Seromakowiec

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Mój seromakowiec to sztuka kompromisu w potrójnym wydaniu: w jego smaku odnajdą się miłośnicy wilgotnego, czekoladowego brownie (chociaż można też upiec wersję na spodzie z kruchego ciasta), kremowego sernika waniliowego i makowca, wszyscy uraczeni dodatkowo smakiem polewy czekoladowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik i pomysłów na mak

Seromakowiec

Liczba porcjitortownica o średnicy 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.in
Ciasto na Boże Narodzenie i Wielkanoc czyli przepis na seromakowiec: sernik i makowiec w jednym, znane też jako sernikomakowiec lub seromak.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Spód brownie

    • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
    • ½ Szklanki cukru
    • ⅓ Szklanki mąki
    • 100 g masła (½ kostki)
    • 2 jajka

    Spód brownie (opcjonalnie)

    • 100 g orzechów włoskich (łuskane, grubo posiekane)

    Masa serowa

    • 500 g twarogu lub mascarpone (można wymieszać twaróg lub twarożek sernikowy z wiaderka pół na pół z mascarpone)
    • ½-¾szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)

    Masa serowa (opcjonalnie)

    • 100 g białej czekolady (1 tabliczka; można zastąpić ½ szklanki śmietanki kremówki)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa z maku

    • 500 g masy makowej
    • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

    Polewa

    • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
    • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)

    Do dekoracji

    • srebrne perełki cukiernicze
    • gwiazdki z białej czekolady

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Seromakowiec - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Jeśli wykorzystujemy twarożek sernikowy sklepowy, z wiaderka, lub rozrzedzimy gęsty twaróg śmietanką kremówką, masa może wyjść rzadsza i nie uda się przygotować seromakowca warstwowego.

    Seromakowiec można udekorować dodatkowo plastrami pomarańczy, świeżą miętą, wzorkami wysypanymi z cukru pudru przesianego nad wyciętym, kartonowym szablonem lub gotowymi perełkami cukierniczymi i gwiazdkami z białej czekolady.

    Przydatne poradniki:

    1. Twaróg domowy - jak zrobić
    2. Masa makowa - przepis
    3. Piana z białek - jak ubić
    4. Jak zrobić sernik idealny

     

    Seromakowiec - Jak zrobić

    Spód brownie
    Krok 1
    W niewielkim rondlu zagotowujemy wodę. Wstawiamy do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiamy w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiamy do przestygnięcia.
    Krok 2
    W misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
    Krok 3
    Powoli dosypujemy mąkę, ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
    Krok 4
    Na koniec, opcjonalnie, dodajemy rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
    Krok 5
    Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
    Krok 6
    Nakłuwamy ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
    Krok 7
    Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
    Masa serowa
    Krok 8
    Sery ucieramy w dużej misce z cukrem.
    Krok 9
    Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
    Krok 10
    Dodajemy mąkę i wanilię, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
    Krok 11
    Na przestudzony spód, wlewamy do tortownicy masę serową, wygładzając delikatnie wierzch.
    Masa z maku
    Krok 12
    Masę makową mieszamy z żółtkami za pomocą łyżki lub miksera.
    Krok 13
    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy połowę do masy makowej, delikatnie, ale w miarę szybko, mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
    Krok 14
    Masę makową wykładamy na masę serową w tortownicy.

    Seromakowiec warstwowy: Jeśli masa serowa jest gęsta, utrzyma wyłożoną na wierzchu masę z maku.

    Seromakowiec marmurkowy: Jeśli masa serowa jest rzadka, wykładamy na niej kleksy masy z maku i za pomocą patyczka zanurzonego w cieście zataczamy „ósemki”, przygotowując marmurkowy wzorek, podobnie jak w sernikobrownie.
    Pieczenie seromakowca
    Krok 15
    Wstawiamy seromakowiec do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.

    Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.

    Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy seromakowiec.
    Krok 16
    Polewamy wierzch seromakowca polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
    Krok 17
    Chłodzimy ciasto w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Seromakowiec
    Seromakowiec

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    7 komentarzy
    1. Już po świętach, może fajnie by było nagrać kilka dietetycznych posiłków w
      celu zgubienia poświątecznych kilogramów 🙂

    2. Nie ma wersji do druku czy cos przeoczyłam? Wygląda b ardzo smacznie. Musze zachować ten przepis, bo teraz po tym obżarstwie świątecznym na pewno za wcześnie na pieczenie.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)