ABC gotowania

ABC gotowania to podstawowe przepisy kulinarne oraz poradniki, z których dowiesz się jak zrobić bazowe potrawy czy sosy, w jaki sposób wybrać składniki i przygotować je do dalszej obróbki i na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt do kuchni. ABC gotowania to szkoła gotowania online, w której poznasz kuchenne podstawy.

Sandacz smażony

Jak usmażyć rybę

Jedną z lepszych ryb w swoim życiu jadłam w Paryżu. Był to łosoś ze szpinakiem, przygotowany z dodatkiem śmietankowego sosu, cudownie delikatny i soczysty w środku. Najgorszą zaserwowano mi nad polskim morzem, usmażoną na starym oleju, we frytownicy. To była flądra, która dodatkowo wykrzywiła się nieładnie od głębokiego naczynia, do którego włożono ją na czas smażenia. A przecież smażona ryba to nie jest skomplikowane danie i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad jak usmażyć rybę, żeby na talerzu wylądowała smaczna i elegancka potrawa. Miałam niedawno okazję po raz kolejny zjeść jedno z lepszych dań rybnych, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i podzielę się dzisiaj z Wami swoją wiedzą. Niech ryba smażona będzie już zawsze dobra!

1 Shares
Granola domowa

Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

5 Shares
Produkty, których nie używam

Tych produktów nie używam w kuchni. A Ty?

Zainspirowaliście mnie do stworzenia tej listy, Drodzy Czytelnicy i Widzowie, przy okazji komentowania przepisu na wywar warzywny. Są produkty, których nie kupuję od lat, chociaż kiedyś z nich korzystałam. Tych produktów nie używam w kuchni, a Ty?

1 Shares
Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

4 Shares
Jak ugotować komosę ryżową - gotowana quinoa

Jak ugotować komosę ryżową – gotowana quinoa

Krzyk kulinarnej mody ostatnich paru lat i zaskakuje informacja, że najczęściej jadają ją fani zdrowego żywienia oraz osoby poszukujące nowych smaków. W krajach, gdzie uprawiano ją od tysięcy lat, na stołach pojawia się rzadko. Szkoda, bo jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik i minerały. Jak ugotować komosę ryżową – pokażę Wam dzisiaj prosty sposób, dzięki któremu gotowana quinoa będzie sypka i smaczna, bez cienia goryczki.

3 Shares
Jak ugotować risotto

Jak ugotować risotto

Choć przygotowanie nie jest skomplikowanym procesem, warto znać podstawowe zasady jak ugotować risotto. Na stole może zagościć danie, które za każdym razem zaskoczy innym składem, kolorem i smakiem, bo jako dodatki wykorzystuje się warzywa, czasem owoce, a do tego mięso, grzyby, ryby i owoce morza oraz wino lub inny alkohol, które nadają charakteru tej pysznej, włoskiej potrawie.

1 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

13 Shares
Tahini

Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

8 Shares
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?

2 Shares
Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę

Ma szerokie zastosowanie, a w uprawach na całym świecie jest dostępna w różnych kolorach i odmianach. Pyszna i zdrowa soczewica, niedroga i prosta w przyrządzeniu. Jak ugotować soczewicę – pokażę Wam przepis krok po kroku i doradzę, do czego najlepiej ją wykorzystać.

1 Shares
Jak ugotować amarantus

Jak ugotować amarantus

Choć bardzo często pojawia się w sklepach w formie ekspandowanej, to klasyczny, niepreparowany amarantus jest bogatszy w minerały (wapń, magnez, miedź, cynk, potas, fosfor) oraz znany z zapobiegania powstawaniu nowotworów skwalen, a po ugotowaniu staje się lekko kleisty, o konsystencji przypominającej perłową kaszę jęczmienną. Można wykorzystać go jako składnik deserów lub dodatek do obiadu: zupy albo drugiego dania. Jak ugotować amarantus – pokażę łatwą metodę. Jak gotuje się amarantus?

1 Shares
Jak rozpuścić czekoladę

Jak rozpuścić czekoladę

Prosta rzecz, a jednak może przysporzyć trudności i zepsuć efekt idealnej polewy lub kremu do ciasta, bo nie każda roztapia się tak samo ze względu na skład, a my popełniamy często błędy, które czasem mogą, choć nie zawsze, powodować, że rozpuszczona czekolada się warzy. Jak rozpuścić czekoladę, żeby nie było w niej grudek i uzyskać gęstą polewę? Oto mój poradnik, na co warto zwrócić uwagę.

3 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)