Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Pstrąg cytrynowy
Pstrąg cytrynowy
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Sos grzybowy
Placki ziemniaczane błyskawiczne
Makaron penne z dynią
Makaron z dynią
Pierogi z dynią
Pierogi z dynią
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami
Spaghetti Napoli
Spaghetti Napoli
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
Sałatka colesław
Coleslaw
Pizza Margherita
Pizza Margherita
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca