Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Brukselka
Jak ugotować brukselkę
Domowa musztarda
Musztarda
Sashimi z łososia
Sashimi z łososia
Sałatka żydowska
Sałatka żydowska
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Karp w galarecie
Karp w galarecie
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie