fbpx
Czytasz właśnie
Sos pomidorowy ze śmietaną

Sos pomidorowy ze śmietaną

Sos pomidorowo-śmietanowy

Gołąbki w moim domu rodzinnym były podawane z przesmażoną na oleju cebulą, ale najczęściej towarzyszył im sos pomidorowy ze śmietaną, który moja mama przygotowywała z koncentratu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Kojarzy mi się do dziś z kwaskowatym smakiem i charakterystycznym, pomarańczowym kolorem.

Zobacz też: Pomysły na inne sosy

Jako dziecko nie przepadałam za tym sosem i wolałam gołąbki z keczupem. Dziś, we własnej kuchni, przygotowuję sos pomidorowo-śmietanowy nieco inaczej. Wybieram śmietankę kremówkę, którą dodaję do podsmażonych na oliwie pomidorów (a czasem do passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub soku pomidorowego 100%), z których, po ugnieceniu łyżką, tworzy się gęsty sos. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami: suszonym oregano, bazylią lub tymiankiem i polewam gotowe, gorące gołąbki.

Zobacz też
Tagliatelle z łososiem

Sos pomidorowo-śmietanowy

Sos pomidorowy ze śmietaną

Prosty sos pomidorowy ze śmietaną - idealny sos pomidorowy do gołąbków lub dań z makaronu czy gotowanych warzyw.
3.67 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos pomidorowo-śmietanowy, sos pomidorowy ze śmietaną, sos z pomidorów ze śmietaną
Liczba porcji: 4
Kalorie: 183kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki pomidorów (bez skórki, wypestkowane, pokrojone w kostkę; można zastąpić passatą pomidorową (tzw. pulpą lub sokiem pomidorowym 100%))
  • ½-1 szklanka śmietany kwaśnej 18% lub kremówki 30%
  • 1-2 łyżki oliwy
  • suszony tymianek lub bazylia, albo oregano
  • sól, cukier, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przed podsmażaniem pomidorów można też wykorzystać, jako składniki sosu, i zeszklić na tłuszczu 1 ząbek czosnku i 1 małą, drobno posiekaną cebulą.
  1. Najlepszy przepis na gołąbki

Jak zrobić

  • Pomidory podsmażam na średnim ogniu na oliwie. W trakcie podsmażania kawałki pomidorów można rozgniatać za pomocą łyżki lub łopatki.
  • Dolewam śmietanę i mieszam całość, doprawiając do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Opcjonalnie można też dodać cukier, jeśli pomidory lub śmietana mają zbyt kwaśny smak. Całość trzymam jeszcze chwilę na ogniu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 120g | Kalorie: 183kcal (9%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 40mg (13%) | Sód: 337mg (15%) | Potas: 571mg (16%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1075IU (22%) | Witamina C: 13.3mg (16%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi koniecznie znać, czy taki słodkawo-kwaśny sos przypadł Wam do gustu. Jak wrażenia?

Sos pomidorowo-śmietanowy
Sos pomidorowo-śmietanowy
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom