka, a ciasto przykleiło się do papieru – jakieś rady? 🙂
hihihi – znam to ciasto w „wersji” jabłecznik 😛 znaczy zamiast sera i brzoskwiń jabłka 🙂 jest pyszne i rzeczywiście proste do zrobienia, więc sądzę, że jako sernik sprawdza sie równie znakomicie 😀
@Asia wtedy to był http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-waniliowy/ tylko miał brzoskwinie ułożone na wierzchu :).
sernik z brzoskwiniami, to już klasyk, a jak każda klasyka, bez tego ani rusz ^^