Sernikobrownie

Proste do przygotowania sernikobrownie to efektowne, dwukolorowe ciasto czekoladowo-serowe, które wypatrzyłam w jednej z sieciowych kawiarni podczas mojej podróży do USA. Niezbyt duże, biało-brązowe kawałki o fantazyjnych wzorach uśmiechały się do mnie z półki pod ladą, czekając aż wybiorę jeden z nich do ulubionej kawy, którą rozgrzeję się w jeden z chłodniejszych, wietrznych poranków w San Francisco, bo choć pod koniec września kalifornijska pogoda wciąż dopisuje, wietrzne miasto położone na brzegu oceanu potrafi czasem zaskoczyć chłodem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Ubrana w jedyny ciepły sweter, który spakowałam do walizki, z kubkiem w jednej i kawałkiem ciasta w drugiej ręce, ruszyłam w kierunku przystani, gdzie tego dnia miały odbywać się zawody żeglarskie.

Tego dnia zrobiłam sporo pamiątkowych zdjęć, spacerując po pagórkowatych ulicach pięknego San Francisco, słuchając muzyki w wykonaniu ulicznych zespołów w Fisherman’s Wharf, oglądając ścigające się pod mostem Golden Gate łódki. W mojej głowie powoli powstawał przepis na sernikobrownie – wiedziałam już, że będzie to klasyczna receptura na masę sernikową, może ewentualnie z dodatkiem białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej oraz połowa porcji mojego sprawdzonego, klasycznego brownie na gorzkiej czekoladzie. Mogłabym pokusić się o dodanie wiśni, takich ze słoiczka, przygotowanych w lekkim syropie, wcześniej wypestkowanych… Mogłabym upiec to ciasto zaraz po powrocie. Tydzień później przyleciałam do kraju, rozpakowałam walizkę, stanęłam na środku swojej kuchni, uśmiechnęłam się, że znów, z głową pełną pomysłów oraz masą energii, mogę przystąpić do swoich ulubionych zajęć i upiekłam to proste, ładne ciasto.

Sernikobrownie

Liczba porcjikwadratowa blaszka o boku 23 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Proste i efektowne, dwukolorowe ciasto czyli sernikobrownie, połączenie czekoladowego brownie i delikatnego, kremowego sernika waniliowego. Gotowe w 30 minut ciasto dla zapracowanych.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Masa brownie

    • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
    • 100 g masła (½ kostki)
    • 3 jajka
    • ⅓ Szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub orkiszowa, typ 630-700 (zdrowsza, o niższym indeksie glikemicznym); w wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę bezglutenową)
    • ½ Szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)

    Masa sernikowa

    • 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
    • ½ Szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
    • 2 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Sernikobrownie - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Sernikobrownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą.

    Przydatne poradniki:
    1. Jak zrobić sernik idealny

    Sernikobrownie - Jak zrobić

    Masa sernikowa
    Krok 1
    Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze. Można też połączyć je za pomocą miksera: na średnich obrotach, w misce, ucieram ser z cukrem, następnie dodając po 1 jajku, a na koniec dokładając mąkę i wanilię, do uzyskania gładkiej masy.
    Masa brownie
    Krok 2
    Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
    Krok 3
    W misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
    Krok 4
    Powoli dosypuję mąkę i ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
    Łączenie dwóch mas
    Krok 5
    Wlewam ⅔ masy brownie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
    Krok 6
    Na masę brownie w blaszce wykładam delikatnie całą masę sernikową.
    Krok 7
    Na wierzchu masy sernikowej wykładam delikatnie pozostałą masę brownie, robiąc dekoracyjne kleksy.
    Krok 8
    Za pomocą cienkiego, drewnianego patyczka tworzę z obu mas fantazyjne wzorki. Zanurzam patyczek na głębokość ok. 1 cm w cieście i zataczam nim po całej powierzchni większe i mniejsze ruchy w kształcie ósemek, wyjmując patyczek dopiero gdy cała masa będzie przemieszana, a wzorek gotowy.
    Pieczenie sernikobrownie
    Krok 9
    Wstawiam sernikobrownie do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez 10 minut, obserwując czy masa serowa się nie przypala (w razie potrzeby przykrywam wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę ciasto jeszcze przez kolejnych 10 minut.
    Krok 10
    Nakłuwam sernikobrownie patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
    Krok 11
    Od razu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy wystygnie, można schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Sernikobrownie
    Sernikobrownie
    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    27 komentarzy
      1. Gratulacje! Ja nad moimi ciastami z reguły muszę się trochę napracować, ale widzę postępy :). Dżem to na szczęście dodatek, który zawsze można zamienić na coś innego :).

    1. Nic nie pisze o proszku do pieczenia w masie czekoladowej, ja dodalam 1 lyzeczke , czy to ciasto mozna robic bez proszku?

    2. Nie wiem jakie wilgotne powinno byc, ale jest bardzo puszyste i niesamowicie smaczne z serem. Nastepnym razem zrobie bez proszku do pieczenia, poprostu spanikowalam , nigdy nie robilam brownie wiec wydalo mi sie dziwne ciasto bez proszku . Nie wyroslo za duze , wyglada jak Twoje na zdjeciu, zapraszam z kawa nam bedzie smakowalo. Dziekuje za przepis Wiesia ,

    3. Spróbowałam dzisiaj Pani przepisu i ciasto jest po prostu cudowne ! To połączenie sera z brownie .. mm niebo w gębie 🙂

    4. Piecze i gotuje Pani takie pyszności a ma taką ładną figurę. Pozazdrościć.
      Ja czasami mam wrażanie że tyję od powietrza:) Pozdrawiam:) Niestety
      przepisu nie wypróbuje bo już od samego pomysłu czuje że rośnie mi tyłek:)

    5. chcialbym zastapic czekolade gorzka czekolada mleczna ale czy ciasto czasem
      nie bedzie bardziej lepkie albo sie nie zwazy?

    6. Witam! Jadlam u przyjaciolki to ciacho, ktore przygotowala z Twojego przepisu i urzeklo mnie! Teraz mam zamiar przygotowac je w domu, ale zastanawiam sie czg Twoim zdaniem mozna w tym przypadku uzyc odtluszczonej maki migdalowej lub kokosowej? Nie mam wprawy w pieczeniu, pomyslalam, ze podpytam speca, co o tym mysli:)

      1. Cześć Maju! Nie testowałam jeszcze tej mieszanki z samą mąką kokosową, ale duża liczba jajek w stosunku do mąki powinna się trzymać i nie rozwarstwiać po upieczeniu. Na wszelki wypadek dodałabym do mąki kokosowej lub migdalowej jedną płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub tapioki. Daj znać jaki był efekt końcowy :).

    7. Nie wiem dlaczego u mnie po 20 minutach pieczenia to ciasto pływa;) Zostawiam na kolejne 20 min, spieka mi się góra, ale ciasto jest dopieczone i tak pyszne że wszyscy się nim zajadaja z rozkosza. Ale co robię nie tak?

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)