Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.
Zobacz więcej: Inne pomysły na makaron oraz przepisy z działu „Kuchnia włoska„
Spaghetti alla puttanesca jest daniem kolorowym, które pięknie prezentuje się na talerzu, w którym łączą się nietypowe smaki: anchois, czarnych oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki, kaparów, czosnku i pomidorów. Podobnie jak w przypadku wielu znanych potraw, istnieje kilka teorii powstania samej potrawy i jej nazewnictwa, a jedna z nich mówi, że damy lekkich obyczajów przygotowywały ten ostry, smaczny i szybki do zrobienia makaron, żeby przyciągnąć do domów publicznych większą ilość klientów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 500 ml passaty pomidorowej (lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, albo 500 g pomidorów z puszki))
- 1 puszka anchois (mała; ok. 8 filetów)
- 1 papryczka chili (bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki)
- 2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 2 łyżki kaparów
- 100 g czarnych oliwek w zalewie (bez pestek; pokrojone na plasterki)
- 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- 10 łyżek oliwy extra vergine
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Passata pomidorowa - przepis
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
- Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni.
- Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
- Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
- Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
puttanesca jest cudowna, jadlam wiele razy, to dlatego ze uwialbiam ostre jedzenie
Zeby puttanesca miala bardziej wyrazisty smak,,wszystkie te skladniki powinny byc posiekane na drobno(mozna tez dodac cebulke)
W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
[..YouTube..] W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
[..YouTube..] @xRaculax W dodatku zgodnie z rytmem wypowiadanych słów! :). Ale za to nigdy nie miałam problemu z tzw. zespołem suchego oka ;).
jezuu, jak ty mrugasz często 😀
[..YouTube..] jezuu, jak ty mrugasz często 😀
Ciekawe czy bez tej ostrej papryczki też danie jest dobre. Nie jestem fanem ostrych potraw 🙁
[..YouTube..] Ciekawe czy bez tej ostrej papryczki też danie jest dobre. Nie jestem fanem ostrych potraw 🙁
Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
mniam
Ja słyszałam jeszcze taką wersję, że w pewnym domu publicznym zaczęto oferować to spaghetti, żeby robić to, co dziś nazywamy cross-sellingiem ;).
[..YouTube..] Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Mam dość dużą, białą deskę. Nie uznaję siekania na blacie kuchennym, wszystko robię na deskach i stolnicach, które potem myję płynem do mycia naczyń albo wkładam do zmywarki :).
[..YouTube..] mniam
masz bardzo dużą białą deskę albo siekasz/krojisz na blacie kuchennym:)
[..YouTube..] masz bardzo dużą białą deskę albo siekasz/krojisz na blacie kuchennym:)
Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
[..YouTube..] Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Wiesz poznałem w swoim życiu dwóch pełnej krwi włochów…
Jeden miał 154 cm wzrostu, dziewczyny opisywały go słowem „sympatyczny”, i nie mógł się pochwalić długim makaronem 😀
Drugi zaś, Roberto, był Vega Gejem.
Dochodząc do konsensusu, Włosi to trochę inne chłopaki niż Polaki 😛
Mi by to w życiu nie smakowało:)
[..YouTube..] Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Cały czas tym samym, Canon 5D Mark II. Obraz jedzenia jest wyraźny, bo ja niestety nie do końca stanęłam tam, gdzie było ostro ;).
[..YouTube..] Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
[..YouTube..] @ProTrolingBitch Miliony Włochów nie mogą się mylić 🙂
Hm,ostre.. ale kapary nie lubie..
Czym krecisz filmiki? Jest bardzo wyrazny obraz:)
Dorota to nie moze być dobre 😛
[..YouTube..] Dorota to nie moze być dobre 😛
Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] Hm,ostre.. ale kapary nie lubie..
Czym krecisz filmiki? Jest bardzo wyrazny obraz:)
[..YouTube..] Dorota to nie moze być dobre 😛
chyba jutro sobie zrobię takie danie wygląda przepysznie :**************
[..YouTube..] Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] @DorotiSsss Jeśli lubisz eksperymenty smakowe, przypadnie Ci do gustu :).
[..YouTube..] chyba jutro sobie zrobię takie danie wygląda przepysznie :**************
Danie jak zawsze bardzo ciekawe i smaczne, ale… mam wrażenie, że Pani Dorota nie jest już tak naturalna jak kiedyś. W starszych filmikach był uśmiech, radość i naturalność, a teraz więcej stylizacji na dziennikarkę, zbyt wyuczone na pamięć teksty i więcej sztuczności. Niestety…
Jedni mówili kiedyś, że jest sztucznie, inni, że teraz, a ja robię tak, żeby cały czas było lepiej i bardziej profesjonalnie i mam świadomość, że wszystkim nie dogodzę :).
Ja po prostu wciąż mam filmiki z podrzucanymi naleśnikami czy ciastem Wiewiórką:) było tak bardzo naturalnie i przystępnie:) teraz widać dużą zmianę. Ale wciąż oglądam i czytam 🙂 to dobry blog 🙂
A ja z kolei wspominam te filmy jako zbyt mocne silenie się na lekkość i dowcip, które w pewnym wieku już po prostu nie przystoją. Może gdybym była o 10 lat młodsza… ;). Format filmów i styl zdjęć pewnie zmienią się jeszcze niejeden raz, więc może znów coś Ci przypadnie do gustu :).
Dobre określenie :).