Proste, a zarazem eleganckie dania można łatwo wyczarować z krewetek. Poza zupami, które czasami wymagają dłuższego gotowania i wcześniejszego przygotowania wywaru, raczej trudno o skomplikowany przepis na krewetki. Najpopularniejsze, smażone, przygotowuje się na maśle lub oliwie. Można wzbogacić ich smak dodatkiem czosnku lub chili, a w nieco innej wersji zrobić smażone krewetki w panierce. Do panierowania proponuję wykorzystać mąkę kukurydzianą i pszenną. Lubię od czasu do czasu, w ramach różnorodności, przyrządzić je właśnie w taki sposób. Na co dzień jednak jestem zwolenniczką tych na maśle lub z grilla. Zobaczcie jak zrobić krewetki smażone w panierce.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza
Smażone krewetki w panierce lub bez panierki można zaserwować jako danie główne na obiad czy kolację. Podane z ryżem lub bagietkami czy tostami i kolorową sałatką lub innymi dodatkami, jednak najlepiej sprawdzą się jako szybka przekąska imprezowa lub przystawka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 12 krewetek (królewskie lub tygrysie; w całości lub obrane)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 limonka lub cytryna
- 2 łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
- 1 Szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak obrać krewetki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Obie mąki - pszenną i kukurydzianą - przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli.
- Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce.
- Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate).
- Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia - można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
- Smażone krewetki w panierce serwujemy z dodatkiem cytryny lub limonki.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem którą wersję wybierzecie. Waszym zdaniem lepsze będą z panierką czy bez?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam panierowane krewetki. Oraz jak smakowały – będziecie przygotowywać częściej?
Czy można dodać do panierki płatków kukurydzianych i jajka?
Odpisałam w poprzednim komentarzu: http://dorota.in/smazone-krewetki-w-panierce/#comment-57148 🙂
Witam! Czy można dodać do panierki pokruszone płatki kukurydziane? Ile smażyć jak są grubiej zapanierowane?
Dzień dobry :). Panierowałam kiedyś w ten sposób piersi z kurczaka, smaży się go do uzyskania odpowiedniego koloru samej panierki, a potem jeszcze odstawia na kilka minut pod przykryciem na talerzu, żeby środek, w razie czego, też doszedł. Tutaj, w krewetkach, kiedy jest to panierka bez jajka, obawiam się, że się te większe kawałki płatków nie będą trzymać. Można byłoby spróbować to zrobić jako tempurę, czyli w cieście: 35 g mąki kukurydzianej (w Twoim przypadku płatki) żółtej, 35 g mąki pszennej i 30 g mąki ryżowej, całość wymieszana widelcem z 70 ml bardzo zimnej wody. W tym obtaczane osuszone i wcześniej obtoczone lekko w samej mące krewetki i smażenie na głębokim tłuszczu. Albo panierka z jajkiem, jak do skrzydełek z fast foodów, ale na to, moim zdaniem, szkoda dobrych krewetek :).
to nie trzeba dodawać jakichś przypraw do mąki?
Nie trzeba. W tym przepisie krewetkom nadaje smak masło z mąkami i cytryną.
ale narobilas smaka!!!
Stanowczo owoce morza, najlepsze afrodyzjaki. A kuchnia meksykańska słynie z takich smakow, w koncu z dwoch stron woda 🙂
krewetki!!! 🙂 mmm reszta jest milczeniem:))
Tatar z łososia 🙂
A jeśli nie chcesz, bo np. nie lubisz, brudzić palców w trakcie jedzenia krewetek, można je obrać przed smażeniem :).
Nie je się, ale można je zostawić i potem wykorzystać do ugotowania bazy do zupy rybnej – będzie okropnie śmierdzieć, ale będzie mieć fantastyczny smak :). W kwestii obierania: pozytywnakuchnia.pl/krewetki-jak-obierac/
Ogonków się nie je prawda? A jak kupiełm te krewetki tygrysie z biedronki i chcę je usmazyć w pancerzykach to potem jak to obrać? czy obiera się zawsze przed ?
Pyszne, obie wersje, polecam też w tempurze, trochę więcej bałaganu bo na głębokim tłuszczu, ale warto 🙂
Podróże rozwijają preferencje smakowe :D.
uwielbiam krewetki i kalmary panierowane,mmmm pycha
pewnie gdyby nie podróże nie pałałabym aż taką pasją
Pierwsze koty za płoty, będzie lepiej następnym razem :).
Jak ja smażyłem krewetki to a) dałem zbyt duży ogień i się zepsuły b) nie do końca się rozmroziły co pogorszyło smak c) Nie obtoczyłem w mące – tak jakby ktoś tego nie wiedział 😛
mmm 🙂 ale narobiłaś mi smaku, muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Cieszę się, że się dobrze wstrzeliłam :).
Dzięki :))).
lubie twój głos
osobiście uwielbiam takie duszone na winie z czosnkiem a do tego świeża bagietka…
<3
Mają bardzo delikatny smak, nie ma się czego bać. Jadłam tylko mrożone, ale świeże muszą być jeszcze lepsze.
A jak one smakują? Bo jakoś nie mogę się przełamać do kupna;)
czegoś mi takiego brakowało 😉
Kocham krewetki 😉