fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Na słodko-ostro? Tak! To lubię i nie spodziewałam się, że tak dobrze mogą smakować śledzie po piracku. Kiedyś o nich słyszałam, kompletnie nie pamiętałam składników, więc dobrałam je sama, stawiając na czerwony kolor i nietypowy smak. Chciałam, żeby miały moc! Jeśli chcecie spróbować śledzika w nowym wydaniu, a dotychczas jedliście jedynie klasyczne wersje, zobaczcie jak zrobić śledzia po piracku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Do pirackich barw dołożyłam odrobinę rumu przełamanego sokiem z limonki, choć można ją zastąpić cytryną. Słodka, podłużna papryka to przewodni smak dodatków do śledzi. Jeśli natomiast wykorzystacie zwykłą, dodajcie do całości rodzynki. Słodycz i ostre chili z rumem to naprawdę ciekawe połączenie. Do tego czerwona cebula i słonecznik dla chrupkości.

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku czyli śledzie z papryką, marchewką, cebulą i korzennymi przyprawami oraz rumem. Przepis na śledzie po piracku do podania jako przekąska.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 3 hours 5 minutes
Razem: 3 hours 5 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po piracku
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 504kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
  • 1 papryka (podłużna, słodka, czerwona; pokrojona w kostkę)
  • 1 marchewka (średnia; oskrobana i starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka rumu
  • 200 ml oleju (rzepakowy nierafinowany lub lniany)
  • ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, jeśli papryka nie ma słodkiego smaku)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie; jeśli śledzie nie były wcześniej w zalewie octowej)
  • 4 łyżki słonecznika (do dekoracji; delikatnie uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Olej mieszam z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 504kcal (25%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 17g (34%) | Tłuszcze: 44g (68%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 50mg (17%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 457mg (13%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 2395IU (48%) | Witamina C: 30.2mg (37%) | Wapń: 65mg (7%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo podoba mi się ta śledziowa „magia”. Teoretycznie to charakterystyczny smak, który trudno zestawić z innymi składnikami. W praktyce okazuje się, że pasuje do nich mnóstwo warzyw, owoców, przypraw o intensywnym smaku. Niewiarygodne, ile można odkryć trafionych połączeń!

Zobacz też
Mule po marynarsku

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę to prosty sposób nie tylko na słodkawy smak, ale też ładną dekorację śledzi.

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakują :). Bardzo jestem ciekawa, czy przypadły Wam do gustu. Zrobiliście z dodatkiem rodzynek, czy bez?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom