Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, ale przepis na sernikomakowiec jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia :). Życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość. To za jej sprawą często chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów. Gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną? Sróbujcie jak smakuje mój seromakowiec. Zobaczcie jak zrobić seromak.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
To ciasto to sztuka kompromisu w potrójnym wydaniu.
Przepis na seromakowiec
W jego smaku odnajdą się miłośnicy wilgotnego, czekoladowego brownie (chociaż można też upiec wersję na spodzie z kruchego ciasta lub zupełnie bez spodu), kremowego sernika waniliowego i makowca. Dodatkowo wszystkich uraczę smakiem polewy czekoladowej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód brownie
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- ½ szklanki cukru
- ⅓ szklanki mąki
- 100 g masła (½ kostki)
- 2 jajka
- 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie; łuskane, grubo posiekane)
Masa serowa
- 500 g twarogu lub mascarpone (można wymieszać twaróg lub twarożek sernikowy z wiaderka pół na pół z mascarpone)
- ½-¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie; 1 tabliczka; można zastąpić ½ szklanki śmietanki kremówki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Masa z maku
- 500 g masy makowej
- 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
Do dekoracji
- srebrne perełki cukiernicze
- gwiazdki z białej czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy – jak zrobić
- Masa makowa – przepis
- Piana z białek – jak ubić
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
Spód brownie
- W niewielkim rondlu zagotowujemy wodę. Wstawiamy do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiamy w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiamy do przestygnięcia.
- W misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
- Powoli dosypujemy mąkę, ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
- Na koniec, opcjonalnie, dodajemy rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
- Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Nakłuwamy ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
- Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa serowa
- Sery ucieramy w dużej misce z cukrem.
- Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
- Dodajemy mąkę i wanilię, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
- Na przestudzony spód, wlewamy do tortownicy masę serową, wygładzając delikatnie wierzch.
Masa z maku
- Masę makową mieszamy z żółtkami za pomocą łyżki lub miksera.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy połowę do masy makowej, delikatnie, ale w miarę szybko, mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
- Masę makową wykładamy na masę serową w tortownicy.Seromakowiec warstwowy: Jeśli masa serowa jest gęsta, utrzyma wyłożoną na wierzchu masę z maku.Seromakowiec marmurkowy: Jeśli masa serowa jest rzadka, wykładamy na niej kleksy masy z maku i za pomocą patyczka zanurzonego w cieście zataczamy „ósemki”, przygotowując marmurkowy wzorek, podobnie jak w sernikobrownie.
Pieczenie seromakowca
- Wstawiamy seromakowiec do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
- Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy seromakowiec.
- Polewamy wierzch seromakowca polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
- Chłodzimy ciasto w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Wartości odżywcze
W nieco mniej pracochłonnej wersji możecie upiec seromak bez spodu. A nawet bez polewy. Sama masa też świetnie smakuje!
Sernikomakowiec przepis
Jeśli chcecie dodatkowego akcentu kolorystycznego, dorzućcie do masy kolorowe, suszone owoce. Żurawina, morele pokrojone w nieduże kawałki, berberys, suszone maliny. Albo zamrożone, jeśli zachowały się aż do Świąt. Ciasto będzie wyglądać jeszcze ciekawiej po przekrojeniu.
Dajcie znać w komentarzach, jak smakował Wam taki seromak. Lubicie go? Ciekawa jestem bardzo, czy przygotowaliście kompletną wersję, czy może zrezygnowaliście ze spodu lub polewy? Piszcie!
Nie ma wersji do druku czy cos przeoczyłam? Wygląda b ardzo smacznie. Musze zachować ten przepis, bo teraz po tym obżarstwie świątecznym na pewno za wcześnie na pieczenie.
Nie ma. Muszę pomyśleć o tej funkcji w Nowym Roku, bo byłaby bardzo przydatna. Ale polecam przypinki na Pinterest :).
Już po świętach, może fajnie by było nagrać kilka dietetycznych posiłków w
celu zgubienia poświątecznych kilogramów 🙂
Może trzeba było zapiec ten ser a potem na to mak 🙂 ale i tak wygląda
super 🙂
Koniecznie muszę spróbować taki upiec 🙂 pozdrawiam poświątecznie 🙂
Ładne różowe wdzianko 🙂
#przepis na seromakowiec – dla miłośników serników i makowców :). #kuchnia
#ciasto