Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Do jego przygotowania robiłam kilka prób. Nie udało się z galaretką ekspresową bazującą na karagenie, która nie nadaje się do usztywniania deserów. Dopiero klasyczne galaretki żelatynowe nadały ciastu właściwej sztywności, a masa, niezbyt gęsta przed stężeniem, pozwoliła łatwo nałożyć się do tortownicy.
Możecie uzyskać szersze paski, nakładając po 2 łyżki masy naprzemiennie. To bardzo przydatny sposób, kiedy wlewa się do tortownicy pierwszą połowę ciasta, ale u mnie, standardowo, sprawdziło się nakładanie po 1 łyżce.
Sernik zebra na zimno można udekorować dodatkowymi owocami czy zielonymi listkami mięty lub stewii, ale najprościej polać go polewą czekoladową. Ciekawa jestem, jakie efekty uzyskacie na swoich ciastach :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie galaretki czerwonej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
- 1 opakowanie galaretki jasnej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
- 1 szklanka gorącej wody
Wierzch
- polewa ze 100 g czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej z 25 g masła lub śmietanki kremówki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić polewę czekoladową
Jak zrobić
Masa
- Gorącą wodę dzielę na dwie równe części i rozpuszczam w niej galaretki, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (mają być zimne, ale jeszcze płynne).
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Ser, śmietankę, cukier i wanilię (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej) miksuję na gładko w blenderze. Dzielę na dwie części.
- Jedną część masy mieszam z roztopioną czekoladą i kakao, do gładkiej konsystencji.
- Do ciemnej masy dodaję czerwoną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując. Do jasnej masy dodaję jasną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując.
- Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przekładam masę, naprzemiennie, za pomocą łyżki. Po 1 łyżce jasnej masy i ciemnej, jeśli paski w cieście mają być cieńsze lub po 2 łyżki, dla uzyskania efektu grubszych pasków.
Tężenie ciasta
- Wstawiam ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
- Dekoruję wierzch schłodzonego ciasta i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.