Przekąski na ciepło

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Choć u nas uchodzą za rarytas, bliny z kawiorem, rosyjska potrawa, w rzeczywistości jest bardzo prosta i wywodzi się z ubogiej, ludowej kuchni, skąd na carskie stoły zawędrowała w towarzystwie wykwintnych dodatków. Choć w Rosji byłam tylko „przelotem”, na moskiewskim lotnisku nie mogłam nie spróbować jak smakują, pomimo że te smażone na bazie mąki pszennej nie należały do klasyki rosyjskiej kuchni.

Szparagi z szynką parmeńską

Szparagi z szynką parmeńską

Prosta do zrobienia i elegancka przekąska albo dodatek do głównego dania, a może smaczna kolacja? Szparagi z szynką parmeńską prosciutto można przygotować w kilkanaście minut, blanszując je najpierw al dente, następnie zawijając w kawałki smacznej, włoskiej wędliny, którą można też zastąpić naszym polskim boczkiem i piekąc przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C lub grillując, zawinięte w folię aluminiową, w obu przypadkach koniecznie spryskane oliwą z oliwek lub przełożone niewielką ilością masła.

Makaron muszle z farszem pieczarkowym

Makaron muszle z pieczarkami

Dziś prezentacja pierwszego z pięciu zwycięskich przepisów w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywca przesłanego przez Marię Konieczną. Conchiglie czyli makaron w kształcie muszli daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością sosób i farszy. Maria proponuje nadzienie pieczarkowe, z dodatkiem twarożku, cebuli i natki pietruszki. Makaron muszle z pieczarkami – smacznie, szybko i prosto. A na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia po posiłku – cytrynowy Smako-Łyk, ponieważ jest to

Polub, zanim zapomnisz :)