fbpx
Czytasz właśnie
Sos kurkowy

Sos kurkowy

Sos z kurek

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Doskonale podkreśli smak dań z białego mięsa (np. grillowanego kurczaka jogurtowego) oraz ryb, można też polać nim pyszne, okrągłe kluski śląskie z dziurkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurki

Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej na maśle cebuli, dodając obgotowane kurki, całość zagęszczając śmietanką kremówką i przyprawiając. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym lub drobiowym, gotując i zagęszczając kremową, gęstą śmietanką lub zasmażką z mąki i masła. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z nieco mniej typowym od śmietanki dodatkiem: serkiem mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą.

Sos kurkowy

Sos kurkowy

Kremowy, gęsty sos kurkowy z cebulą i delikatnie uprażoną gorczycą czyli przepis na najlepszy sos kurkowy do mięs lub ryb.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos kurkowy
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g kurek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku; można sparzyć je wrzątkiem)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (lub 3 łyżki mascarpone)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gorczycy
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kurki kroję na niewielkie kawałki.
  • Na suchej patelni prażę gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie „wyskakiwać”. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, czekając aż się roztopi.
  • Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładam kurki.
  • Smażę na niewielkim ogniu przez 15 minut (można przykryć patelnię pokrywką), od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. W razie potrzeby reguluję konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
  • Doprawiam sos solą i pieprzem i gotuję jeszcze chwilę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sos grzybowy kurkowy
Sos grzybowy kurkowy
Sos kurkowy
Sos kurkowy
39 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom