Sernikobrownie przepis | Dorota Kamińska

Sernikobrownie

Proste do przygotowania sernikobrownie. Efektowne, dwukolorowe ciasto czekoladowo-serowe, które wypatrzyłam w jednej z sieciowych kawiarni podczas mojej podróży do USA. Niezbyt duże, biało-brązowe kawałki o fantazyjnych wzorach uśmiechały się do mnie z półki pod ladą, czekając aż wybiorę jeden z nich do ulubionej kawy, którą rozgrzeję się w jeden z chłodniejszych, wietrznych poranków w San Francisco. Choć pod koniec września kalifornijska pogoda wciąż dopisuje, wietrzne miasto położone na brzegu oceanu potrafi czasem zaskoczyć chłodem.

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze ciasta

Ubrana w jedyny ciepły sweter, który spakowałam do walizki. Z kubkiem w jednej i kawałkiem ciasta w drugiej ręce, ruszyłam w kierunku przystani, gdzie tego dnia miały odbywać się zawody żeglarskie. Tego dnia zrobiłam sporo pamiątkowych zdjęć! Spacerowałam po pagórkowatych ulicach pięknego San Francisco, słuchając muzyki w wykonaniu ulicznych zespołów w Fisherman’s Wharf i oglądając ścigające się pod mostem Golden Gate łódki. W mojej głowie powoli powstawał przepis na sernikobrownie. Wiedziałam, że muszę wymyślić, jak zrobić serniko-brownie po powrocie do Polski.

5 od 1 osoby
Sernikobrownie
Sernikobrownie
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
 
Proste i efektowne, dwukolorowe ciasto czyli sernikobrownie, połączenie czekoladowego brownie i delikatnego, kremowego sernika waniliowego. Gotowe w 30 minut ciasto dla zapracowanych.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: serniko-brownie, sernikobrownie
Liczba kalorii: 304 kcal
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa brownie
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 3 jajka
  • szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub orkiszowa, typ 630-700 (zdrowsza, o niższym indeksie glikemicznym; w wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę bezglutenową))
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
Masa sernikowa
  • 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sernikobrownie - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Sernikobrownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą.
  2. Jak zrobić sernik idealny
Sernikobrownie - Jak zrobić
Masa sernikowa
  1. Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze. Można też połączyć je za pomocą miksera: na średnich obrotach, w misce, ucieram ser z cukrem, następnie dodając po 1 jajku, a na koniec dokładając mąkę i wanilię, do uzyskania gładkiej masy.
Masa brownie
  1. Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  2. W misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  3. Powoli dosypuję mąkę i ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
Łączenie dwóch mas
  1. Wlewam ⅔ masy brownie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  2. Na masę brownie w blaszce wykładam delikatnie całą masę sernikową.
  3. Na wierzchu masy sernikowej wykładam delikatnie pozostałą masę brownie, robiąc dekoracyjne kleksy.
  4. Za pomocą cienkiego, drewnianego patyczka tworzę z obu mas fantazyjne wzorki. Zanurzam patyczek na głębokość ok. 1 cm w cieście i zataczam nim po całej powierzchni większe i mniejsze ruchy w kształcie ósemek, wyjmując patyczek dopiero gdy cała masa będzie przemieszana, a wzorek gotowy.
Pieczenie sernikobrownie
  1. Wstawiam sernikobrownie do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez 10 minut, obserwując czy masa serowa się nie przypala (w razie potrzeby przykrywam wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę ciasto jeszcze przez kolejnych 10 minut.
  2. Nakłuwam sernikobrownie patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
  3. Od razu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy wystygnie, można schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Sernikobrownie
Wielkość porcji (75 g)
Liczba kalorii 304 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 96mg 32%
Sód 83mg 3%
Potas 71mg 2%
Węglowodany ogółem 18g 6%
Cukry 14g
Białko 4g 8%
Witamina A 13.4%
Wapń 5.8%
Żelazo 6.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najpierw zadecydowałam, że będzie to klasyczna receptura na masę sernikową. Koniecznie kremowa i delikatna serowa warstwa! Potem pomyślałam, że może przydałby się w niej dodatek białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Postanowiłam, że połowa porcji mojego sprawdzonego, klasycznego brownie na gorzkiej czekoladzie sprawdzi się do ciemnej masy. Mogłabym pokusić się o dodanie wiśni, takich ze słoiczka, przygotowanych w lekkim syropie, wcześniej wypestkowanych… Ale nie chciałam przekombinować. A może powinnam?

Pierwsze ciasto po podróży

Pomyślałam, że mogłabym upiec to ciasto zaraz po powrocie. Tydzień później przyleciałam do kraju. Rozpakowałam walizkę, stanęłam na środku swojej kuchni, wzięłam głęboki wdech. Uśmiechnęłam się, że znów, z głową pełną pomysłów oraz masą energii, mogę przystąpić do swoich ulubionych zajęć. A potem upiekłam to proste, ładne ciasto.

Sernikobrownie
Sernikobrownie

Ciekawa jestem, czy znajdzie ono szczególne miejsce również w Waszych sercach. Jest mało skomplikowane i z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
  1. Nie wiem dlaczego u mnie po 20 minutach pieczenia to ciasto pływa;) Zostawiam na kolejne 20 min, spieka mi się góra, ale ciasto jest dopieczone i tak pyszne że wszyscy się nim zajadaja z rozkosza. Ale co robię nie tak?

  2. Witam! Jadlam u przyjaciolki to ciacho, ktore przygotowala z Twojego przepisu i urzeklo mnie! Teraz mam zamiar przygotowac je w domu, ale zastanawiam sie czg Twoim zdaniem mozna w tym przypadku uzyc odtluszczonej maki migdalowej lub kokosowej? Nie mam wprawy w pieczeniu, pomyslalam, ze podpytam speca, co o tym mysli:)

    1. Cześć Maju! Nie testowałam jeszcze tej mieszanki z samą mąką kokosową, ale duża liczba jajek w stosunku do mąki powinna się trzymać i nie rozwarstwiać po upieczeniu. Na wszelki wypadek dodałabym do mąki kokosowej lub migdalowej jedną płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub tapioki. Daj znać jaki był efekt końcowy :).

  3. chcialbym zastapic czekolade gorzka czekolada mleczna ale czy ciasto czasem
    nie bedzie bardziej lepkie albo sie nie zwazy?

  4. Piecze i gotuje Pani takie pyszności a ma taką ładną figurę. Pozazdrościć.
    Ja czasami mam wrażanie że tyję od powietrza:) Pozdrawiam:) Niestety
    przepisu nie wypróbuje bo już od samego pomysłu czuje że rośnie mi tyłek:)

  5. Spróbowałam dzisiaj Pani przepisu i ciasto jest po prostu cudowne ! To połączenie sera z brownie .. mm niebo w gębie 🙂

  6. Nie wiem jakie wilgotne powinno byc, ale jest bardzo puszyste i niesamowicie smaczne z serem. Nastepnym razem zrobie bez proszku do pieczenia, poprostu spanikowalam , nigdy nie robilam brownie wiec wydalo mi sie dziwne ciasto bez proszku . Nie wyroslo za duze , wyglada jak Twoje na zdjeciu, zapraszam z kawa nam bedzie smakowalo. Dziekuje za przepis Wiesia ,

  7. Nic nie pisze o proszku do pieczenia w masie czekoladowej, ja dodalam 1 lyzeczke , czy to ciasto mozna robic bez proszku?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)