Dipy

Dipy do warzyw, mięs, ryb i sałatek czyli dość gęste sosy przygotowywane na zimno. Warzywne oraz serowe dipy, kolorowe, łagodne lub ostre, dobrze doprawione. A może dipy owocowe?

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

Dipy

Dipy do warzyw w 3 kolorach z Radzką

„Fashion people don’t eat” zaśmiała się Radzka zapytana o to, kto gotuje u niej w domu. Jak sama mówi: przypala wodę, bo nie przepada za gotowaniem, ale lubi smacznie zjeść i na szczęście ma chłopaka, który potrafi przyrządzić różne smakowitości. Radzka, oprócz prowadzenia vloga o modzie i podejmowania wielu innych zawodowych wyzwań, jest bardzo towarzyska i uwielbia spotykać się z przyjaciółkami na domowych imprezach. Przygotowują wtedy drobne i proste przekąski, dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić kolorowe dipy, które przyrządza się w kilka minut i które bardzo ładnie prezentują się na stole.

Sos tzatziki

Tzatziki

W słonecznej Grecji, jako schłodzoną w lodówce, samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanych mięs, dostaniemy pyszny, gęsty sos tzatziki, a właściwie zimny dip, przygotowany na bazie gęstego, greckiego jogurtu, pokrojonych w kostkę, świeżych ogórków bez skórki, odciśniętych z soku, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek oraz czosnku. Istnieje wiele kombinacji tych składników z innymi, np. białą papryką, koperkiem drobno pokrojoną cebulą, pietruszką, octem winnym.

Guacamole

Guacamole

Kuchnia meksykańska, jedna z moich ulubionych, oferuje, oprócz sztandarowych tortilli i burritos, wiele ciekawych przekąsek i dodatków. Jednym z najbardziej znanych poza granicami Meksyku jest guacamole – gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i kombinacji różnorodnych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.

Dip brokułowy

Dip brokułowy

Dip brokułowy do gotowanych i pieczonych ziemniaków, chipsów, frytek, do naleśników z warzywami, do dań z grilla, do czego dusza zapragnie. Nawet do kanapek :). Prosty i smaczny, w zielonym kolorze i niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy i białko.

Dip z cukinii z pietruszką

Dip z cukinii

Przypomniałam sobie niedawno o mini-książeczce z przepisami na dodatki do ziemniaków, którą wkleiłam kiedyś do swojego zeszytu kulinarnego, a następnie zapomniałam, jakie ciekawe potrawy się w niej znajdowały. Dip z cukinii z pietruszką, na pewno smaczny!

Dip z natki pietruszki

Dip z natki pietruszki

Zielony sos, a właściwie dip z natki pietruszki to moja tegoroczna rozgrzewka kulinarna przed poważniejszymi wyzwaniami, np. upieczeniem mazurka wielkanocnego, którego co roku brakuje na naszym rodzinnym stole. Trochę zieleniny w lodówce i kilka prostych składników, dzięki którym można przygotować smaczny dip do sałatek, wędlin, ziemniaków czy jajek, idealny do zaserwowania podczas wielkanocnego śniadania lub postawienia na stole po obiedzie, obok chleba i zimnych przekąsek.

Polub, zanim zapomnisz :)