Cukrzyca

Cukrzyca może powstać w dwojaki sposób. Pierwszy typ to zbyt mało produkowanej przez trzustkę insuliny, która nie może poradzić sobie z przyjmowanymi przez organizm, jednorazowo, większymi dawkami cukru. Drugi typ to wynik insulinooporności, kiedy trzustka produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale organizm nie jest na nią wrażliwy. W efekcie trzustka powoduje tego hormonu coraz więcej i więcej, aż dochodzi do cukrzycy i innych powikłań. W obu przypadkach potrzebna jest odpowiednia dieta dla diabetyków, zbilansowana pod względem składników odżywczych i zapobiegająca przyjmowaniu przez organizm zbyt dużej ilości cukrów. Cukrzyca – przepisy dla diabetyków, uwzględniające brak cukru lub jego minimalną podaż oraz niski indeks glikemiczny potraw.

Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
Sałatka colesław
Coleslaw
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Jak gotować brokuły
Jak ugotować brokuły
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy
Chleb wiejski
Chleb wiejski
Purée z dyni
Purée z dyni
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior
Zupa z kurek
Zupa z kurek
Purée z kabaczka
Purée z kabaczka
Jajecznica
Jajecznica