Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
Flan z porów
Flan z pora
Suflet serowy
Suflet serowy
Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Strogonow
Boeuf Stroganow
Guacamole
Guacamole
Barszcz biały wigilijny
Barszcz biały wigilijny
Klasyczna zupa grzybowa
Zupa grzybowa wigilijna
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii