Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Zupa z kabaczka
Zupa z kabaczka
Pasztet pieczarkowy
Pasztet pieczarkowy
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Kaczka z żurawiną
Kaczka z żurawiną
Kurczak z piwem
Kurczak na piwie
Masa makowa
Masa makowa
Gęś po staropolsku
Gęś po staropolsku
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Sos gorgonzola
Sos gorgonzola
Masło kokosowe
Masło kokosowe
Sałatka z brokuła
Sałatka z brokuła
Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora