Latem stanowczo za krótko rosną truskawki, a sernik z truskawkami pojawia się w mojej kuchni tylko jeden raz. Zawsze przygotowuję go z dodatkiem czekolady, która z truskawkami komponuje się oczywiście najlepiej ze wszystkich dodatków. W zeszłym roku zestawienie tych dwóch smaków mieliście okazję wypróbować, piekąc sernik z białą czekoladą. Ozdobiłam go wtedy wyjątkowo prostą dekoracją ze świeżych owoców. W tym roku mieliście już okazję wypróbować recepturę na mój sernik truskawkowy na zimno. Dziś natomiast proponuję go w kolejnej odsłonie. Do przygotowania na spodzie z czekoladowych herbatników, ze śmietankowo-czekoladowym wierzchem oraz musem truskawkowym dodanym do masy serowej. Pyszny, kremowy. Zobaczcie jak zrobić sernik z truskawkami. Skusicie się? Z pewnością!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Im więcej truskawek ma ułożonych na wierzchu, tym sernik z truskawkami apetyczniej wygląda i robi większe wrażenie. Postarajcie się przed jego przygotowaniem nie zjeść całego zapasu świeżych truskawek, jak to zrobiłam ja ;). Wtedy ciasto na pewno odwdzięczy Wam się piękną dekoracją. U mnie trochę ich zabrakło… Jednak w przepisie podaję właściwą ilość, z której uzyskacie piękną warstwę truskawek na wierzchu sernika i zmiksowany mus do dodania do masy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- ½-¾ szklanki cukru
- 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Polewa
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła lub śmietanki kremówki)
- 100 g gęstej śmietany (12-18%)
Spód
- 250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
- 50 g masła (¼ kostki; stopione)
Dodatkowo
- 500 g truskawek (połowa największych truskawek odłożona do dekoracji wierzchu, połowa zmiksowana w blenderze)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Twaróg miksujemy z cukrem.
- Dodajemy do twarogu po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując całość na gładko.
- Do masy dodajemy wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmiksowujemy całość.
- Połowę masy przelewamy do tortownicy.
- Na masie robimy kleksy z rozmiksowanych truskawek i przykrywamy je delikatnie kolejną, cienką warstwą masy serowej.
- Powtarzamy czynności, pozostawiając na samym wierzchu nieprzykryte, truskawkowe kleksy.
- Opcjonalnie kleksy truskawkowe, po wlaniu do tortownicy całości masy, można delikatnie, fantazyjnie, rozprowadzić za pomocą drewnianego patyczka lub łyżeczki.
- Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
- Gęstą śmietanę mieszamy z roztopioną czekoladą i przelewamy całość na wierzch upieczonego sernika.
- Zapiekamy całość przez 5 minut w temperaturze 180 °C, następnie studzimy sernik w piekarniku przy zamkniętych lub uchylonych drzwiczkach.
- Wystudzony sernik dekorujemy przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, lub pokrojonymi na plasterki truskawkami.
- Wstawiamy sernik do lodówki do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.
Wartości odżywcze
Alternatywny sposób dekoracji, który pokazywałam w zeszłym roku :). Teraz też miało tak być i nie wiem, co mnie podkusiło, żeby jeść truskawki bez opamiętania ;).
Bardzo jestem ciekawa, jak będą smakować i prezentować się Wasze serniki z truskawkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może zamiast truskawek wykorzystacie inne owoce? Możecie spróbować z malinami lub jagodami!
Dzięki :*. Możesz pewnego dnia spróbować zrobić twaróg w domu, mam już nagrany filmik instruktażowy, tylko jeszcze niezmontowany.
kocham serniki , ale mieszkam w takim kraju gdzie tzw. normalnego sernika nie uswiadczysz i czlowiek musi sie ( jesli jest sernikowym lakomczuszkiem) posilkowac ¨sztucznymi wytworami seropodobnymi¨ czasem i z tego wyjdzie cos co zawiera cien dawno smakowanego polskiego serniczka…. Przepis ciekawy hmmm…
Milo sie Ciebie Dorotko slucha bo ta pozytywnosc i wiele ciepla jest w Tobie.
Powodzenia
Dzięki, też je lubię :). Różowy talerzyk to część całego kompletu, jaki kiedyś można było kupić we Flo. Patera jest z Ikea, dalej dostępna i ma jeszcze pokrywkę :D.
Mmmm uwielbiam serniki 🙂 Masz przepiękne talerzyki gdzie je kupiłaś?
Oj.. No to jednak pozostanę przy Twoim przepisie 🙂
To co napisałaś, to jak dla mnie stanowczo za trudne. Dziękuje za odpowiedź :]
Kruchy spód pod pieczonym sernikiem zawsze trochę zmięknie, ale lodówka już na to nie ma wpływu. Chociaż też można upiec sam spód, a potem przełożyć na niego upieczony, schłodzony sernik – trochę ryzykowne, ale do zrobienia ;). I dopiero potem dekorować polewą, ale to już taką bez zapiekania.
Nie słodzimy, tylko stwierdzamy fakty 🙂 A od słodzenia to jesteś Ty w tych swoich słodkich wypiekach.
No to chapeau bas! Bardzo dobra robota.
I dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałem się właśnie czy można, bo obawiałem się, ze on w lodówce zmięknie.
Widziałem jeszcze na Instagramie. Tam to już w ogóle szalona piętnastka, hehe 🙂
Jejku, ale mi słodzicie ostatnio :). Tak, wszystko przygotowuję sama, tylko od zarządzania serwerem mam administratora, bo na tym się niestety nie znam.
Można upiec normalny, kruchy spód, jak najbardziej. I na taki upieczony, ale nie za mocno zrumieniony, wlać masę, a potem już reszta zgodnie z moim przepisem.
Na żywo, poza kamerą, wyglądam jeszcze młodziej ;).
Sernik cudowny, ale bardziej moja uwagę przykuła piękna kucharka 😀 Wygląda Pani tutaj trochę jak Kleopatra 🙂
Ależ Ty jesteś ładna:) No i mądra i zdolna także. Sama montujesz potem swoje poradniki? Wszystko teraz (w tej formie „na żywo”) wygląda jednak bardziej profesjonalnie (pewnie dlatego,że są dwie kamery). Pytanie do przepisu:
1.Czy można zrobić normalny, kruchy spód?
Jeszcze chciałem zauważyć, ze wyglądasz w tych filmikach na żywo jakoś tak młodziej 🙂 To chyba zasługa makijażu. Nie wiem, nie znam się.
Ogólnie to najlepszy kanał kulinarny na YouTube (na równym miejscu ze schabowym;).
Pozdrawiam!
I za to bardzo cię szanuje jak I Twoje filmiki, zawsze odpowiesz na moje pytanie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Też bardziej lubię te w nowej wersji – to była kwestia czasu i zgromadzenia funduszy na drugi aparat do filmowania :).
Ma nieco inny smak, ale nie jest to szczególnie mocno wyczuwalne – można powiedzieć, że smakuje jak cukier. Ale nie każdy toleruje cukier brzozowy – lepiej wprowadzać do diety stopniowo i przestrzegać maksymalnej dawki dziennej.
Dotyczy to ciast wyrastających: na pianie z białek, drożdżach albo proszku do pieczenia.
hyyyy mama zawsze mi mowiła, ze nigdy nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia bo ciasto opadnie. Czy to mit czy to dotyczy jedynie ciast drozdzowych ?
wow cukier brzozowy, pierszy raz słysze, czy smakuje tak jak normalny cukier, można go stosować do słodzenia kawy I nie zmieni smaku ???
No to będzie mój kolejny do wypróbowania przepis, mam 1/2 kg sera widerkowego (został mi z dzisiaj robionego sernika truskawkowego na zimno).
Tę wersję zrobię z malinami zamiast truskawkami 🙂
Bardzo lubię Twoje filmiki kulinarne jak na żywo gotujesz/pieczesz 🙂 bardziej niż wcześniejsze, do których później głos podkładałaś (?)
To moja kolejna strona z ulubionych stron kulinarnych w sieci.
Na amus.pl, ma 500 ml, to wanilia z Madagaskaru.
gdzie kopiłaś ekstrakt z wanilii ??
właśnie potem się skapłam 😀 ale i tak śliczna 😀
Bluzka i spódnica, dziękuję :).
śliczna sukienka 😀
Oglądasz/znasz kanał paei100 ? ;]
Wygląda apetycznie 🙂
Na koniec sezonu truskawkowego – sernik z truskawkami, na spodzie z
czekoladowych ciastek #food #przepis #ciasto