Aromatyczny sos gorgonzola, podstawowy sos wielu zastosowań, który w kuchni włoskiej wykorzystuje się do przygotowania makaronu z gorgonzolą lub podania z tortellini albo ravioli. Swój intensywny smak zawdzięcza serowi gorgonzola – pleśniowemu, dość słonemu, ale jednocześnie – miękkiemu, o delikatnej konsystencji i lekko słodkawym smaku.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Po raz pierwszy sos gorgonzola wylądował na moim talerzu kilka lat temu, kiedy razem z kolegą z pracy wybraliśmy się na służbową kolację do jednej z włoskich restauracji w Warszawie. Zamówiłam tortellini z nadzieniem krabowym, polane sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, z dodatkiem prażonych, włoskich orzechów. Od tamtego wieczoru, kiedy jedzenie smakowało wybornie, a obok, na akordeonie, przygrywał muzyk, chętnie wracam do tego przepisu. Jest prosty, można go wykorzystać w różnych daniach i eksperymentować. Tak, jak lubię najbardziej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g sera gorgonzola
- 1 szklanka wywaru (warzywny lub drobiowy)
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
- ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
- Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam sos z gorgonzolą? Dajcie znać w komentarzach, jak się udał :).
Uwielbiam ten sos!
Mój znajomych Włoch mówił,że do sosu gorgonzola trzeba zagrzać białe,wytrawne wino,dodać ser,łyżkę masła,śmietankę, sól i pieprz.Cały czas mieszać dla uzyskania właściwej konsystencji.
Również bardzo smacznie, dzięki za podzielenie się tą recepturą :).
Za duzo kombinowania. Smietanka i ser gorgonzola wystarczą 🙂
Wystarczą, ale wtedy to bardzo tłusty sos :).
W tym sosie jest za dużo płynnych składników – śmietany i wywaru. Jeśli da się połowę tego, wyjdzie OK. Chociaż i tak musiałam trochę zagęścić mąką… Zamiast gorgonzoli dałam polski ser Lazur (to dużo tańsza opcja) i też wyszło bardzo smaczne danie. Z kopytkami.
Dzięki za tę uwagę, już zrobiłam adnotację pod listą składników. Ostateczna konsystencja zależy od gęstości śmietany i samego sera, ale faktycznie, to nie jest gęsty i zawiesisty sos tylko taki lejący.
Moja śmietana była dość gęsta. 22%.
Niestety mi wyszedl bardzo rzadki i musialam zagestnic maka. Ale smak OK.
Super przepis, zapraszam również na mojego bloga :).
nie wiedzialam jakich sosow się dodaje do raviolii a teraz juz wiem. dziekuję
Heh 😀 Nie mów hop! 😉
Taki miły widz, a taki pseudonim? 😉
Możesz pominąć albo tak jak LadyCharlotta1 dodać trochę gałki muszkatołowej zamiast cynamonu. Jest pycha :).
Już nie Kicaj, a Niezwykły cham, ale miłośnik Twoich przepisów ten sam 😀
Nigdy sera gorgonzola nie jadłem, ale po tym przepisie muszę spróbować! Po pierwsze – uwielbiam kuchnię włoską, a po drugie – naszła mnie ochota na makaron z takim serowym sosem 🙂
Przepis kusi:) choć cynamon troche mnie przeraża w tym sosie:P ale mam słabą wyobraźnię kulinarną;)
Nie dość, że smakowicie wyglądają pani kulinaria to jeszcze pani promienieje – niesamowite 🙂
Ja przyprawiam jeszcze odrobiną galki muszkatolowej, polecam! 🙂 Rzeczywiscie to 'wielozadaniowy’ sos.
Pyszny i prosty do zrobienia: sos gorgonzola, nieodzowny w daniach we
włoskim stylu :). Lubicie jego smak? #food #recipe