Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Gruszki w occie
Gruszki w occie
Purèe marchewkowe
Purée marchewkowe
Gołąbki
Gołąbki
Sos pomidorowo-śmietanowy
Sos pomidorowy ze śmietaną
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Jak gotować brokuły
Jak ugotować brokuły
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy
Kopytka
Kopytka
Purée z dyni
Purée z dyni
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior