Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Królik w śmietanie
Królik w śmietanie
Pasztet z dzika
Pasztet z dzika
Sałatka z serem pleśniowym
Sałatka z serem pleśniowym
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Polędwiczki z jabłkami
Polędwiczki z jabłkiem
Kotlet schabowy z grilla
Kotlet schabowy z grilla
Sos holenderski
Sos holenderski
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy