Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Szparagi cytrynowe z parmezanem
Szparagi cytrynowe
Tatar
Tatar
Rosół
Rosół
Czerwona kapusta zasmażana z winem
Czerwona kapusta zasmażana
Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Rolada z boczku
Rolada z boczku
Jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach