Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można je zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Zrobiłam świetny pasztet bez mięsa i w końcu będzie dla mnie do jedzenia na wielkanocnym śniadaniu coś więcej niż tylko chleb, ćwikła i jajka z pomidorami. Pasztet z fasoli wygląda jak jego mięsny kuzyn i zastanawiam się, czy po prostu nie położyć go na stole, bez żadnego komentarza, sprawdzając, ile osób będzie jadło i kto się zorientuje, że jest to wersja roślinna, wegańska.

Kiszona papryka

Kiszona papryka

Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia. Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie.

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

Zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe, bo najprostszym sposobem na zmniejszenie cukru w dżemie jest wykorzystanie pektyn. Chodził mi po głowie dżem truskawkowy bez cukru, słodki dzięki dojrzałym truskawkom i zagęszczony jabłkowymi pektynami. Być może pokuszę się wreszcie na ich zakup, ale kiedy ochota na przygotowanie takiego dżemu była ogromna, a pod ręką miałam niezjedzone truskawki, wymyśliłam inną recepturę, na szybko.

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma taką konsystencję, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina.

Puree z selera

Purèe z selera

Alternatywnie, zamiast ziemniaków, do obiadu można zaserwować inne warzywa, ugotowane lub upieczone i zmiksowane lub uduszone ręcznie, z dodatkiem masła lub oliwy, odrobiny soli i innych dodatków. Purèe z selera to, obok purèe marchewkowego, jeden z najłatwiejszych sposobów na pozbycie się ziemniaków z talerza, chociaż ciężko to sobie wyobrazić, będąc zwolennikiem purèe ziemniaczanego.

Polub, zanim zapomnisz :)