fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.

Zobacz więcej: Inne pomysły na makaron oraz przepisy z działu „Kuchnia włoska

Spaghetti alla puttanesca jest daniem kolorowym, które pięknie prezentuje się na talerzu, w którym łączą się nietypowe smaki: anchois, czarnych oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki, kaparów, czosnku i pomidorów. Podobnie jak w przypadku wielu znanych potraw, istnieje kilka teorii powstania samej potrawy i jej nazewnictwa, a jedna z nich mówi, że damy lekkich obyczajów przygotowywały ten ostry, smaczny i szybki do zrobienia makaron, żeby przyciągnąć do domów publicznych większą ilość klientów.

Spaghetti puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Najlepsze spaghetti alla puttanesca czyli prosty przepis na makaron z czosnkiem i chili, z dodatkiem natki pietruszki, oliwek, kaparów i filecików anchois. Spaghetti puttanesca - przepis krok po kroku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti puttanesca
Liczba porcji: 6
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, albo 500 g pomidorów z puszki))
  • 1 puszka anchois (mała; ok. 8 filetów)
  • 1 papryczka chili (bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki)
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 g czarnych oliwek w zalewie (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 10 łyżek oliwy extra vergine
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
  • Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni.
  • Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
  • Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanesca
41 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom