Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Majonez
Majonez
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku
Rosół rybny
Rosół rybny
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Śledzie w majonezie
Śledzie w majonezie
Karp smażony
Karp smażony
Karp duszony w śmietanie
Karp duszony
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Bułka tarta z masłem
Bułka tarta z masłem
Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem
Pstrąg z migdałami
Pstrąg z migdałami