fbpx
Czytasz właśnie
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie to jeden z moich ulubionych, drobnych deserów zimowych, chociaż darzę je sympatią na równi z gruszkami w occie – jedne i drugie mają idealnie wyważony stopień słodkości i są delikatnie kwaskowate. Takie owoce ze słoika, marynowane w octowej zalewie, pięknie pachną cynamonem i goździkami. Wielu z nas zapewne kojarzą się ze świętami. To także moje skojarzenie i pamiętam moment, kiedy po obfitej uczcie dla dorosłych, jako dziecko-niejadek można było dostać je w małej miseczce, do zjedzenia przy pomocy małego, babcinego widelca z wzorkiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przetwory

Śliwki w occie należą do nietrudnych do zrobienia przetworów z owoców, a po wykorzystaniu zapasu ze słoiczka pozostaje nam pyszna, aromatyczna zalewa octowa – ocet śliwkowy, idealny do wykorzystania jako dodatek do smacznych, kolorowych sałatek. Chociaż mi kojarzą się głównie z deserową przekąską poobiednią, można je też wykorzystać jako dodatek do głównych dań – świetnie urozmaicą mięsne potrawy o nowoczesnych połączeniach smaków, a na talerzu, razem z listkami świeżej mięty, utworzą apetyczną dekorację.

Do przygotowania śliwek w occie warto wybrać owoce niezbyt mocno dojrzałe – powinny być jeszcze twarde, dzięki czemu po zalaniu zalewą i zamknięciu w słoiku nie rozpadną się, kiedy dość mocno nasiąkną.

Zobacz też
Grillowane szparagi w sosie klonowo-musztardowym

Bardzo lubię takie „dania wielokrotnego zastosowania”, gdzie, tak jak tutaj, nie wylewa się zalewy po zjedzeniu śliwek. Podobnie jak moja babcia, unikam marnowania jedzenia i w kuchni zawsze staram się wykorzystywać do końca wszystkie składniki i gotować w ilościach zapobiegających wyrzucaniu niezjedzonych potraw.

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Najlepsze śliwki w occie pachnące goździkami i cynamonem czyli śliwki w occie długo leżakujące, bo do ich przygotowania potrzeba aż 5 dni, za to pracy, na szczęście - niewiele :).
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 2 hours 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śliwki w occie
Liczba porcji: 36 słoiki o pojemności 1l
Kalorie: 42kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg śliwek (najlepsze są węgierki, twarde, lekko niedojrzałe; umyte, wytarte ściereczką, ponakłuwane wykałaczką)
  • 250 ml octu winnego białego
  • 250 g cukru
  • 10 goździków
  • 2-4 laski cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Śliwki układamy w wyparzonych słoikach.
  • Ocet zagotowujemy z 750 ml wody i cukrem.
  • Zalewamy śliwki gorącą zalewą, dodając i dzieląc równo przyprawy pomiędzy 2 słoiki. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • Odkręcamy słoiki, przelewamy zalewę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Znów zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
  • Czynność ponownego zagotowania i zalewania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem odstawiając zakręcone słoiki w chłodne miejsce.
  • Po ostatnim zalaniu słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy, następnie odstawiamy w chłodne miejsce do góry dnem i studzimy. Można też, po zakręceniu, zamiast pasteryzowania, zawinąć słoiki w gruby koc lub włożyć pod kołdrę, ustawione do góry dnem i trzymać przez kilkanaście godzin pod przykryciem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1śliwka | Kalorie: 42kcal (2%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Tłuszcze trans: 1g | Sód: 1mg | Potas: 49mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 96IU (2%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 3mg (4%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 2µg (2%) | Wapń: 4mg | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 3mg (1%) | Fosfor: 5mg (1%) | Selen: 1µg (1%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Śliwki w occie
Śliwki w occie
25 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom