Zupy

Zupy to domena kuchni polskiej i choć dziś nie jada się ich równie często co dawniej, wciąż cieszą się popularnością, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Są proste do przygotowania i można ugotować więcej, na zapas. Dysponując zapasowym wywarem w lodówce lub zamrażarce, można w kilkadziesiąt minut ugotować smaczną i pożywną zupę. Przepisy na zupy, które proponuję, to klasyki kuchni polskiej oraz nowoczesne zupy łączące smak warzyw, wywaru, przypraw i mięsa lub ryb oraz owoców morza. Najlepsze przepisy na zupy :).

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

Krem z jarmużu

Krem z jarmużu

Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.

Zupa z marchewki

Zupa z marchewki

Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o jej chrupaniu. Uwielbiam surową, oskrobaną, którą przegryzam sobie powoli, kiedy dopada mnie głód pomiędzy posiłkami. W wersji gotowanej moją faworytką jest ostatnio zupa z marchewki, w pięknie pomarańczowej barwie i o równie słonecznym, co kolor, smaku i aromacie, przypominającym o dalekich podróżach i wakacjach w azjatyckim klimacie.

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Na początku miała być soczewica, ugotowana i wymieszana z zeszkloną z czosnkiem cebulą, doprawiona czymś aromatycznym i pachnącym. Dodałabym do niej żółty ser i zjadła pożywną kolację. Kiedy dopiero w trakcie gotowania okazuje się, że w kuchni niektórych składników jednak brak, powstają szalone i nietypowe pomysły, a czasem w łatwy sposób czaruję coś zwykłego, za to bardzo smacznego. Tak powstała moja zupa z soczewicy, gęsta i smaczna, w dodatku przepięknie pachnąca, bezglutenowa i wegetariańska, a nawet, jeśli zastąpić masło oliwą – wegańska, a do kompletu – trochę ostra.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Nadchodzi czas, kiedy na stołach zagości znów zupa z kabaczka, bardzo prosta do przygotowania, zwłaszcza jeśli hurtowo zrobicie na obiad purèe z kabaczka. To jedna z tych prostych receptur dla niecierpliwych i nieco rozleniwionych kucharzy, bo zupę, dysponując blenderem, przygotujecie w 20 minut. Smak kabaczka łączy się tu z mlekiem kokosowym i curry, niemal równie dobrze jak smak dyni, choć na tę wersję zupy, jedną z moich ulubionych, poczekamy do jesieni.

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Będzie zupa z dyni z mlekiem kokosowym. Na rozgrzanie jednego z pierwszych, chłodnych wieczorów -zadecydowałam, rozmyślając jak tegoroczne lato przyszło szybko, zaczerwieniło truskawki, zaróżowiło maliny, zazieleniło ogórki. Upalne dni pełne słońca, w które piliśmy lemoniadę, pływaliśmy w morzu i jeziorach, w sierpniu, zupełnie znienacka, ustąpiły zimnym wieczorom i porankom. To była pierwsza noc, kiedy spałam przy zamkniętym oknie, a o poranku, gdy otulona w koc wyszłam przywitać pierwsze promienie słońca, pijący na tarasie kawę sąsiad westchnął „Co zrobić? Jesień…”.

Polub, zanim zapomnisz :)