Jak zrobić

Jak zrobić samodzielnie półprodukty spożywcze zamiast kupować je w sklepie oraz jak przygotować podstawowe potrawy: bazy do zup i sosów, wywary, buliony, sosy, napoje, przetwory mleczne, z owoców i warzyw i inne, np. kremy do tortów i ciast, dekoracje cukiernicze oraz food carving. Pokazuję jak wykonać je samodzielnie, w domu i zaoszczędzić dzięki temu na kuchennych wydatkach.

Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

Wywar rybny

Wywar rybny

Przydatny do gotowania rybnego gulaszu czy zupy, jako składnik sosów i wielu potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, najprostszy wywar rybny przygotowuję, gotując na wolnym ogniu resztki, które regularnie zbieram do specjalnego pojemnika ustawionego w zamrażalniku. Pancerze krewetek, głowy i ogony ryb, a czasem nawet resztki innych skorupiaków to świetna podstawa i sposób na maksymalne ich wykorzystanie. Szkoda wyrzucać ;). Ale od czasu do czasu warto pokusić się o wyjątkowy wywar z ryb, z warzywnymi dodatkami i odrobiną ziół oraz przypraw. Chcecie wiedzieć jak zrobić wywar rybny? 

Sandacz smażony

Jak usmażyć rybę

Jedną z lepszych ryb w swoim życiu jadłam w Paryżu. Był to łosoś ze szpinakiem, przygotowany z dodatkiem śmietankowego sosu, cudownie delikatny i soczysty w środku. Najgorszą zaserwowano mi nad polskim morzem, usmażoną na starym oleju, we frytownicy. To była flądra, która dodatkowo wykrzywiła się nieładnie od głębokiego naczynia, do którego włożono ją na czas smażenia. A przecież smażona ryba to nie jest skomplikowane danie i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad jak usmażyć rybę, żeby na talerzu wylądowała smaczna i elegancka potrawa. Miałam niedawno okazję po raz kolejny zjeść jedno z lepszych dań rybnych, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i podzielę się dzisiaj z Wami swoją wiedzą. Niech ryba smażona będzie już zawsze dobra!

1 Shares
Granola domowa

Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

5 Shares
Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

4 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

35 Shares
Tahini

Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

10 Shares
Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.

5 Shares
Pesto z papryki

Pesto z papryki

Kiedy kończy się sezon na pomidory, do akcji wkracza papryka! Cieszę się, że w polskiej kuchni mamy łatwo dostępne to smaczne warzywo, a od kiedy zaczęłam wykorzystywać je w wersji pieczonej, nie mogę wyjść z podziwu, jak bardzo potrafi zmienić swój smak i aromat! Pesto z papryki to pyszna baza do przygotowania różnorodnych potraw i urozmaicenia jesiennego jadłospisu.

Drugie śniadanie do szkoły - lunchbox

Drugie śniadanie do szkoły – pomysły na pełnowartościowe posiłki i lunchbox

Pamiętam czasy szkoły podstawowej, do której uczęszczać zaczęłam w 1987 roku. Z kluczem do domu i szkolnej szafki zawieszonym na szyi, grubym i ciężkim tornistrem na plecach, maszerowałam codziennie na lekcje do oddalonej o kilkaset metrów szkoły. Drugie śniadanie do szkoły najczęściej robiła mi mama, zawijając kanapki w biały papier śniadaniowy, znany z tego, że przesiąkał tłuszczem i plamił zeszyty i książki.

46 Shares
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Pizza idealna

Pizza idealna jak z pizzerii

Sporo czasu zajęło mi dojście do jej przygotowania. Pizza idealna, na delikatnym, cienko rozwałkowanym cieście, rozpływająca się w ustach. Czytałam komentarze mieszkających we Włoszech Czytelników, śledziłam porady włoskich szefów kuchni. Analizowałam wygląd i smak, próbując w najlepszych pizzeriach, podczas podróży do słonecznej Italii czy zwiedzania Little Italy w Nowym Jorku, gdzie przygotowywanie pizzy opanowano do perfekcji.

5 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)