Jedna z ulubionych potraw mojego taty, ostre skrzydełka hot wings, w kuchni amerykańskiej zwane buffalo wings. Można przygotować je na kilka sposobów: smażąc w głębokim tłuszczu, grillując lub piekąc w piekarniku. Swój charakterystyczny, ostry smak zawdzięczają chili i ostremu sosowi z papryczek tabasco, a najlepiej smakują w towarzystwie białego sosu majonezowo-jogurtowego z dodatkiem pleśniowego sera blue, do którego Amerykanie serwują dodatkowo kawałki selera naciowego. To świetna propozycja na imprezy, wieczory spędzane przed telewizorem lub grilla w przydomowym ogródku, albo w plenerze. Ważne tylko, żeby nie zapomnieć o ich kaloryczności, zwłaszcza w wersji smażonej i nie pozwalać sobie na nie nader często.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dania kuchni amerykańskiej
Takie domowe, ostre skrzydełka hot wings to smak prawdziwego kurczaka i bogactwo ostrych przypraw, bez nadmiaru soli i sztucznych dodatków wzmacniających smak. Tak przygotowywano je w domach, zanim całe USA opanowały sieci fast-foodów. Usmażone na oleju rzepakowym dobrej jakości, będą smakować o wiele lepiej niż te serwowane hurtowo, w panierce o składzie pozostawiającym wiele do życzenia, w popularnych restauracjach szybkiej obsługi.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 12 skrzydełek kurczaka (umyte, osuszone, z pousuwanymi resztkami piór)
- olej do smażenia (opcjonalnie)
Marynata
- 4 łyżki masła (stopione)
- 60 ml ostrego sosu tabasco
- 1 łyżka ostrej papryki
- ½ łyżeczki chili
- sól, pieprz
Biały dip do skrzydełek (dodatkowo)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 50 g sera blue (drobno pokruszony)
- ½ szklanki majonezu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Skrzydełka nacinam od spodu tuż przy lotce (w trakcie smażenia lub pieczenia lotka nie odegnie się do góry). Można też zawinąć lotki lub całkowicie je odciąć i wykorzystać w innym celu, np. do przygotowania wywaru drobiowego.
- Składniki marynaty mieszam dokładnie w miseczce.
- Bejcuję marynatą skrzydełka, zostawiając niewykorzystane 2-3 łyżki do późniejszego polania gotowych skrzydełek. Przekładam do miski, przykrywam i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
- Zeskrobuję marynatę z mięsa i smażę skrzydełka w głębokim oleju przez ok. 10 minut, na złoto-brązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu osączam każde skrzydełko na papierowym ręczniku lub serwetce.
- Zamiast smażenia, kurczaka można grillować (bez zeskrobywania marynaty) na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 30 minut lub upiec skrzydełka, ułożone na kratce w piekarniku, w temperaturze 180 °C przez ok. 1 godzinę.
- Zeskrobaną marynatę można wykorzystać do przygotowania ostrego sosu pomidorowego, np. do spaghetti.
- Gotowe skrzydełka bejcuję odłożoną wcześniej marynatą, która nie miała kontaktu z surowym mięsem i serwuję z dodatkiem frytek i surówki coleslaw lub jako samodzielną przekąskę z białym dipem i opcjonalną, dodatkową porcją sosu tabasco.
Bardzo fajny film, bardzo fajny kanał. . Polecam również oryginalną recepturę na Buffalo wings na moim kanale. Pozdrawiam serdecznie
Zamiast bejcy było dodać farby do drewna i gaz się zaoszczędzi na pieczeniu 🙂
lol, bejca:D??
[..YouTube..] lol, bejca:D??
Oj, to jeśli to jest jakiś tańszy teflon, jest spora szansa na jego szybkie uszkodzenie jeśli często będzie coś na niego wrzucane bez tłuszczu. Tak wnioskuję po obserwacji moich patelni teflonowych :).
[..YouTube..] Oj, to jeśli to jest jakiś tańszy teflon, jest spora szansa na jego szybkie uszkodzenie jeśli często będzie coś na niego wrzucane bez tłuszczu. Tak wnioskuję po obserwacji moich patelni teflonowych :).
dziękuję! widzę, że lista jest naprawdę obszerna, robi wrażenie.
no to co.. ja idę do kuchni.. 🙂
Dziękuję, muszę poszukać oliwy w sprayu. Patelnia jest teflonowa.
[..YouTube..] Dziękuję, muszę poszukać oliwy w sprayu. Patelnia jest teflonowa.
A jeszcze nie ma? Jak to możliwe :). Zaraz będzie :).
Zależy jaką powłokę ma patelnia, ale ja bym ją jednak choćby odrobiną oliwy w sprayu prysnęła. Ale coś mi się zdaje, że taka pierś bez oleju wyjdzie trochę sucha.
Pani Doroto, czy na patelni grillowej można smażyć bez tłuszczu? Czy mogę np. posypać pierś kurczaka ziołami i przyprawami i układać na rozgrzanej patelni bez oleju?
[..YouTube..] A jeszcze nie ma? Jak to możliwe :). Zaraz będzie :).
[..YouTube..] Zależy jaką powłokę ma patelnia, ale ja bym ją jednak choćby odrobiną oliwy w sprayu prysnęła. Ale coś mi się zdaje, że taka pierś bez oleju wyjdzie trochę sucha.
[..YouTube..] Pani Doroto, czy na patelni grillowej można smażyć bez tłuszczu? Czy mogę np. posypać pierś kurczaka ziołami i przyprawami i układać na rozgrzanej patelni bez oleju?
czy będzie może jakaś playlista z daniami wegetariańskimi? :>
Jak się nie podetnie to się powyginają i trudniej je będzie smażyć albo grillować.
[..YouTube..] Jak się nie podetnie to się powyginają i trudniej je będzie smażyć albo grillować.
O jejku, zjadłoby się! A mam pytanie o to zawijanie lotek – te na talerzu na pierwszym planie to właśnie te zawinięte?
Po co podcina się lotki? 🙂
[..YouTube..] Po co podcina się lotki? 🙂
Super!Będę musiała wypróbować, ale zrobię je w piekarniku własnie. 🙂 A czy mogłabyś dodac filmik z przepisem na jakieś proste ciasteczka?Chciałabym zrobić ciasteczka na Wielkanoc i standardowo zawsze robię takie owsiane, ale już mi sie znudziły. Chciałam zrobić te Twoje kokosowe, ale też już wiele razy robiłam. Pozdrawiam :))
Smaczne 😀
[..YouTube..] Po co podcina się lotki? 🙂
[..YouTube..] Super!Będę musiała wypróbować, ale zrobię je w piekarniku własnie. 🙂 A czy mogłabyś dodac filmik z przepisem na jakieś proste ciasteczka?Chciałabym zrobić ciasteczka na Wielkanoc i standardowo zawsze robię takie owsiane, ale już mi sie znudziły. Chciałam zrobić te Twoje kokosowe, ale też już wiele razy robiłam. Pozdrawiam :))
[..YouTube..] Smaczne 😀
Wyglądają pysznie, ślinka cieknie
Ale ładne! Idealne na sezon grillowy, bez problemu można sobie wyobrazić jak smakowałyby z posmakiem dymu! Wersja z patelnią lub piekarnikiem pozwala na jedzenie domowych hot wings’ów przez cały rok. Super sos do skrzydełek.
Pozdrawiam Olga