fbpx
Czytasz właśnie
Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Idealny dodatek do pstrąga, choć sos z kiszonych ogórków, o tak charakterystycznym smaku, będzie doskonale komponować się z innymi łagodnymi rybami oraz mięsami. Wyjątkowo prosty do zrobienia, bo tylko z kilku składników, a do tego zdrowy, dzięki witaminie C i naturalnym probiotykom. Nic tylko korzystać :).

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Spróbujcie wykorzystać go do kanapek z rybą lub wędliną czy grillowanym mięsem o łagodnym smaku. Pokrójcie ogórek w drobną lub grubszą kosteczkę i eksperymentujcie z ilością czosnku. Wybierzcie olej wysokiej jakości, żeby nie zepsuć całości jego nieodpowiednim smakiem. I dajcie znać, z czym sos z kiszonych ogórków smakuje Wam najbardziej!

Sos z kiszonego ogórka

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków idealny do ryb lub mięsa, jako dodatek do sałatek i kanapek. Najlepszy sos z kiszonego ogórka.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos z kiszonych ogórków
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 454kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki bazylii (świeża bazylia bardzo drobno posiekana lub suszona)
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 2-3 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; bardzo drobno posiekana)
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce. Można odstawić na ok. 30 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki „przegryzły się”.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 454kcal (23%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 49g (75%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 415mg (18%) | Potas: 132mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 200IU (4%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 61mg (6%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos z kiszonego ogórka
Sos z kiszonego ogórka
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom