Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Sos grzybowy
Sos grzybowy
Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem
Różowe kopytka
Kopytka z burakami
Sos z kurek
Sos kurkowy
Pesto z bobu
Pesto z bobu
Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem
Winegret
Sos winegret
Flaki
Flaki