Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.
Po pewnym czasie w sklepach pojawiły się pomidory pelati i passata czyli pomidorowa pulpa w słoikach lub kartonikach, a przecier pomidorowy w formie koncentratu na zawsze zniknął z mojej kuchni.
O dobre pomidory w puszce również niełatwo, dlatego warto w sezonie pomidorowym kupić kilka kilogramów pysznych, słodkich malinówek lub bawolich serc, albo gargameli (dzięki ich dużej dojrzałości do przecieru nie będzie trzeba dodawać cukru) i przygotować domowy sos pomidorowy – do wykorzystania od razu lub pasteryzowania w słoikach na zimę.
Mój sos pomidorowy, jeśli przygotuje się go tylko z pomidorów z dodatkiem soli, jest doskonałą i uniwersalną bazą do przygotowywania zupy pomidorowej, gulaszu, sosu pomidorowo-śmietankowego do gołąbków, sosu do ryżu lub makaronu. Można wzbogacić go o dodatek cebuli i/lub czosnku, a nawet odrobiny suszonych ziół, uzyskując przy okazji pyszny sos pomidorowy do pizzy.
Spróbujcie przygotować go w domu, choćby z 1 kg pomidorów, na próbę, a przekonacie się, że Wasze potrawy zyskają nowy smak, a kieszeń zaoszczędzi kilka złotych na każdej, dużej butelce.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg pomidorów (dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca)
- ½-1 łyżeczka soli
- 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona)
- 3 Ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki oliwy (opcjonalnie; extra vergine o niskiej kwasowatości)
- ½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Jeśli do przygotowania sosu wykorzystuję cebulę i/lub czosnek, zaczynam od zeszklenia ich na oliwie, w garnku.
- Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
- Pomidory kroję w kostkę i razem z solą oraz, opcjonalnie - ziołami, przekładam do garnka. Zagotowuję.
- Na niewielkim ogniu, żeby delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3-5 minut. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
- Gorący sos pomidorowy można przelać do 2 wyparzonych, gorących słoików o pojemności po 500 ml, zakręcić i pasteryzować lub wykorzystać od razu - do makaronu lub ryżu, a po przestudzeniu - do pizzy.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, do jakich innych potraw go wykorzystacie. Dajcie znać, z czym smakował najlepiej!