Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Kabaczek faszerowany
Kabaczek faszerowany
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą
Steki z grilla
Steki z grilla
Śliwki w occie
Śliwki w occie
Stek wołowy
Steki smażone
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Jajko sadzone
Jajka sadzone
Tatar z łososia
Tatar z łososia
Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami