Bez laktozy

Przepisy bez laktozy czyli dieta eliminacyjna dla osób, u których występuje nietolerancja laktozy – cukru mlecznego. Pokazuję pomysły na alternatywne śniadania, obiady, desery i ciasta bez mleka, śmietany i twarożku, gdzie produkty te zastępuję jogurtami lub kefirami, które nie zostały zagęszczone mlekiem w proszku, dzięki czemu obecna w nich laktoza została przetworzona przez kultury bakterii. Proponuję wykorzystanie ich jako alternatywny dla osób, u których została wykryta nietolerancja laktozy. Zapraszam po najlepsze przepisy bez laktozy, z których można wyczarować smaczne i proste potrawy wytrawne oraz desery.

Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

12 Shares
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

7 Shares
Deser z jagodami

Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

5 Shares
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

2 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

7 Shares
Deser z malinami

Deser z malinami

Są desery, za którymi nie przepadam. Wspominałam już o tym wielokrotnie. Wielopiętrowe ciasta, do których przygotowywania nie mam cierpliwości, zwłaszcza że ich zrobienie wymaga skupienia i precyzji, o które ciężko, gdy oprócz tego pilnuje się dwóch kamer i oświetlenia. I jest deser z malinami, który ostatnio wymyśliłam, nieskomplikowany. Z klasycznym składem na jogurcie i żelatynie lub wegański, z mlekiem kokosowym oraz usztywniającym go agarem. Może się na niego skusisz?

7 Shares
Lody malinowe bez cukru

Lody malinowe

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

7 Shares
Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

3 Shares
Koktajl z melona

Koktajl z melona

Orzeźwiający dzięki dodatkowi pomarańcz i mięty, chociaż warto postarać się też o jedną limonkę, która podkreśli jego smak, koktajl z melona to kolejna propozycja na upalne lato lub, po prostu, pyszne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go z każdego rodzaju melona, a moim blenderze wylądowała odmiana „galia”.

5 Shares
Koktajl z jabłek

Koktajl z jabłek

Prosty przepis na lato, jako pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie lub deser fit proponuję koktajl z jabłek. Można zmiksować go ze świeżych, słodkich jabłek lub wcześniej upieczonych i wystudzonych, dzięki którym napój będzie mieć posmak pysznej szarlotki. To bardzo łatwy i smaczny koktajl jabłkowy, do zmiksowania w klasycznej wersji z mleka krowiego lub jogurtu albo wegańskiej, na bazie soku pomarańczowego. Bez cukru, za to z dużą ilością owoców oraz bakaliami.

5 Shares
Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

6 Shares
Lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

5 Shares

Polub, zanim zapomnisz :)