Przepisy

Najlepsze przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami krok po kroku. Przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery i sałatki. Smaczne potrawy mięsne, ryby i owoce morza, dania warzywne i owocowe. Przepisy dietetyczne oraz pomysły na menu dla dzieci.

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki. Podoba Ci…

Koktajl z mango

Koktajl z mango

Naturalny koktajl z mango czyli „mango smoothie” po raz pierwszy wypiłam w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach, gdzie miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Dawniej uważałam, że kapusta kiszona wywołuje u mnie wzdęcia i ból brzucha i na wiele lat rozstałam się z jej smakiem, nie wiedząc, że winić powinnam ciężkostrawny bigos, po którym podobne rewolucje miewa większość dzieciaków. Nasza miłość rozkwitła ponownie, gdy byłam już dorosła, a rok temu, przygotowując swoją pierwszą książkę kucharską, postanowiłam umieścić w niej tę recepturę. Bo przecież to nasz polski, zdrowy superprodukt, bogactwo witaminy C, naturalny probiotyk i idealny dodatek do obiadu.

Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Nie sądziłam, że będzie smakował właśnie tak: intensywny, dużo ostrzejszy niż ten świeży, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Kiszony czosnek: dla najtwardszych zawodników do zjedzenia za pomocą wykałaczki, prosto z miseczki ustawionej obok innych zakąsek imprezowych. Dla nieco delikatniejszych podniebień dodatek do kanapek, zup czy mięs i ryb, najlepiej dołożony już po obróbce termicznej lub pod sam jej koniec, żeby nie stracić jego wartości odżywczych.

Kiszona kapusta czerwona

Czerwona kapusta kiszona

Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.

Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.

Kiszone brokuły

Kiszone brokuły

Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

Och, jaka to była niespodzianka, gdy po raz pierwszy postanowiłam go przygotować, wszystko nastawiłam i po spróbowaniu zaskoczył mnie jego doskonały smak. Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę. Ma kwaskowaty posmak, pachnie ziołami i przyprawami, ładnie prezentuje się nawet po sfermentowaniu i zachowa odrobinę chrupkości, chyba że ukisicie go kilka dni dłużej, wtedy odrobinę mocniej się zeszkli.

Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

12 Shares
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

7 Shares
Deser z jagodami

Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

5 Shares
Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

4 Shares

Polub, zanim zapomnisz :)