fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Latem stanowczo za krótko rosną truskawki, a sernik z truskawkami pojawia się w mojej kuchni tylko jeden raz. Zawsze przygotowuję go z dodatkiem czekolady, która z truskawkami komponuje się oczywiście najlepiej ze wszystkich dodatków. W zeszłym roku zestawienie tych dwóch smaków mieliście okazję wypróbować, piekąc sernik z białą czekoladą. Ozdobiłam go wtedy wyjątkowo prostą dekoracją ze świeżych owoców. W tym roku mieliście już okazję wypróbować recepturę na mój sernik truskawkowy na zimno. Dziś natomiast proponuję go w kolejnej odsłonie. Do przygotowania na spodzie z czekoladowych herbatników, ze śmietankowo-czekoladowym wierzchem oraz musem truskawkowym dodanym do masy serowej. Pyszny, kremowy. Zobaczcie jak zrobić sernik z truskawkami. Skusicie się? Z pewnością!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Im więcej truskawek ma ułożonych na wierzchu, tym sernik z truskawkami apetyczniej wygląda i robi większe wrażenie. Postarajcie się przed jego przygotowaniem nie zjeść całego zapasu świeżych truskawek, jak to zrobiłam ja ;). Wtedy ciasto na pewno odwdzięczy Wam się piękną dekoracją. U mnie trochę ich zabrakło… Jednak w przepisie podaję właściwą ilość, z której uzyskacie piękną warstwę truskawek na wierzchu sernika i zmiksowany mus do dodania do masy.

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami na kruchym spodzie z herbatników, polany polewą z białej czekolady i udekorowany połówkami truskawek.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 3 godziny 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 4 godziny 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik z truskawkami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 395kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • ½-¾ szklanki cukru
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Polewa

  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła lub śmietanki kremówki)
  • 100 g gęstej śmietany (12-18%)

Spód

  • 250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)

Dodatkowo

  • 500 g truskawek (połowa największych truskawek odłożona do dekoracji wierzchu, połowa zmiksowana w blenderze)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Twaróg miksujemy z cukrem.
  • Dodajemy do twarogu po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując całość na gładko.
  • Do masy dodajemy wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmiksowujemy całość.
  • Połowę masy przelewamy do tortownicy.
  • Na masie robimy kleksy z rozmiksowanych truskawek i przykrywamy je delikatnie kolejną, cienką warstwą masy serowej.
  • Powtarzamy czynności, pozostawiając na samym wierzchu nieprzykryte, truskawkowe kleksy.
  • Opcjonalnie kleksy truskawkowe, po wlaniu do tortownicy całości masy, można delikatnie, fantazyjnie, rozprowadzić za pomocą drewnianego patyczka lub łyżeczki.
  • Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
  • Gęstą śmietanę mieszamy z roztopioną czekoladą i przelewamy całość na wierzch upieczonego sernika.
  • Zapiekamy całość przez 5 minut w temperaturze 180 °C, następnie studzimy sernik w piekarniku przy zamkniętych lub uchylonych drzwiczkach.
  • Wystudzony sernik dekorujemy przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, lub pokrojonymi na plasterki truskawkami.
  • Wstawiamy sernik do lodówki do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 220g | Kalorie: 395kcal (20%) | Carbohydrates: 35g (12%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 419mg (18%) | Potas: 257mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 26g (29%) | Witamina A: 570IU (11%) | Witamina C: 24.7mg (30%) | Wapń: 128mg (13%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Alternatywny sposób dekoracji, który pokazywałam w zeszłym roku :). Teraz też miało tak być i nie wiem, co mnie podkusiło, żeby jeść truskawki bez opamiętania ;).

Zobacz też
Kokosanki

Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Sernik z truskawkami
Sernik z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak będą smakować i prezentować się Wasze serniki z truskawkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może zamiast truskawek wykorzystacie inne owoce? Możecie spróbować z malinami lub jagodami!

25 komentarzy
  • Dzięki :*. Możesz pewnego dnia spróbować zrobić twaróg w domu, mam już nagrany filmik instruktażowy, tylko jeszcze niezmontowany.

  • kocham serniki , ale mieszkam w takim kraju gdzie tzw. normalnego sernika nie uswiadczysz i czlowiek musi sie ( jesli jest sernikowym lakomczuszkiem) posilkowac ¨sztucznymi wytworami seropodobnymi¨ czasem i z tego wyjdzie cos co zawiera cien dawno smakowanego polskiego serniczka…. Przepis ciekawy hmmm…
    Milo sie Ciebie Dorotko slucha bo ta pozytywnosc i wiele ciepla jest w Tobie.
    Powodzenia

  • Dzięki, też je lubię :). Różowy talerzyk to część całego kompletu, jaki kiedyś można było kupić we Flo. Patera jest z Ikea, dalej dostępna i ma jeszcze pokrywkę :D.

  • Oj.. No to jednak pozostanę przy Twoim przepisie 🙂
    To co napisałaś, to jak dla mnie stanowczo za trudne. Dziękuje za odpowiedź :]

  • Kruchy spód pod pieczonym sernikiem zawsze trochę zmięknie, ale lodówka już na to nie ma wpływu. Chociaż też można upiec sam spód, a potem przełożyć na niego upieczony, schłodzony sernik – trochę ryzykowne, ale do zrobienia ;). I dopiero potem dekorować polewą, ale to już taką bez zapiekania.

  • Nie słodzimy, tylko stwierdzamy fakty 🙂 A od słodzenia to jesteś Ty w tych swoich słodkich wypiekach.
    No to chapeau bas! Bardzo dobra robota.
    I dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałem się właśnie czy można, bo obawiałem się, ze on w lodówce zmięknie.
    Widziałem jeszcze na Instagramie. Tam to już w ogóle szalona piętnastka, hehe 🙂

  • Jejku, ale mi słodzicie ostatnio :). Tak, wszystko przygotowuję sama, tylko od zarządzania serwerem mam administratora, bo na tym się niestety nie znam.
    Można upiec normalny, kruchy spód, jak najbardziej. I na taki upieczony, ale nie za mocno zrumieniony, wlać masę, a potem już reszta zgodnie z moim przepisem.
    Na żywo, poza kamerą, wyglądam jeszcze młodziej ;).

  • Sernik cudowny, ale bardziej moja uwagę przykuła piękna kucharka 😀 Wygląda Pani tutaj trochę jak Kleopatra 🙂

  • Ależ Ty jesteś ładna:) No i mądra i zdolna także. Sama montujesz potem swoje poradniki? Wszystko teraz (w tej formie „na żywo”) wygląda jednak bardziej profesjonalnie (pewnie dlatego,że są dwie kamery). Pytanie do przepisu:
    1.Czy można zrobić normalny, kruchy spód?
    Jeszcze chciałem zauważyć, ze wyglądasz w tych filmikach na żywo jakoś tak młodziej 🙂 To chyba zasługa makijażu. Nie wiem, nie znam się.
    Ogólnie to najlepszy kanał kulinarny na YouTube (na równym miejscu ze schabowym;).
    Pozdrawiam!

  • Też bardziej lubię te w nowej wersji – to była kwestia czasu i zgromadzenia funduszy na drugi aparat do filmowania :).

  • Ma nieco inny smak, ale nie jest to szczególnie mocno wyczuwalne – można powiedzieć, że smakuje jak cukier. Ale nie każdy toleruje cukier brzozowy – lepiej wprowadzać do diety stopniowo i przestrzegać maksymalnej dawki dziennej.

  • hyyyy mama zawsze mi mowiła, ze nigdy nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia bo ciasto opadnie. Czy to mit czy to dotyczy jedynie ciast drozdzowych ?

  • wow cukier brzozowy, pierszy raz słysze, czy smakuje tak jak normalny cukier, można go stosować do słodzenia kawy I nie zmieni smaku ???

  • No to będzie mój kolejny do wypróbowania przepis, mam 1/2 kg sera widerkowego (został mi z dzisiaj robionego sernika truskawkowego na zimno).
    Tę wersję zrobię z malinami zamiast truskawkami 🙂

    Bardzo lubię Twoje filmiki kulinarne jak na żywo gotujesz/pieczesz 🙂 bardziej niż wcześniejsze, do których później głos podkładałaś (?)

    To moja kolejna strona z ulubionych stron kulinarnych w sieci.

  • Na koniec sezonu truskawkowego – sernik z truskawkami, na spodzie z
    czekoladowych ciastek #food #przepis #ciasto

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom