Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Doskonale podkreśli smak dań z białego mięsa (np. grillowanego kurczaka jogurtowego) oraz ryb, można też polać nim pyszne, okrągłe kluski śląskie z dziurkami.
Zobacz też: Więcej przepisów na kurki
Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej na maśle cebuli, dodając obgotowane kurki, całość zagęszczając śmietanką kremówką i przyprawiając. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym lub drobiowym, gotując i zagęszczając kremową, gęstą śmietanką lub zasmażką z mąki i masła. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z nieco mniej typowym od śmietanki dodatkiem: serkiem mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g kurek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku; można sparzyć je wrzątkiem)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (lub 3 łyżki mascarpone)
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- 2 łyżki gorczycy
- 50 g masła (¼ kostki)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kurki kroję na niewielkie kawałki.
- Na suchej patelni prażę gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie „wyskakiwać”. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, czekając aż się roztopi.
- Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładam kurki.
- Smażę na niewielkim ogniu przez 15 minut (można przykryć patelnię pokrywką), od czasu do czasu mieszając.
- Dodaję śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby reguluję konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
- Doprawiam sos solą i pieprzem i gotuję jeszcze chwilę.
Dla mnie przepis bomba, kurki to moje ulubione grzyby. Gorczyca ma tutaj ogromne znaczenie. Cała rodzina była zachwycona, dzięki za przepis.
Skorzystałem dzisiaj z Twojego przepisu.
Podałem z makaronem z pełnego ziarna, wszystkim smakowało.
Dziękuję.
Beeeeeee!
[..YouTube..] Beeeeeee!
Ja wolę delikatnie obgotować, nie za długo i wtedy smaku nie tracą. 🙂
ja tez dolaczam sie do apelu o smazeniu a nie obgotowywaniu 🙂 w wawie sa od min miesiaca w sklepach, ale niedawno na Mazurach sama sobie urwalam, dodam ze tydzien temu w skupie byly po 10 zl z w wawie po 35-30zl
wg. mnie kurki jak i pozostale grzyby obgotowuje sie tylko do mrozenia , natomiast mozna je smazyc i dusic :-)))
w sklepie ;(
na Polesiu Lubelskim obfitość…kupuję regularnie od Dziadka Kurkowego
Kochani zamiast obgotowywać, podsmażcie na masełku je, w wodzie traci cał bogactwo!!!
widziałam dzisiaj koło Borkowa na Kaszubach.
@Agata muszę się tam wreszcie do Was wybrać, tylko jesteście tak daleko… @Karolcia to smacznego 🙂 @Julka tam najlepsze!
Są w warzywniaku na Olszewskiego 🙂
zapraszam w lubuskie:)))
Ostatnio nazbieralam sama, ale normalnie to nałogowo kupuję w Świecie Warzyw – obok Hali Strzegomskiej na ND, blisko Pogaduch (wczoraj kupowałam po 29 zł/1kg) :)))) właśnie robię polędwiczki z kurkami.
na mazurach wszędzie pełno ludzi z jagodami i kurkami 🙂
Kurki o zgrozo widziałam wczoraj w Auchan… ciekawe czy świecą nocą. 😉
U nas na targu zatrzęsienie 🙂
W Piotrze i Pawle w Sky Tower są
Ja uzbierałam całkiem całkiem koszyczek w zeszłą niedzielę i dziś zajadam zupkę:)
sos mistrzostwo swiata mmm ja podalam go z kluseczkami gnocchi i poledwica! moj mezczyzna oszalal na punkcie tego dania! wielkie dzieki buziak mua
Możesz ją pominąć jeśli nie lubisz :).
wyglada smacznie no ale ta gorczyca mnie odycha.
[..YouTube..] Możesz ją pominąć jeśli nie lubisz :).
[..YouTube..] @TheLolapela Możesz ją pominąć jeśli nie lubisz :).
[..YouTube..] wyglada smacznie no ale ta gorczyca mnie odycha.
SUPER SOSIK WŁAŚNIE ZROBIŁEM PYCHOTKA DO MIĘSA SCHABOWEGO BEZ PANIERKI Z PRZYPRAWAMI Z CHORWACJI
az czuje tutaj ten zapach.. 🙂
mam taką samą kuchenkę ;p
na takie cos czekałem
pierwszy!Pozdrawiam;)
[..YouTube..] mam taką samą kuchenkę ;p
[..YouTube..] na takie cos czekałem
[..YouTube..] pierwszy!Pozdrawiam;)
w sos kurkowy można włożyć smażone kawałki kurczaka i roztopić na tym wszystkim żółty ser…pychota!
cudowny, cudowny sos!
kwintesencja wakacji.
Dodaję odrobinę pokrojonego w paseczki i obsmażonego boczku – pychaaa.
Bardzo dobry przepis. Ja bym położył pod niego steka 🙂
Taki sosik na pewno świetnie smakuje z jakąś pieczenią! Pychotka!