fbpx
Czytasz właśnie
Smażone krewetki w panierce

Smażone krewetki w panierce

Smażone krewetki w panierce

Proste, a zarazem eleganckie dania można łatwo wyczarować z krewetek. Poza zupami, które czasami wymagają dłuższego gotowania i wcześniejszego przygotowania wywaru, raczej trudno o skomplikowany przepis na krewetki. Najpopularniejsze, smażone, przygotowuje się na maśle lub oliwie. Można wzbogacić ich smak dodatkiem czosnku lub chili, a w nieco innej wersji zrobić smażone krewetki w panierce. Do panierowania proponuję wykorzystać mąkę kukurydzianą i pszenną. Lubię od czasu do czasu, w ramach różnorodności, przyrządzić je właśnie w taki sposób. Na co dzień jednak jestem zwolenniczką tych na maśle lub z grilla. Zobaczcie jak zrobić krewetki smażone w panierce.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Smażone krewetki w panierce lub bez panierki można zaserwować jako danie główne na obiad czy kolację. Podane z ryżem lub bagietkami czy tostami i kolorową sałatką lub innymi dodatkami, jednak najlepiej sprawdzą się jako szybka przekąska imprezowa lub przystawka.

Smażone krewetki panierowane

Smażone krewetki w panierce

Przepis na krewetki smażone w panierce z mąki kukurydzianej i pszennej, z dodatkiem soku z limonki lub cytryny czyli szybkie krewetki smażone w panierce.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: smażone krewetki panierowane, smażone krewetki w panierce, smażone krewetki z panierką
Liczba porcji: 3 porcje
Kalorie: 282kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 krewetek (królewskie lub tygrysie; w całości lub obrane)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2 łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
  • 1 Szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Obie mąki - pszenną i kukurydzianą - przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli.
  • Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce.
  • Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate).
  • Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia - można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Smażone krewetki w panierce serwujemy z dodatkiem cytryny lub limonki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 4sztuki | Kalorie: 282kcal (14%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 30g (60%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 307mg (102%) | Sód: 1269mg (55%) | Potas: 275mg (8%) | Witamina A: 405IU (8%) | Witamina C: 6.5mg (8%) | Wapń: 128mg (13%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem którą wersję wybierzecie. Waszym zdaniem lepsze będą z panierką czy bez?

Zobacz też
Galette z rzodkiewkami

Smażone krewetki panierowane
Smażone krewetki panierowane

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam panierowane krewetki. Oraz jak smakowały – będziecie przygotowywać częściej?

27 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom