Przepisy

Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami krok po kroku. Przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery i sałatki. Smaczne potrawy mięsne, ryby i owoce morza, dania warzywne i owocowe. Przepisy dietetyczne oraz pomysły na menu dla dzieci.

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

Koktajl z melona

Koktajl z melona

Orzeźwiający dzięki dodatkowi pomarańcz i mięty, chociaż warto postarać się też o jedną limonkę, która podkreśli jego smak, koktajl z melona to kolejna propozycja na upalne lato lub, po prostu, pyszne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go z każdego rodzaju melona, a moim blenderze wylądowała odmiana „galia”.

Koktajl z jabłek

Koktajl z jabłek

Prosty przepis na lato, jako pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie lub deser fit proponuję koktajl z jabłek. Można zmiksować go ze świeżych, słodkich jabłek lub wcześniej upieczonych i wystudzonych, dzięki którym napój będzie mieć posmak pysznej szarlotki. To bardzo łatwy i smaczny koktajl jabłkowy, do zmiksowania w klasycznej wersji z mleka krowiego lub jogurtu albo wegańskiej, na bazie soku pomarańczowego. Bez cukru, za to z dużą ilością owoców oraz bakaliami.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Koktajl z gruszki

Koktajl z gruszki

To jedne z często niedocenianych owoców, a są przecież tak smaczne. Mało kto przygotowuje koktajl z gruszki, a przecież wystarczy przełamać jej smak innym, kwaskowatym owocem, żeby uzyskać wspaniałą kompozycję. Moja propozycja to koktajl gruszkowy bez mleka i bez cukru: połączenie gruszek, banana, kiwi lub ananasa i pomarańczy, a to wszystko dodatkowo podkreślone świeżą miętą.

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Pośród licznych wersji owocowych w moim menu gości od czasu do czasu koktajl bakaliowy. Po raz pierwszy spróbowałam go we wrocławskiej „Szynkarni” i zakochałam się w słodkim smaku oraz delikatnie chrupiących drobinkach. Można zrobić go zarówno ze zwierzęcego, jak i roślinnego mleka, jogurtu czy kefiru, a do przełamania głębokich i słodkich smaków wykorzystać orzeźwiające cytrusy. Częściej piję go jesienią i zimą, ale również wiosną i latem zdarza się mi mieć na niego ochotę.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Co dom, restauracja, blog czy serwis kulinarny, to inna receptura i po tak wielu latach od jej powstania trudno powiedzieć, że właściwa sałatka cezar jest tylko jedna. Wiąże się z nią jednak związana pewna historia, zachowały się wypowiedzi osób, które miały okazję spróbować, jak smakował oryginał i… nowoczesna kuchnia, która kusi możliwością wzbogacania jej smaku.

Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa

Wiele jest koktajli, które, choć słodkie, mogą doskonale orzeźwić w upalny dzień. Taki właśnie jest koktajl z ananasa, o bardzo prostym składzie, naturalnie słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Bogaty w witaminy, o pięknym, słonecznym kolorze, który można zmienić w delikatną zieleń, dodając do miksowania garść listków świeżej mięty, kolendry, szpinaku lub jarmużu. Koktajl z ananasem to mój tegoroczny hit na wiosnę i lato.

Polub, zanim zapomnisz :)