Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Tatar wołowy
Tatar wołowy
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa
Risotto z dynią
Risotto z dynią
Kapuśniak
Kapuśniak
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Mizeria
Mizeria
Steki z ligawy
Steki z ligawy
Łosoś z kalarepą
Łosoś z kalarepą