Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Żurek
Żurek
Zupa-krem z zielonych szparagów
Krem ze szparagów
Risotto z fenkułem
Risotto z koprem włoskim
Bigos staropolski
Bigos staropolski
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem
Masło czosnkowe
Pesto bazyliowe
Pesto z bazylii
Kluski śląskie
Kluski śląskie