Jak zrobić

Jak zrobić samodzielnie półprodukty spożywcze zamiast kupować je w sklepie oraz jak przygotować podstawowe potrawy: bazy do zup i sosów, wywary, buliony, sosy, napoje, przetwory mleczne, z owoców i warzyw i inne, np. kremy do tortów i ciast, dekoracje cukiernicze oraz food carving. Pokazuję jak wykonać je samodzielnie, w domu i zaoszczędzić dzięki temu na kuchennych wydatkach.

Sandacz smażony

Jak usmażyć rybę

Jedną z lepszych ryb w swoim życiu jadłam w Paryżu. Był to łosoś ze szpinakiem, przygotowany z dodatkiem śmietankowego sosu, cudownie delikatny i soczysty w środku. Najgorszą zaserwowano mi nad polskim morzem, usmażoną na starym oleju, we frytownicy. To była flądra, która dodatkowo wykrzywiła się nieładnie od głębokiego naczynia, do którego włożono ją na czas smażenia. A przecież smażona ryba to nie jest skomplikowane danie i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad jak usmażyć rybę, żeby na talerzu wylądowała smaczna i elegancka potrawa. Miałam niedawno okazję po raz kolejny zjeść jedno z lepszych dań rybnych, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i podzielę się dzisiaj z Wami swoją wiedzą. Niech ryba smażona będzie już zawsze dobra!

Granola domowa

Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

Tahini

Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.

Pesto z papryki

Pesto z papryki

Kiedy kończy się sezon na pomidory, do akcji wkracza papryka! Cieszę się, że w polskiej kuchni mamy łatwo dostępne to smaczne warzywo, a od kiedy zaczęłam wykorzystywać je w wersji pieczonej, nie mogę wyjść z podziwu, jak bardzo potrafi zmienić swój smak i aromat! Pesto z papryki to pyszna baza do przygotowania różnorodnych potraw i urozmaicenia jesiennego jadłospisu.

Drugie śniadanie do szkoły - lunchbox

Drugie śniadanie do szkoły – pomysły na pełnowartościowe posiłki i lunchbox

Pamiętam czasy szkoły podstawowej, do której uczęszczać zaczęłam w 1987 roku. Z kluczem do domu i szkolnej szafki zawieszonym na szyi, grubym i ciężkim tornistrem na plecach, maszerowałam codziennie na lekcje do oddalonej o kilkaset metrów szkoły. Drugie śniadanie do szkoły najczęściej robiła mi mama, zawijając kanapki w biały papier śniadaniowy, znany z tego, że przesiąkał tłuszczem i plamił zeszyty i książki.

Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Pizza idealna

Pizza idealna jak z pizzerii

Sporo czasu zajęło mi dojście do jej przygotowania. Pizza idealna, na delikatnym, cienko rozwałkowanym cieście, rozpływająca się w ustach. Czytałam komentarze mieszkających we Włoszech Czytelników, śledziłam porady włoskich szefów kuchni. Analizowałam wygląd i smak, próbując w najlepszych pizzeriach, podczas podróży do słonecznej Italii czy zwiedzania Little Italy w Nowym Jorku, gdzie przygotowywanie pizzy opanowano do perfekcji.

Ser pleśniowy pieczony

Róża z jabłka

Prosta i elegancka dekoracja – róża z jabłka, którą wykorzystałam do ozdobienia pysznego sera pleśniowego pieczonego. Znakomicie udekoruje zarówno dania wytrawne, sałatki jak i słodkie wypieki czy desery, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy poddusić pokrojone na plasterki jabłka, ułożyć i gotowe.

Polub, zanim zapomnisz :)